Sinteza lunii ianuarie cu Anunțul Telefonic

Salut, sunt A.Nunțu și activez în piața anunțurilor de mică publicitate de mai bine de 30 de ani, la prima gazetă a afacerilor rapide din România – Anunțul Telefonic.

undefined

Informațiile de mai jos sunt cele care mi-au atras atenția în luna care a trecut, în presa românească și nu numai, și prind bine oricui să le știe. Așa s-a născut această sinteză a lunii, un soi de gazetă a știrilor rapide, suficient de importante încât să merite câteva minute din timpul vostru. Dacă le considerați interesante, dați-le mai departe. Dacă nu, nu.

  Imobiliare - Crește bula  

  • 2021 a înregistrat un record de vânzări de proprietăți - aproape 700.000 de apartamente, case sau terenuri. Numărul tranzacțiilor imobiliare a fost cu aproape 14% mai mare decât în 2020. Iar prețurile continuă să crească, după cum se vede și din statisticile noastre. Probabil de aceea și 80% dintre companiile imobiliare din România estimează o creștere a veniturilor în 2022. Prin urmare, cei care au așteptat să se calmeze prețurile materialelor și ale construcțiilor în 2021 mai au de așteptat. În caz că vă trece prin cap să vă construiți, totuși, o casă anul ăsta, uite aici toate etapele birocratice pe care trebuie să le parcurgeți.
  • De ce nu putem construi o stație spațială pe lună? E nevoie de ceva mai mult decât o autorizație de construcție, nu e ca și când faci un ansamblu rezidențial în București.
  • Pe pământ, totuși, încă mai avem problema încălzirii. În București, primarul a anunțat că a achitat toate datoriile municipalității la sistemul de termoficare și se apucă să facă reparații. Asta nu ne dă nici căldură, nici apă caldă, dar măcar înghețăm fără datorii.
  • Bine, poate nu înghețăm, dar nici confortabil nu ne simțim, căci studiile arată că, spre deosebire de alți europeni, românii preferă o temperatură de 22 de grade C în case dacă au centrale proprii și pot regla temperatura. Restul europenilor preferă să pună o haină în plus și să stea la 20 de grade. Asta deoarece creșterea cu numai un grad a temperaturii în case crește și consumul de energie cu 7%. Și știm cu toții cât a ajuns kilowatt-ul.
  • Ministrul mediului spune că România ar trebui să-și propună să se încălzească electric, dar admite că la țară acest lucru e imposibil momentan.
  • Până una-alta, sunt 7 blocuri pe un loc la concurență în programul apă caldă de la soare, al Primăriei sectorului 1. Vor fi alese 10 blocuri ce vor fi dotate cu panouri solare și pompe de căldură. Primăria subvenționează până la 90% din costuri, urmând ca proprietarii din apartamente să achite restul, estimat la aproximativ 1.500 de lei de apartament. E un program pilot, rămâne de văzut dacă continuă.
  • În UK, guvernul a impus dezvoltatorilor imobiliari să schimbe materialele inflamabile cu care plachează blocurile, astfel încât să prevină eventuale incendii catastrofale precum cel din 2017 de la Grenfell Tower, în care au murit 70 de oameni. Suma alocată pentru asta este de peste 5 miliarde de lire și vizează toate blocurile înalte de 11-18m placate cu astfel de materiale. La noi placarea cu polistiren e în toi, în toate programele de reabilitare termică derulate de primăriile din întreaga țară. Iar cum se comportă polistirenul la incendii s-a văzut recent la Constanța.
  • Primarul din Mogoșoaia vrea să exproprieze câteva sute de locuitori pentru ceea ce se va numi sectorul 0 al Capitalei. Oamenii sunt revoltați că primăria le propune 1,7 uro/mp în timp ce prețul zonei se învârte pe la 60 de euro/mp, O anchetă RISE pe subiect arată interesele din spatele acestei afaceri imobiliare, care s-a lăsat numai în ultima lună cu amenințări directe și chiar bătaie.

