Cum sărbătorim al doilea Revelion în pandemie?

Relaxările decise de autorități pentru Revelionul 2022 * Ce oferte de Revelion au restaurantele din București? * Idei pentru un Revelion reușit acasă * Ținute la modă pentru Anul Nou

undefined

Revelionul 2022 sună (mai) bine după ce Guvernul a aprobat pe 9 decembrie hotărârea 122 cu noile măsuri de relaxare pentru perioada 31.12.2021-1.01.2022: putem circula nestingheriți toată noaptea, avem liber la petreceri private, restaurantele și cafenelele rămân deschise până dimineață (cu condiția să nu se depășească 50% din capacitatea maximă a localurilor, iar clienții să fie vaccinați complet împotriva COVID-19, trecuți recent prin boală sau cu un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore la purtător). La evenimentele în aer liber organizate de Revelion nu există o limită cu privire la numărul de persoane și poate participa oricine - vaccinat, nevaccinat, testat sau netestat - dar cu mască de protecție daca este aglomerație.

Anunturi sugerate

Să sperăm că noile măsuri vor rămâne așa în următoarele 3 săptămâni și nu ni se vor nărui iar planurile de sărbători.

Că veni vorba de planuri... unde petrecem Revelionul 2022?

Cluburile, discotecile și barurile sunt închise în noaptea dintre ani, iar în București e cam târziu să se înceapă organizarea petrecerilor și concertelor din piețele publice ca-n vremurile bune. Variantele rămase sunt două mari și late: petrecem fie la restaurant, fie acasă.

Revelionul la restaurant…

undefined

… este recomandat celor care preferă ceremoniile elegante, cu fast, celor care doresc să aibă parte de mâncare bună, de muzică bună și de un ring de dans generos, celor care nu sunt deranjați să ciocnească un pahar de șampanie cu persoane necunoscute la 12 noaptea, dar mai ales celor care nu prea se uită la bani. E important de știut că, dacă optați pentru petrecerea Revelionului 2022 la restaurant, trebuie să pregătiți între 350 și aproape 1.000 de lei de persoană, în funcție de meniu și program. De exemplu, un meniu mai simplu, propus de un local din Sectorul 6, compus din salată de boeuf, piftie de curcan cu ou de prepeliță, somon afumat, ruladă de mușchi file, nufăr din castravete și trandafir din salam, icre, măsline, file de somon cu sos de portocale și garnitură de orez și morcovi, rulou de curcan învelit în bacon și mușchiuleț împănat servite cu garnitură de cartofi gratinați și salată de murături plus tort de ciocolată costă 350 de lei. Cu băutură, fotografii nelimitate în cabina foto, lansare de lampioane, DJ și plăcintă cu răvaș incluse în preț. În schimb, un meniu sofisticat, realizat de bucătarii unui restaurant cu o istorie de peste un secol de pe Bulevardul Kiseleff, care conține curcubeu de caviar somonat, rulou din prosciutto cu brânză Roquefort, pară confiată, tartar din păstrăv în carapace de choux pastry cu sos din Aji Amarillo (e un ardei galben și iute din America de Sud, acum am aflat și eu), ficat de rață cu jeleu din fructe de pădure, brunoise de legume, coadă de homar cu sos de mango, mușchi de vită cu piure de cartofi, mangetout sote, cartofi dulci și sos brun, plaisir de ciocolată cu bezea și zmeură costă 960 de lei. Oaspeții beneficiază și de băuturi fine, de program muzical asigurat de o formație și de foc de artificii la miezul nopții. Fiind vorba de o petrecere rafinată, aceștia sunt rugați să nu aducă propriile artificii de acasă și să încerce să nu spargă paharele de șampanie la întâmpinarea Noului An :). 

Anunturi sugerate

Nu uitați că, pe lângă meniu, trebuie să luați în calcul prețul ținutei festive și, în caz că nu v-ați imunizat împotriva COVID-19, prețul testului PCR al cărui rezultat trebuie transmis în timp util organizatorilor. Ținuta obligatorie nu este obligatorie, dar certificatul de vaccinare, dovada că ați trecut recent prin boală sau testul PCR negativ, da!

