Certificatul medical prenupțial: de ce se face, cine-l eliberează și cât costă
Cine eliberează certificatul prenupțial? * Ce analize medicale sunt necesare pentru obținerea lui? * Cât costă certificatul prenupțial și când trebuie depus la Starea civilă?
Certificatul medical prenupțial (a nu se confunda cu contractul prenupțial) este unul dintre documentele din dosarul cu șină cu care trebuie să vă prezentați obligatoriu la Starea civilă înainte de cununie. Apropo, știați că România a rămas singura țară din UE care încă solicită acest document?
Actul trebuie să ateste faptul că niciunul dintre voi, viitorii însurăței, nu suferă de vreo boală venerică, de TBC și că este normal din punct de vedere neuro-psihic (mai ales dacă unul dintre viitorii miri este minor) și să conțină mențiunea Apt pentru căsătorie.
Cine eliberează certificatul?
Documentul-tip se obține de la medicul de familie și se completează de acesta după ce mergeți amândoi la analize (acestea se pot face la orice clinică medicală de specialitate) și vă prezentați ulterior la el cu rezultatele.
Ce analize sunt necesare pentru obținerea certificatului medical prenupțial?
În primul rând trebuie să dați sânge (pe nemâncate) pentru:
- Testul VDRL (Wassermann-ul de pe vremea alor noștri) care depistează dacă aveți anticorpi pentru Treponema pallidum, o bacterie din clasa spirochetelor care provoacă sifilisul. Dacă rezultatul e pozitiv, trebuie să mai faceți și testul TPHA care să confirme și infecția cu bacteria asta. Chiar dacă numărul cazurilor de sifilis a scăzut considerabil față de acum 100 de ani, boala încă există și, netratată de la început, vă poate afecta grav oasele, inima, creierul și alte organe, poate duce la paralizie și chiar la deces. Unde mai pui că boala se transmite și de la mama infectată la făt în timpul sarcinii, provocându-i copilului malformații grave.
- Testul HIV care depistează anticorpii virusului imunodeficienței umane, responsabil pentru declanșarea SIDA. În cazul unui rezultat pozitiv, trebuie să mai efectuați niște teste suplimentare de confirmare a infecției sub coordonarea unui medic specialist de boli infecțioase. Pe lângă analizele de sânge, mai e necesară...
- radiografia pulmonară pentru a depista dacă nu aveți leziuni din pricina tuberculozei, o boală infecțioasă și extrem de contagioasă, care poate duce la deces dacă nu este tratată.
Atenție! Dacă viitoarea mireasă este gravidă, radiografia la plămâni este interzisă, pentru că poate afecta fătul. Prin urmare, certificatul prenupțial se va elibera fără examenul pulmonar al domnișoarei, cu menționarea faptului că acesta nu a fost posibil din pricina sarcinii.
Să știți că analizele de mai sus nu au doar rolul de a informa viitorii miri că sunt sănătoși sau suferă de una dintre boli, ci potrivit legii, în cazul unor rezultate pozitive, medicii sunt obligați să anunțe Direcția de Sănătate Publică dacă depistează o nouă infecție cu HIV, dispensarul teritorial de pneumoftiziologie în caz de depistare a TBC-ului, ori trebuie să completeze o fișă de declarare a cazurilor noi de boli venerice dacă depistează un caz de sifilis pentru a se ține o evidență a pacienților care suferă de această boală și pentru a stopa transmiterea ei mai departe.
Apropo, potrivit art. 353 Cod Penal, "(1), transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale, de către o persoană care ştie că suferă de o asemenea boală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală.
Te mai poți căsători dacă ai HIV, sifilis sau TBC?
În prezent, chiar dacă o persoană suferă de SIDA, de sifilis etc. aceasta se poate căsători dacă partenerul este de acord. Important este ca acesta să știe despre boală și să o înțeleagă (medicul are un rol crucial aici), să fie conștient/ă de ea.
Te costă ceva certificatul prenupțial?
Din pricină că analizele din „pachetul de nuntă" nu fac parte din serviciile medicale de bază decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, certificatul prenupțial, deși e obligatoriu, nu e gratis, ci contra cost. Prețurile variază în funcție de clinica medicală unde faceți analizele, de localitate, pornesc de la 95 și pot ajunge pe la 250 de lei.
Când trebuie obținut certificatul prenupțial?
Documentul care vă declară apți de căsătorie trebuie să fie gata exact cu 2 săptămâni înainte de ziua cununiei (se iau în calcul sâmbăta și duminica). De aceea vă recomandăm să întrebați medicul cât durează să obțineți rezultatele. Atenție! Din momentul eliberării certificatului aveți 24 de ore la dispoziție să depuneți formularul completat, semnat și parafat de medicul de familie la Starea civilă împreună cu celelalte acte.
În concluzie, certificatul prenupțial este destul de important, pentru că vă poate oferi o stare de liniște sufletească înainte de marele pas, sau... după caz, vă poate determina să reflectați dacă renunțați și reveniți în lumea minunată a anunțurilor matrimoniale...sau mergeți împreună înainte la bine și la greu, în sănătate și în boală.
501 vizualizari Autor Raluca Cincu 31.07.2024