Ce trebuie să știi dacă ai sub 18 ani și vrei să lucrezi

De la ce vârstă te poți angaja oficial? * Ce nu are voie șeful să te pună să faci dacă ești minor? * Unde nu poți să te angajezi dacă nu ai împlinit 18 ani? * Care sunt joburile potrivite pentru adolescenți?

Ai vrea să nu mai depinzi doar de alocație, de banii de buzunar de la părinți sau de ce-ți mai strecoară mamaie de la țară în palmă când te duci la ea în vacanță și te gândești să te angajezi? Foarte bine! Chiar dacă nu ai împlinit 18 ani, un job, fie el și de-o vară, răspunde perfect nevoii de a avea banii tăi. 

Pe lângă stimulentul financiar, liceenii sau absolvenții de liceu pot dobândi competențe care îi vor ajuta pe viitor. O asemenea experiență (cum este un loc de muncă timpuriu) inclusă în CV-ul unui candidat îi va fi de folos mai târziu.

Dacă facem comparație între un tânăr care la 20 de ani nu a avut nicio activitate practică în câmpul muncii și un altul de aceeași vârstă care a fost implicat în mai multe activități, cel de-al doilea se află în avantaj. A doua persoană este percepută de angajatori ca fiind mai ambițioasă, mai perseverentă și, cel mai important, cu abilități de lucru în echipă, indiferent de domeniul în care a lucrat (școala te învață să lucrezi mai mult individual)", spune Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră (4Career)

Anunturi sugerate

Când ești suficient de mare să te angajezi?

Articolul 13 (alin. 2) din Codul Muncii spune dacă ai împlinit 15 ani, poți să lucrezi, dar numai cu acordul părinților, iar, dacă ai făcut 16 ani, poți deja să semnezi singur/ă contractul de muncă (o zice alin. 1 al aceluiași articol). Se consideră că de la 16 ani îți poți asuma niște responsabilități, de aceea. Contractul poate fi încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată (temporară) și poate fi cu normă întreagă (full time) sau parțială (part time)

De ce tot aducem vorba de contract? Pentru că nu-ți recomandăm să muncești la negru, adică fără forme legale.

Av. Loredana Costina (Corobană și Asociații) explică de ce: „Un adolescent care lucrează fără contract de muncă se poate trezi foarte ușor în situația în care nu primește deloc salariul sau i se oferă o sumă mult mai mică, ori că i se impune să realizeze o muncă/să lucreze după un program care nu corespunde limitărilor prevăzute de lege pentru activitatea tinerilor sub 18 ani".  Fără contract de muncă nu vei beneficia nici de asigurare medicală în caz că vei avea vreodată nevoie.

Nici pentru angajatori nu e bine să angajeze minori fără contract. Nu e doar un fapt imoral, e şi penal! „Potrivit art. 265 alin. (1) din Codul muncii, încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Anunturi sugerate

Ce acte îți trebuie la angajare dacă ești minor? 

  • cartea de identitate;

  • adeverința de studii (o ceri de la secretariatul liceului);

  • certificatul medical conform căruia ești apt de muncă (îl obții în urma unui examen clinic general: verificare puls, tensiune, control la plămâni și la ochi);

  • dacă ai 15 ani, este necesară și o declarație prin care părinții sau, după caz, reprezentanții tai legali și-au dat acordul ca tu să lucrezi. Declarația se poate da la orice birou notarial din România, iar pentru autentificarea ei sunt necesare alte documente care să arate că persoanele care și-au dat acordul sunt într-adevăr părinții/reprezentanții legali: CI-ul părinților/reprezentanților legali, certificat de naștere, sentințe judecătorești (după caz).

Anunturi sugerate

Ce drepturi ai dacă ești și minor, și angajat?