Locuri libere de Revelion la restaurantele din București

Multe restaurante din capitală au început să promoveze programele de Revelion și să dea drumul la rezervări din timp, chiar dacă au stat ca pe ghimpi așteptând ca autoritățile să le dea undă verde. Dacă acum 2 ani pe vremea asta Revelionul în București era sold out, anul acesta sunt destule locuri libere la restaurante, inclusiv la cele mari și renumite, unde doar dacă aveai noroc prindeai în vremuri nonpandemice o rezervare cu câteva săptămâni înainte de Anul Nou. „Unii clienții ne contactează pentru rezervări, doar ca acestea se confirmă abia în momentul semnării contractului și al plății avansului. Iar avansul întârzie. Oamenii sunt reticenți, probabil le e teamă să nu piardă banii, mai ales că anul trecut restaurantele s-au închis de Revelion. Noi îi asigurăm că, dacă apar cumva noi restricționări din partea autorităților sau dacă nu vor putea participa la petrecere din cauza infectării cu COVID-19, avansul achitat li se va restitui integral", mi-a transmis Cristina Oprea, Event Manager la Caru' cu bere.

Deci timp pentru rezervări ar mai fi. Vă puteți convinge și prietenii sau rudele să vă însoțească, mai ales că unele restaurante fac reduceri pentru grupuri mai mari de 10-15 persoane. Sfat: orientați-vă spre localuri pe care le cunoașteți, în care ați mai mâncat și în care v-ați simțit bine. Pot fi și în jurul Bucureștiului, departe de zgomotul orașului.

Revelionul acasă...

undefined

... este recomandat celor care preferă confortul casei în locul gălăgiei din restaurant, celor care vor să își aleagă singuri meniul și muzica, celor care nu vor să cheltuie mulți bani pentru o singură noapte de distracție, celor care nu vor să fie condiționați de anumite reguli și celor care doresc să meargă la somn la orice oră de Anul Nou.

Iată câteva idei pentru un Revelion reușit la domiciliu: 

  • pregătiți locul în care se vă desfășura petrecerea. Dacă v-ați propus să dansați toată noaptea, eliberați centrul camerei, rulați covorul persan ca pe vremuri, așezați-l într-un colț în poziție verticală și trageți masa la perete, masă pe care puteți așeza frumos platouri cu ouă umplute, brânzeturi, câteva tipuri de tartine frumos ornate, alune, sticks-uri, fructe etc. Dacă v-ați propus doar să mâncați și să beți toată noaptea, păstrați masa în mijlocul camerei, adunați-vă în jurul ei și delectați-vă cu friptură, cârnați, murături, sarmale, salată de boeuf, prăjituri, piftii și ce-o mai fi. Nu sunt aici să vă judec.
  • rugaţi prietenii să contribuie şi ei la masa de Revelion cu băutură şi preparate culinare. Stabiliți ce fel de mâncare să aducă fiecare de acasă și ce cantitate, pentru a nu vă trezi cu 10 sarmale și 30 de pâini la o petrecere cu 20 de invitați (am pățit). Veţi economisi astfel timp, bani şi veţi avea ocazia să gustați din salata aia de boeuf cu care se tot laudă colega de serviciu. Dacă nu aveți chef să înfășurați sarmale sau timp pentru închegat piftia, puteți comanda acasă meniurile de Revelion pregătite de restaurantele mici, de cartier, care se descurcă cum pot în perioada asta dificilă pentru industria HoReCa. Prețurile sunt accesibile: ex. platou tradițional pentru 8-10 persoane: 250 de lei, salată de boeuf cu carne de vițel (1 kg): 58 de lei, piftie de porc (1 kg): 70 de lei, sarmale cu carne de porc (30 de bucăți): 95 de lei.
  • asiguraţi distracţia pe parcursul nopţii. Organizaţi o petrecere tematică (ex. Disco 2000, bal mascat), faceţi karaoke, jucați mima, remi, table, cărți, Activity, Monopoly etc. sau urmăriți la televizor al douăzeci și nu știu câte-lea Revelion al lui Dan Negru sau Protevelionul care revine pe micile ecrane după o pauză lungă, de 8 ani, cu Bartoş şi Raluka drept gazde. 
  • cumpărați lampioane pentru toată lumea în loc de artificii zgomotoase. Evitați astfel să traumatizați animalele de companie din casă sau din vecini. La miezul nopții ieșiți în fața blocului sau pe terasa acestuia și lansați-le spre cer, nu înainte de pune o dorință.
  • pregătiţi o cameră de odihnă pentru invitați, fie aceștia sunt copii furați de somn după 12 noaptea, fie sunt adulți furați de somn după... 2-3-4 pahare de șampanie în plus.

