Perioada de probă - ce trebuie să știi dacă urmează să te angajezi la un nou loc de muncă

Este perioada de probă obligatorie? * Cât durează, ce drepturi şi ce obligații ai în perioada de probă ca angajat? * Sfaturi pentru a trece cu bine peste perioada de probă

Pentru a-și testa un proaspăt angajat, în sensul de a vedea dacă acesta se poate integra în echipă și poate prelua și îndeplini  sarcinile care i se dau, tot mai multe companii apelează la perioada de probă. În urma acesteia angajatorul are două opțiuni păstreze salariatul respectiv sau -l concedieze dacă este nemulțumit de prestația lui. La rândul său, candidatul își dă seama cât e-n probe" dacă jobul respectiv i se potrivește, dacă se poate acomoda, dacă-i convine mediul de lucru sau nu și poate alege  rămână sau  spună pas.

În acest articol ne-am propus să răspundem la cele mai frecvente întrebări cu privire la perioada de probă, dar și să-ți oferim câteva sfaturi care să te ajute să treci cu bine peste ea.

Este perioada de probă obligatorie? 

Articolul 31 alin. (1) din Codul Muncii spune așa despre perioada de probă:

(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă (...)

Așadar, legea spune că se poate stabili o perioadă de probă, dar nu că este obligatoriu. În teorie, am putea să încheiem contractul fără o perioadă de probă, deși, pentru necesitatea de a evalua aptitudinile salariatului cu posibilitatea de a ne despărți mai ușor ambele părți, este rar să mai vedem contracte fără perioadă de probă", spune Av. Loredana Costina (Corobană și Asociații).

Când trebuie să fii angajat fără perioada de probă?

Sunt trei situații prevăzute de Codul Muncii în care angajatorul nu te poate supune unei perioade de probă, şi anume:

  1. dacă ai trecut printr-o concediere colectivă, postul tău a fost reînființat în maximum 45 de zile calendaristice, iar tu ai fost reangajat cu prioritate pe postul respectiv;
  2. dacă, în termen de 12 luni, între tine și același angajator se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeaşi funcţie şi cu aceleaşi atribuţii (de exemplu, ai demisionat de la compania X în luna februarie, dar te-ai reangajat la ei în luna noiembrie a aceluiaşi an pe acelaşi post);
  3. dacă noul angajator, timp de 12 luni, a avut angajate persoane doar în probe, peste acest termen e obligat să te angajeze direct, fără perioadă de probă.

Ți se face contract dacă ești în perioada de probă?

Așa cum este menționat și în răspunsul la prima intrebare, este obligatoriu acest lucru, nu există posibilitatea să lucrezi fără contract doar pentru că ești în perioada de testare și acomodare la noul job. 

Atenție!Nu există un contract... special, diferit pentru perioada de probă, să nu credeți și să nu semnați vreodată așa ceva! Contractul care trebuie să vi se facă este chiar contractul individual de muncă (CIM). Acesta va gestiona toată relația de muncă, așadar trebuie semnat chiar de la început, nu după încheierea perioadei de probă", explică avocatul.

Angajatorul care te supune la perioada de probă fără un contract de muncă înregistrat (chiar și dacă e vorba de doar câteva zile) riscă o amendă de 20.000 de lei, pentru că ce te pune el să faci este muncă la negru.

Din toamna lui 2022, când a intrat în vigoare Legea nr. 283, în contractul individual de muncă e musai să se regăsească durata perioadei de probă și condițiile acesteia. Deci dacă angajatorul îți spune că vei fi supus unei perioade de probă, înainte de a semna documentul de angajare, verifică dacă scrie în el:

Perioada de probă:

a) durata de …... zile calendaristice/lucrătoare;
b) condițiile perioadei de probă …...”.

Nu scrie, nu semnezi! 

Cât durează perioada de probă? Se consideră ea vechime în muncă?

Pentru contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, perioada de probă este de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. O zice Art. 31 alin. (1) Codul Muncii.

În cazul în care contractul tău de muncă se încheie pe perioadă determinată, Art. 85 din Codul Muncii spune că poți fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi:

a) 5 zile lucrătoare dacă ai contract pe o perioadă mai mică de 3 luni;

b) 15 zile lucrătoare dacă ai contract pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni;

c) 30 de zile lucrătoare dacă ai contract pe o perioadă  mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucrătoare daca eşti încadrat într-o funcţie de conducere, iar durata contractului tău de muncă e mai mare de 6 luni.

Perioada de probă este considerată vechime în muncă (conform art. 32 alin. (3) din Codul Muncii) și reprezintă stagiu de cotizare la sănătate și la pilonul I de pensie.

undefined

Poţi fi supus mai multor perioade de probă la acelaşi angajator?