  Muncă  salarii mici, pensii îndepărtate  

  • Ce e mai mic și mai mic decât salariul minim din UE? Salariul minim din Bulgaria – 332 euro. În fața lui vine al letonilor și apoi al nostru – 515 euro. Cei mai bogați sunt luxemburghezii, cu 2.257 euro salariu minim. Nu avem, deci, cel mai mic salariu minim din UE, dar nici mare lucru nu putem face cu el, după cum admite chiar Avocatul Poporului. De aia nouă ni s-a părut nimerit să vă recomandăm un al doilea job. Nu e ușor, dar măcar nu mai ai timp să-ți dai seama că nu-ți ajung banii.
  • Și dacă nici cu al doilea job pe cap de român nu ajungem să acoperim tot necesarul economiei, ne ajută Guvernul, care a aprobat dublarea contingentului de muncitori străini care pot lucra în România, de la 50.000 la 100.000. Chiar și așa necesarul pieței ar fi de 160.000, după cum arătau calculele guvernamentale anul trecut.
  • Există și vești bune pentru unii. În 2022, bărbații de 65 de ani și femeile de 61-63 pot ieși la pensie, dacă au cotizat între 15 și 35 de ani la bugetul de asigurări.
  • Noi ceilalți încă mai avem de cotizat, dacă nu ne infectăm cumva înainte cu marea demisioneală. Curentul demisiilor, ca efect colateral mondial al pandemiei, a afectat și România. În 2021 am avut cu 60% mai multe demisii decât în 2020, iar 2022 abia a început. 96% dintre demisii au fost în privat și doar 4% la stat. Pentru că, se știe, de la stat se pleacă doar la pensie sau cu picioarele înainte.
  • Indiferent dacă lucrați la stat sau la privat, puteți să vă verificați agoniseala lunară la pensia privată, adică celebrul Pilon II. Ca să știți dacă vă permiteți un loc la un cămin bun de bătrâni.
  • Oricum, cercetătorii englezi ne recomandă mai degrabă s-o lăsăm mai moale cu munca, pentru că dăunează. Dacă avem slow food ar trebui să avem și slow work.
  • Există și un domeniu în care cresc salariile și pensiile: în justiție. Rămâne de văzut dacă mai mulți bani = mai multă dreptate. Până acum vouă cum vi s-a părut? Îmi puteți scrie cu un reply la acest email.

  Auto - PNRR ne dă bani și pe rable  

  • Noul Rabla începe la 4 februarie și se anunță constant, adică cel puțin așa promite ministrul mediului, că are bani pentru asta, fără număr.
  • Banii vin și de la PNRR, care nu numai că ne cumpără fiarele vechi, dar nici nu ne obligă să ne luăm altele noi. De ei putem să ne luăm o trotinetă. Ministrul mediului zice că astfel 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani trebuie scoase din circulaţie până în 2026. Nu știu cum va arăta parcul auto românesc până atunci, dar deocamdată e printre cele mai bătrâne din UE – 16,9 ani. Cel mai tânăr parc auto îl au, firește, luxemburghezii. Vedeți la ce e bun un salariu minim mare? Mașina ta ce vechime are?
  • Cine nu are rable, să-și cumpere o mașină nouă. O serie limitată de Duster a fost lansată în România - se numește Extreme și este cea mai echipată versiune a SUV-ului produs la Mioveni. Această serie va inaugura o nouă culoare de caroserie în gama Dacia, un gri cu denumirea comercială Grey Urban. Disponibilă în două versiuni de motorizare – Blue dCi 115 şi TCe 150.
  • În același timp, în Franța, se coace un proces împotriva Renault, pentru niște deficiențe la motorul de 1,2 cu care sunt echipate mai multe modele Dacia și Nissan (Duster, Scenic, Juke, Clio), și care ar consuma prea mult ulei. Ia verificați ce aveți în parcare?
  • Dacă aveți un Mercedes fabricat în intervalul ianuarie 2017 - octombrie 2021 să știți că Daimler a identificat un posibil defect tehnic care ar produce incendierea mașinii, defect ce momentan nu poate fi remediat, deci o rechemare în service ar fi inutilă. Serii afectate sunt: GLE/GLS, C-Class, E-Class, S-Class, E-Class Coupe, GLC, CLS și G-Class Totuși, până când se găsește soluția sunteți sfătuiți să nu-i mai dați blană.
  • Același sfat e bun și pentru șoferii care au de mers prin raza vizuală a celor 600 de noi camere video, amplasate pe DN1 și DN7 Valea Oltului și Autostrada soarelui. Ministrul de interne speră că ele vor intimida șoferii și vor reduce cu 25% numărul accidentelor. Ce ne facem cu drumul morții DN65 sau chiar cu străzile Bucureștiului?
  • Pentru cei care se mai sperie și de Codul rutier, aflați că tocmai a fost modificat. Are amenzi mai mari și perioade mai lungi de stat pe tușă, fără permis, adică până la 4 luni, pentru comportament agresiv în trafic. Asta dacă se nimerește să fie și vreun organ prin preajmă când se manifestă agresivitatea, căci altfel rămânem singuri, ca și până acum, pe șosele cu teribiliștii și uneori ne dă piticul ăla negru ghes să ne facem singuri dreptate. Căci pare că șoferii nu se sălbăticesc în trafic, ci deprind câte ceva greșit din școală. E bine că președintele a promulgat legea care introduce cursurile obligatorii de șofat defensiv. De văzut dacă au și o componentă de autoapărare, în caz că nimeriți pe Valea Prahovei pe lângă ăia cu bâtele.
  • În acest context rutier național belicos, e de mirare că unul din opt accidente în România se produce pe fondul adormirii la volan – fenomenul „microsomnului” de care nu suntem conștienți.
  • Alte vești bune: Bucureștiul a scumpit locurile de parcare, chiar și pe cele de pe trotuar, iar prețul benzinei a crescut cel mai mult în România, din toate țările UE, cu 5% numai în ultima lună. Ne trebuie și niște cursuri de păstrarea calmului.

