Cum obții certificatul de atestare fiscală pentru vânzarea/cumpărarea unei proprietăți
Ce este certificatul de atestare fiscală de la ANAF și prin ce diferă de cel dat de primării; Cum se obține dovada că nu ai datorii la Fisc; De ce are nevoie și cumpărătorul și vânzătorul de certificate de atestare fiscală
Ministerul Finanțelor propune o serie de modificări la Codul de procedură fiscală, cu motivația că sunt necesare pentru reducerea evaziunii fiscale și gestionarea mai eficientă a relației fiscului cu contribuabilii. Mai pe șleau, pentru că nicio administrație n-a fost în stare să digitalizeze și automatizeze cu adevărat operațiunile fiscale, statul mai adaugă încă o hârtie la dosarul cu șină necesar în cazul înstrăinării unei proprietăți, ca să afle astfel dacă vânzătorul sau cumpărătorul nu cumva au datorii neplătite.
Ce este certificatul de atestare fiscală de la ANAF
Spre deosebire de omologul eliberat de primării, care atestă faptul că cetățeanul și-a plătit toate taxele și impozitele locale (impozit de proprietăți, amenzi, taxe de parcare etc), certificatul de atestare fiscală eliberat de ANAF atestă dacă cetățeanul are sau nu datorii la fisc. Adică dacă și-a plătit impozitele pe venit, pe profit, asigurările sociale sau alte taxe impuse de stat la nivel central.
Certificatul de atestare fiscală de la primărie se obține fie de la Direcțiile de taxe și impozite locale, fie online prin ghiseul.ro, dacă aveți cont. De regulă acesta se obține pe loc și nu costă nimic.
Certificatul de atestare fiscală de la ANAF se obține numai prin contul din Spațiul Virtual Privat (SPV) și durează în general câteva zile. De asemenea este gratuit.
Iată ce spune noua prevedere:
De ce are nevoie și cumpărătorul și vânzătorul de certificate de atestare fiscală
Prin modificarea adusă articolului 160 din Codul de procedură fiscală, Ministerul de Finanțe introduce obligativitatea certificatului de atestare fiscală de la ANAF atât pentru cel care vinde o proprietate (casă/teren) cât și pentru cumpărător. Actele vor fi arătate notarului, la perfectarea tranzacției.
Dacă în certificatul vânzătorului scrie că are datorii la fisc, atunci el va avea nevoie inclusiv de acordul ANAF pentru a vinde respectivul bun, iar notarul va verifica dacă vânzătorul a virat suma datorată în contul fiscului. Prin urmare nu va beneficia de banii de pe proprietatea vândută până când nu-și achită datoriile către stat.
Similar, cumpărătorul va trebui să-i arate notarului acest certificat, iar dacă are datorii, notarul va informa fiscul că acesta a cumpărat o proprietate. Mai departe cum se va descurca fiscul ca să-l facă pe cumpărător să-și plătească datoria rămâne de văzut. În funcție de comportamentul fiscal al persoanei careia i s-a transferat dreptul de proprietate, ANAF poate să pună sechestru executoriu, în cazul în care aceasta nu achită obligațiile fiscale/bugetare restante în termen de 15 zile de la comunicarea somației.
În cazul în care proprietatea este donată, actul de donație nu se poate face dacă donatorul/proprietarul nu are toate datoriile plătite la fisc.
Singurul lucru bun din toată această complicație birocratică este că schimbul de „hârtii” se va face doar online, deci nu va fi nevoie de alte drumuri.
Schimbarea legislativă este momentan în dezbatere publică, până la finalul lunii august 2024 și e de așteptat să fie adoptată în acest an, deci dacă aveți de vândut ceva și vă știți cu datorii la fisc, acum e momentul s-o faceți.
Vedeți aici toate actele de care aveți nevoie ca să vindeți/cumpărați o proprietate. Încă fără certificate fiscal de la ANAF.
Iar dacă vreți să cumpărați o proprietate, găsiți pe www.anuntul.ro o mulțime de oferte.
466 vizualizari Autor D.B. 02.08.2024