„Nu, pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă, în temeiul dispozițiilor exprese ale art. 32 alin. (1) din Codul Muncii. Cu toate acestea, art. 32 alin. (2) stabilește o excepție și prevede că salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase", precizează avocatul.

Perioada de probă se plătește?

Evident! Zilele muncite trebuie plătite. Salariul trebuie trecut de angajator în contractul individual de muncă (pe care am stabilit deja că îl vei semna înaintea perioadei de probă, nu după) și  plătit. Chiar dacă, prin absurd, angajatorul a trecut în contract că perioada de probă, fie ea și de 5 zile, nu este remunerată, iar tu semnezi conștient sau ca primaru', să știi că nu e legal acest lucru, deoarece nu ai cum să renunți la un drept al tău, dreptul la salariul, prevăzut de legislația muncii.

Loredana Costina recomandă ca, în cazul în care nu ți-a fost remunerată munca depusă în perioada de probă, să te adresezi instanței pentru obligarea angajatorului la plata salariului formulând o cerere de chemare în judecată. Nu strică nici să-i faci o reclamație la ITM  în termenul legal de 45 de zile.

Ai dreptul la concediu în perioada de probă?

Conform Codului Muncii din România, angajații aflați în perioada de probă au aceleași drepturi ca angajații cu contracte permanenteCarevasăzică, prin lege, beneficizi și de concediu.

Concediul de odihnă în perioada de probă se calculează direct proporțional cu perioada lucrată. De exemplu, dacă în contractul individual de muncă scrie  ai dreptul la 20 de zile de concediu pe anînseamnă că-ți poți lua 1,66 zile de concediu de odihnă pe lună (20 zile:12 luni). Deci în primele 3 luni de probă - zicem - însumezi 4,98 zile de CO.

Dacă - Doamne, ferește! - te îmbolnăvești și ai nevoie de concediu medical, e bine să știi că perioada de probă se suspendă, urmând ca după reluarea activității să efectuezi zilele de muncă rămase.
Atenție!  Dacă nu ai stagiul minim de cotizare atunci când intri în medical, angajatorul nu poate fi obligat să-ți plătească indemnizația. Dar dacă doar ți-ai schimbat locul de muncă și ai stagiul minim de cotizare, poți beneficia de indemnizația de CM chiar dacă te afli în perioada de probă. Dovadă cotizării se face cu adeverințele eliberate de foștii angajatori și/sau cu extrasele din REVISAL (Registrul electronic de evidență a salariaților). Acum, că am stabilit care-ți sunt drepturile, să vedem și...
 

Ce obligații ai în perioada de probă ca angajat?

 

„Pe durata perioadei de probă salariatul are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. Așadar, trebuie să te prezinți la locul de muncă la program, să-ți îndeplinești toate sarcinile, să respecți toate prevederile din contract, regulament intern etc. Există însă o excepție, despre care vom vorbi mai jos", transmite avocatul.

Poţi fi dat afară oricând în perioada de probă? Trebuie angajatorul să motiveze de ce te-a concediat?

Concedierea pentru necorespundere profesională poate fi făcută fără preaviz și fără motivare, în baza art. 31 alin. (3) din Codul Muncii: (3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

„Cu toate acestea, abuzul de această perioadă de probă nu poate fi făcut, în sensul că, dacă această concediere a avut loc pentru alte motive decât necorespunderea profesională, ar putea exista motive pentru anularea deciziei angajatorului", spune Loredana Costina.

Iată câteva situații în care concedierea ta la sfârșitul perioadei de probă poate fi considerată abuzivă:

  • nu ai fost informat înainte  semnezi contractul despre perioada de probă (durata ei și condițiile ei) și nici nu există în contract clauza despre care am vorbit mai sus, menită  reglementeze perioada de probă;
  • ai mai multe perioade de probă trecute în contract;
  • notificarea privind concedierea ta vine la o zi după ce perioada de probă s-a terminat, nu în timpul ei, cum ar trebui;
  • notificarea privind concedierea ta a fost doar verbală, nu și redactată în formă scrisă (Verba volant, scripta manent, vorba latinilor);
  • nu ți-au fost create condiții pentru a-ți putea desfășura activitatea și a duce sarcinile la bun sfârșit;
  • ești o viitoare mămică, îți anunți angajatorul în perioada de probă  ești însărcinată, iar acesta încetează raporturile de muncă din motive care au legătură strict cu starea ta de graviditate;
  • angajatorul face angajări succesive de probă ale mai multor persoane pentru aceeaşi funcție ocupată de tine, într-o perioadă de maximum 12 luni. Există angajatori care preferă să fluctueze personalul numai pe perioade de probă din 3 în 3 luni,  întrerupând contractul de muncă după aceea și angajând pe altcineva. Pe de altă parte, sunt și persoane angajate în perioada de probă care părăsesc jobul după câteva zile fără să spună o vorbă măcar. Unde mai pui că li se face și instrucție SSM, PSI, SU etc., iar ei dispar lăsând angajatorul cu ochii-n soare. Apropo...