  • să lucrezi maximum 6 ore pe zi, adică maximum 30 de ore pe săptămână. Ai timp și de școală cu acest program;
  • să ai o pauză de masă de cel puțin 30 de minute consecutive dacă muncești mai mult de 4 ore și jumătate pe zi (atenție, pauza nu e inclusă în programul de lucru);
  • să ai o perioadă minimă de repaus de 12 ore consecutive între două zile de muncă (dacă ai între 15 și 16 ani, pauza de repaus trebuie să fie de minimum 14 ore consecutive);
  • să ai un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive (de obicei, e vorba de sâmbătă și duminică);
  • să ai cel puțin 3 zile de concediu de odihnă în plus pe lângă cele 20 pe care le are tot românu' angajat cu forme legale după 6 luni de lucru. Pentru contractele sezoniere se oferă zilele de concediu aferente celor lucrate.

Ce NU are voie șeful să te pună să faci dacă nu ești major? 

  • să prestezi munci grele, vătămătoare sau periculoase. Până la 18 ani nu ai voie să lucrezi sub pământ, sub apă, la înălțimi mari sau în spații prea mici, în locuri în care sunt radiații sau substanțe toxice, la temperaturi extreme (ori prea frig, ori prea cald). De asemenea, șeful nu are voie să te pună să manipulezi utilaje, scule sau materiale periculoase și nici să cari greutăți mari (ești încă în creștere și-ți poți distruge coloana);
  • să te țină la serviciu peste cele 6 ore pe zi sau te pună să lucrezi de noapte (adică după ora 22:00);
  • să-ți impună un orar care te împiedică să-ți urmezi studiile, să-ți pregătești temele sau să mergi la meditații. 

Ce trebuie să știi despre... primul tău salariu?

Nu vrem să te dezamăgim, dar să știi că tinerii care se angajează prima oară nu beneficiază de un salariu prea mare (fiind la început de activitate). Dar în niciun caz acesta nu are voie să fie mai mic decât salariul minim pe țară*.

*Din 01.04.2024, salariul minim brut este de 3.700 lei (fără sporuri și adaosuri). Pentru cei care lucrează-n construcții, salariul minim brut de 4.582 lei lunar (fără sporuri și adaosuri) pentru o normă întreagă, iar pentru cei care lucreaza in agricultură și industrie alimentară, salariul minim brut este de 3.436 lei lunar (fără sporuri și adaosuri), pentru o normă întreagă.

Atenție! Pentru că ai sub 18 ani, programul de 6 ore pe zi/30 de ore pe săptămână reprezintă norma întreagă de lucru (așa cum, după 18 ani, norma întreagă este de 8 ore pe zi/40 de ore pe săptămână), deci trebuie să fii plătit ca atare. Ai grijă ca salariul să fie menționat în contractul de muncă, alături de program, zile de concediu și atribuțiile de serviciu. 

Anunturi sugerate

Cum îți alegi jobul potrivit?

Gabriel Chicioreanu, care consiliază în carieră elevi de liceu din 2011, transmite ce ar trebui să ai în vedere când îți alegi domeniul în care să lucrezi: 

„Le recomand adolescenților să se îndrepte spre activități care le plac și pe care le consideră potrivite pentru ce vor să facă mai departe în viață. Le pot testa, pot vedea dacă li se potrivesc, dacă au abilitățile necesare și dacă își pot dezvolta competențe. Dacă după ceva timp înțeleg că atmosfera din echipă sau condițiile de muncă sunt negative, să nu stea la discuții și să căute un alt loc de muncă. Nu le recomand să facă o activitate doar de dragul de a o face sau pentru că sunt împinși de la spate de adulți. Mai devreme sau mai târziu se vor plictisi, vor deveni frustrați și nu vor mai munci cu drag nici în viitor."

Te poți angaja în orice domeniu dacă ai 16 ani?

Într-un cuvânt: nu.

În mai multe, Av. Loredana Costina spune că, pentru a lucra în unele domenii, vârsta minimă prevăzută de Codul muncii trebuie să fie superioară celei de 16 ani. Ba, în unele cazuri, chiar celei de 18 ani. De exemplu, trebuie să ai cel puţin 18 ani împliniţi:

- ca să fii ghid în turism (cf. HG nr. 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor în turism);

- ca să fii mecanizator (muncitor portuar);

- ca să muncești la pădure (cf. OUG nr. 59/2000 privind personalul silvic); 

- ca să lucrezi ca asistent personal al unei persoane cu handicap (cf. HG nr. 427/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de încadrare, drepturile şi obligaţiile asistentului personal al persoanei cu handicap);

- ca să fii agent de pază (cf. Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor);

- ca să lucrezi într-un cazino sau o casă de pariuri (acolo nu ai voie nici măcar să intri până la 18 ani, darămite să munceşti).