Să nu uităm de ținutele festive pentru Anul Nou

Dacă domnii mai pot „recicla" costumul sau pantalonii de ocazie de acum 2 ani şi îşi pot cumpăra eventual doar o cămaşă nouă sau o cravată, când vine vorba despre ţinuta doamnelor, lucrurile se schimbă. În primul rând, trebuie știut faptul că a fost hotărâtă de către Pantone Color Institute culoarea anului 2022: Very Peri. Pentru prima oară în istorie, institutul a creat o culoare, nu a ales una existentă în catalog. Very Peri este o combinație inedită de albastru-violet și un subton de roșu-violet. Dacă găsiți pe Internet sau în magazine o piesă vestimentară în această nuanță, cumpărați-o și purtați-o în noaptea dintre ani. Cu siguranță veți atrage toate privirile.

undefined

2022 este anul „Tigrului de apă", iar stiliștii recomandă ca în noaptea de Revelion să se poarte albastru, negru și nuanțele calde caracteristice tigrului: galben sau portocaliu. Idee de ținută pentru doamnele care petrec Anul Nou la restaurant: rochie neagră clasică, încălțări aurii și bijuterii din aur (metalul clasic al Tigrului) sau chihlimbar. O geantă neagră elegantă și gata! Dacă localul în care veți petrece este unul pretențios (un restaurant interbelic de exemplu), atunci și ținuta trebuie să fie pe măsură: optați pentru o rochie lungă, cu crăpătură laterală, accesorizată cu mănuși lungi și un șirag de perle.

La petrecerea de la domiciliu, puteți purta o jachetă cu franjuri, mărgele și încălțăminte în stilul anilor '70, o rochie din mătase, dantelă sau catifea, cu sau fără volane sau o salopetă mai elegantă. La modă mai sunt și hainele din piele ecologică.

Anunturi sugerate

Totul se încheie cu vizita la salon, care este în primul rând un răsfăţ binemeritat după un an greu pentru mulţi dintre noi. Saloanele de înfrumusețare nu au dus deloc lipsă de clienți în perioada sărbătorilor de iarnă nici anul trecut și nu duc lipsă nici anul acesta, iar angajaţii muncesc de zor. „Fluxul este continuu", mi-a spus recepționera salonului pe care îl frecventez eu. „Chiar dacă nu petrec la restaurant, ci acasă, domnii vin la noi pentru tuns, iar doamnele pentru vopsit sau pentru o coafură cu bucle lejere, cât mai naturală. Nu sunt neglijate nici manichiura, pedichiura sau tratamentele cosmetice." Saloanele sunt deschise şi pe 31 decembrie

Se pare că nu petrecerile din alţi ani ne făceau să vrem să arătăm bine de Revelion, ci speranţa că anul următor va fi mai bun dacă intrăm în el dichisiți. Până o să revenim la normalitatea de dinaintea noului COVID, haideți să ne bucurăm de fiecare moment al noului an. Să fiți sănătoși! La mulți ani!

Foto: Getty Images, Pinterest, Freepik

2.885 vizualizari Autor Raluca Cincu 14.12.2021
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.