Ce trebuie să știi despre concediul de maternitate

Ce este concediul de maternitate și când se acordă * Cum poți beneficia de indemnizația de maternitate și ce acte sunt necesare * Cum se calculează indemnizația de maternitate și cine o plătește

Află toate detaliile despre concediul prenatal/postnatal în 2024

Dacă v-ați propus să rămâneți gravidă sau sunteți deja (felicitările noastre!), ne-am gândit să vă facem sarcina mai ușoară venind cu informații utile despre concediul dumneavoastră de maternitate. 

Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate are o durată maximă de 126 de zile calendaristice și este format din:

  •  concediu prenatal (sau concediu de sarcină) care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, adica in luna a saptea de sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.
  •  concediu postnatal (sau concediu de lăuzie) care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Anunturi sugerate

Atenție, nu faceți confuzie între concediul postnatal și cel de creștere a copilului! Acesta din urmă are o perioadă maximă de 2 ani (respectiv 3 ani când copilul are dizabilități).

Concediul de maternitate nu este obligatoriu în întregime. Dacă vă simțiți bine, iar angajatorul vă oferă condiții bune de lucru, puteți merge la serviciu până în luna a noua de sarcină și să nu mai intrați în prenatal. Din perioada celor 126 zile sunt obligatorii 42 de zile, potrivit legii, acordate imediat după naștere. Carevasăzică, după ce a venit pe lume bebe, e musai să parcurgeți cele 42 de zile de concediu postnatal înainte de a intra în concediu de creștere a copilului.

Dacă, Doamne ferește, aveți o sarcină cu probleme, iar cele 63 de zile de concediul prenatal nu sunt suficiente să vă puneți pe picioare, puteți să vă luați concediu medical obișnuit. Deoarece concediul prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină, tot concediu medical trebuie să vă luați și în cazul în care apar afecțiuni care nu au legătură cu aceasta (ex. o boală infecțioasă).

Anunturi sugerate

Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a beneficia de concediul de maternitate?

  • să aveți domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
  • să fi cotizat cel puțin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații;
  • să aveți un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de liberă practică și a încheiat o convenție cu acestea).
    Se consideră stagiu de cotizare și:
  • concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005 - venitul luat în considerare este indemnizația de asigurare socială;
  • pensia de invaliditate - venitul luat în considerare este salariul de baza minim brut pe țară (care anul acesta e de 3.000 de lei);
  • perioada în care aţi urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora - venitul luat în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
  • concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului - venitul luat în considerare este indemnizaţia lunară.

Actele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate

  • Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
  • Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
  • Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
  • Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30/31 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
  • Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care ați născut  sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30/31 de zile.

Cine plătește indemnizația de maternitate?

Dacă sunteți angajată, concediul de maternitate este calculat și plătit de către patron pe baza certificatului medical menționat mai sus. Este foarte important să prezentați șefului acest document până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul, lună de lună, atât în perioada de concediu prenatal, cât și în cea de postnatal pentru că acesta să vă poată face plata pentru luna anterioară.

Important! Dacă vă pierdeți calitatea de asigurat din motive care nu țin de dumneavoastră (ex. firma la care lucrați dă faliment), legea vă permite să beneficiați de dreptul la concediu de maternitate, cu condiția ca nașterea să aibă loc în următoarele 9 luni de la momentul pierderii calității de asigurat. 

Dacă lucrați pe cont propriu/persoană fizică autorizată, trebuie să depuneți dosarul pentru concediu și indemnizație de maternitate la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțineti. Aceasta este cea care vă va plăti indemnizația de maternitate.

undefined

Cum se calculează indemnizația de maternitate?

În anul 2024, indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. Pentru persoanele care rămân șomere, baza de calcul este la fel.

Anunturi sugerate

Iată un exemplu concret:

Maria va intra în concediu de maternitate începând cu data de 01.01.2024. Cu 6 luni înainte realizează următoarele venituri brute:

Salariu brut decembrie 2023 (18 zile lucrătoare): 3.500 lei

Salariu brut noiembrie 2023 (21 zile lucrătoare): 3.500 lei

Salariu brut octombrie 2023 (22 zile lucrătoare): 3.500 lei

Salariu brut septembrie 2023 (21 zile lucrătoare): 3.500 lei

Salariu brut august 2023 (22 zile lucrătoare): 3.500 lei

Salariu brut iulie 2023 (21 zile lucrătoare): 3.500 lei

Total salarii brute (125 zile lucrătoare): 21.000 lei

Media zilnică (21.000 lei/ 125 zile): 168 lei

Indemnizația zilnică (85% x 168 lei): 142,8 lei

 

Anunturi sugerate

Indemnizația de maternitate nu se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42, ci se reține doar CAS-ul care este 25% în 2024.

Deci Maria va încasa indemnizația de maternitate astfel:

Indemnizație ianuarie 2024 (20 zile lucrătoare): 20 x 142,8 - 25%: 2.142 lei

Indemnizație februarie 2024 (21 zile lucrătoare): 21 x 142,8 - 25%: 2.249 lei

Indemnizație martie 2024 (21 zile lucrătoare): 21 x 142,8 - 25%: 2.356 lei

Indemnizație aprilie 2024 (22 zile lucrătoare): 22 x 142,8 - 25%: 2.052 lei

Indemnizație mai 2024 (1 zi lucrătoare): 1 x 142,8 - 25%: 107 lei

Ultima zi a concediului de maternitate e 05.05.2024.

Se vrea dreptate pentru... concediul de maternitate

În ianuarie 2023, guvernul României a propus un proiect prin care se dorește plafonarea indemnizațiilor pentru mamele care desfășoară activități independente și pentru cele care nu au venituri și se asigură opțional când află că sunt însărcinate.

În comunicatul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se transmite că măsura a venit ca urmare a unei „situații nefirești". De exemplu, în 2022, o gravidă angajată care a realizat venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe ţară (2.550 lei la vremea aceea), a beneficiat de o indemnizaţie de maternitate brută lunară de 2.168 lei. Dar au existat situații în care femeile care desfășurau activități independente ori cele fără venituri s-au asigurat opțional și au început să plătească sume mai mari timp de 6 luni pentru cele două contribuții (cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, pentru că legea le permitea acest lucru).

Au renunțat apoi brusc la contract și la plata contribuției, însă au încasat o indemnizație lunară frumușică: la valoarea celor 12 salarii minime brute pe ţară, respectiv 30.600 lei, dumnealor au beneficiat de 26.010 lei pe lună (în total, 104.040 lei pentru cele 4 luni de concediu de maternitate).

Diferența aceasta nu li se pare corectă autorităților (asta o fi cauza, ori faptul că între 1 ianuarie și 31 august 2022 CNAS a încasat 7.12 milioane de lei, dar a plătit 119,22 milioane de lei asiguraților?), așa că s-au gândit să... facă dreptate: persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, nu 12 salarii minime.

10.297 vizualizari Autor Raluca Cincu 16.02.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.