Dacă vrei să lucrezi pe un post de gestionar o poţi face doar după ce ai împlinit 21 de ani (cf. Legii nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor).

De asemenea, mai există numeroase profesii unde sunt necesare studii care durează ani, deci nu poți fi din adolescență expert contabil, cadru didactic, inginer sau asistent medical, de exemplu. Dar, dacă vrei să devii, ține-te de școală și o să reușești.

Anunturi sugerate

Unde poți lucra dacă ai 15+ ani?

undefined

Dacă ești adolescent 16+ (15+ cu acordul părinților) te poți angaja:

  • în HORECA: picol, ospătar (pe lângă buzunarul pentru salariu, să mai ai unul în plus pentru bacșiș), barista, ajutor de bucătar, recepţioner, lucrător în fast-food (ex. Mc Donald's, KFC etc.).
  • în vânzări:  asistent/consilier vânzări, lucrător comercial pentru marii retaileri (aranjezi marfa în rafturi, actualizezi prețurile de pe etichete etc.).
  • în entertainment: poți fi animator la petreceri pentru copii.
  • ca livrator/curier: livrarea de mâncare este în prezent una dintre cele mai bune metode de făcut bani pentru elevi. Reprezentanții Tazz, de exemplu, sunt deschiși să lucreze cu tinerii care au împlinit vârsta minimă legală pentru angajare și care au o bicicletă sau o trotinetă electrică la îndemână. Programul ți-l faci cum vrei tu și câștigi cât muncești. Mai poți livra colete de mici dimensiuni, pliante în cutiile poștale etc.
  • ca zilier (=persoană fizică ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, în schimbul unei remunerații zilnice) în agricultură, de exemplu, mai ales dacă locuiești sau îți petreci vacanțele în mediul rural. Atenție! Ai grijă că poți lucra cu ziua maximum 25 de zile consecutive. După aceste 25 de zile, angajatorul trebuie să-ți facă un contract de muncă.
  • în Social Media: poți începe prin a crea conținut pe paginile unor companii. Sau poți deveni chiar tu influencer de mic" în online: îți faci un blog, un canal de YouTube sau un cont de Instagram cu care, încet-încet (dar sigur dacă te ții de treabă), să începi să faci bani.
  • în joburi sezoniere. Mai ales cele specifice verii: chioșcurile de înghețată, parcurile de distracții sau tarabele cu porumb fiert, magneți de frigider și prosoape de plajă de pe litoral au mare nevoie de angajați.

Anunturi sugerate

Concluzie

Să facem o recapitulare a celor expuse mai sus. Carevasăzică dacă ești un minor dornic să intre în câmpul muncii, trebuie să reții următoarele:

  1. vârsta minimă la care poți încheia singur un contract de muncă este de 16 ani;
  2. dacă vârsta ta e cuprinsă între 15 și 16 ani, poți munci, însă ai nevoie de acordul părinților pentru asta; 
  3. munca trebuie să fie adaptată vârstei tale și să nu-ți dăuneze nici fizic, nici psihic, nici moral;
  4. ca să fii protejat împotriva exploatării e foarte important să te angajezi doar cu contract;
  5. munca nu trebuie să-ți afecteze școala și nici să-ți răpească timpul de relaxare și distracție;
  6. pentru anumite funcții, legea stabilește alte vârste minime de angajare în muncă (18, 21 de ani etc.) sau anumite calificări. Deci dacă ești refuzat de un angajator pe baza acestor criterii, nu trebuie să te simți discriminat. Pur și simplu nu era jobul potrivit acum. Dar avem locuri de muncă și pentru tine pe Anuntul.ro.

 

Sursa foto: Getty Images

 

32.479 vizualizari Autor Raluca Cincu 22.03.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.