Poți pleca oricând în perioada de probă dacă nu-ți convine ceva la job? Ai nevoie de preaviz?

Dacă ești în perioada de probă și jobul nu se ridică la nivelul așteptărilor tale, îți poți notifica angajatorul în scris că de mâine nu mai vii și poți pleca fără obligația legală a respectării preavizului. „Aceasta este excepția (notabilă de altfel) despre care vorbeam mai sus: faptul că poți fi concediat pentru că nu corespunzi profesional postului sau poți părăsi jobul înainte de expirarea perioadei de probă fără a sta în preaviz", explică avocatul.

Notificarea angajatorului e bine să se facă în scris, ca nu se creadă că absentezi nemotivat. Exemplu:

Către: Dl./D-na Director ............

Subsemnatul/(a) ............., domiciliat/(ă) în ............., Județul/Sectorul ............., Str.............. Nr. ...., Bl. ...., Sc..., Et. ...., Ap....., posesor/posesoare a CI seria .............. nr.............. eliberată de ................. la data de............., CNP ............., salariat/(ă) la S.C.............S.R.L., cu contractul individual de muncă nr. .............. din data de ............, în funcția de ............, aflându- în perioada de probăprin prezența  informez  începând cu data de ................, doresc încetarea contractului individual de muncă, conform art. 31 alin. (3) din Codul Muncii.

Data: ........................................

Semnătura: ..............................

Apoi  trebuie să-i predai angajatorului cu proces-verbal, după caz: laptopul, telefonul, mașina de serviciu, cardurile de acces, cheile firmei etc., iar el trebuie să-ți plătească zilele lucrate până în momentul plecării, zilele de concediu de odihnă neefectuate și să-ți elibereze o adeverință cu stagiul de cotizare.

Dacă, din contră, îți place noul job și vrei să rămâi acolo pe termen lung, iată câteva sfaturi despre...

Cum să treci cu bine de perioada de probă

„În perioada de probă, un angajator care își caută pe cineva à la longue are șansa să-l vadă pe angajat în diverse situații de lucru și activități. Și poate decide dacă-l păstrează sau nu. Pentru că-n 3 luni de zile își cam dă seama ce știe și ce poate potențialul angajat", spune Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră.

Ce trebuie să faci tu? Păi trebuie să demonstrezi că ești omul potrivit la locul potrivit în momentul potrivit. Deci:

  • fii atent la membrii echipei: vezi cu cine poți lucra, cu cine comunici, cui raportezi, cine-ți oferă informații cu privire la sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești și de la cine primești feedback. „În perioada de probă se creează relațiile de muncă la nivel de echipă. Acum mai depinde și de job, că dacă lucrezi într-o gogoșerie mică, lucrurile sunt simple", spune consilierul în carieră;
  • stai departe de bârfe, nu te plânge din orice și ține părerile personale proaste despre șefi/colegi/proiecte etc. pentru tine. Măcar cât ești în probe;
  • fii tu însuți, nu te preface că ești un alt om. „Mulți angajați încearcă în perioada de probă să-și scoată competențele și aptitudinile în evidență, să exagereze prin comportament. Sfatul meu e să nu o faci și tu. Dacă e făcut să fie pentru tine locul ăla de muncă, va fi, dacă nu, nu";
  • dă-ți interesul să te dezvolți dacă vrei un job pe o perioadă lungă de timp, altfel nu o să ai succes. Acest lucru este valabil și după ce te-ai văzut în mână cu un contract semnat pe o perioadă nedeterminată.

La final, iată ce trebuie să reții despre perioada de probă:

  • că e facultativă;
  • că trebuie trecută în contractul individual de muncă;
  • că e unică și limitată în timp pentru aceeași funcție;
  • că este plătită;
  • că este considerată vechime în muncă;
  • că, în timpul ei (nu după!), ori tu, angajatul, ori angajatorul poate să înceteze relațiile de muncă printr-o simplă notificare scrisă, fără a justifică decizia și fără preaviz;
  • că reprezintă o oportunitate de a vedea dacă postul corespunde așteptărilor și intereselor tale. Dacă nu ți se potrivește, poți să-ți cauți un alt job pe placul tău. Avem zilnic oferte de locuri de muncă pentru tine pe Anuntul.ro

1.204 vizualizari Autor Raluca Cincu 03.06.2024
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.