 Bani & Servicii 

  • De la 1 ianuarie 2022 s-au modificat condițiile de aplicare a garanțiilor pentru produse, în favoarea consumatorilor. De exemplu se prelungește de la 6 luni la 1 an perioada în care consumatorul poate observa că un produs cumpărat are defecte și poate sesiza vânzătorul.
  • Banca Națională a României a majorat dobânda cheie, dar sub așteptările pieței, astfel că rămânem cu cea mai redusă rată din rândul țărilor comparabile din regiune. Probabil de aia a crescut spectaculos și nivelul creditării în 2021.
  • În schimb, la absorbția fondurilor europene suntem pe penultimul loc, cu doar 59% din fonduri accesate între 2014-2020. Sunt 14 miliarde de euro care ne așteaptă doar să întindem mâna. De ce nu vrem să-i cheltuim? Bine, poate că ne dau ei prea mulți bani, de 15 ani de când suntem în UE am primit cu 44 de miliarde de euro mai mult decât am dat.
  • Guvernul bagă curent și gaze ieftine, prin ordonanță. După compensări, prețurile vor fi de 0,80 lei/kwh la curent și 0.31 lei la gaze. Până la 31 martie. Găsiți aici un material explicativ, cu întrebări și răspunsuri punctuale despre cum se face compensarea și pentru cine. Specialiștii, care pare că știu mai multe decât Guvernul, avertizează că după ce se încheie perioada asta de miere, din aprilie prețurile se vor mări iar cu 120%. Deocamdată se face un comitet ca să se afle de ce s-a scumpit energia.
  • Dacă n-ați făcut încă infarct la primirea facturilor de curent și gaz luna asta, aflați că există un site care vă învață totul despre citirea și autocitirea contoarelor.
  • A apărut noul DOOM care ar trebui să ne învețe să vorbim corect românește. Se zice că are peste 3000 de cuvinte noi acceptate din alte limbi sau din vorbirea curentă, intrate, cum ar veni, pe ușa din spate în limba română. Dar de fapt nu știm exact ce o fi în el că nu-l are oricine, ci doar cine-l cumpără cu prețuri începând de la 100 de lei în sus. De ce nu e gratis, e o întrebare la care încă mai au de răspuns autoritățile și cu privire la Codul penal de exemplu. Dacă tot trebuie să-l respectăm trebuie să-l știm înainte. Noroc cu dexonline, dar aia e o inițiativă privată, bazată pe voluntariat. Apropos de cuvinte, cuvântul anului 2021 a fost, conform Dexonline – Rapel. Să vedem ce cuvinte ne aduce 2022.

  Relații  

 Ceva bun din ceva rău și viceversa 

  • În ianuarie 2021 pandemia, de care deja suntem sătui, a început să pălească în fața altui subiect mai grav: războiul. Neașteptat, dar a adus și conflictul ăsta Rusia-Ucraina ceva bun. A crescut încrederea românilor în UE, NATO și SUA, că ne cam scăzuse. Dar decât război, mai bine un cântec și-un dans vesel să jucăm :)
  • Bucurie mare că s-ar putea să intrăm în sfârșit în OCDE! Asta nu ne plătește facturile la curent și cel puțin pe termen scurt nu înseamnă că va curge lapte și miere. De exemplu s-ar putea să ne crească vârsta de pensionare și impozitele pe proprietate. Dar pe termen lung, depinde de noi ca să scoatem și profit din apartenența asta, așa cum facem și cu UE și NATO.

 Bucureștiul pozitiv 

  • 112patrimoniu.ro – E un fel de ambulanță pentru clădiri de patrimoniu. Dacă vezi că se demolează sau mutilează o clădire, despre care crezi că ar fi o bijuterile arhitecturală căzută în uitare, intri pe site și semnalezi asta. Mesajul tău ajunge direct la comisia constituită de Primăria Capitalei ca să salveze patrimoniul.

 Cei mai, cele mai 

 Cifra lunii 

 Pandemia - Hai că e pe final 

  • OMS și UE recomandă țărilor să nu mai condiționeze călătoritul de certificatul verde și alte birocrații. Până când ajunge recomandarea și la guverne, totuși, e bine să știți că valabilitatea certificatului de vaccinare expiră la 1 februarie, dacă au trecut mai mult de 9 luni de la ultima înțepătură – pentru cine nu a făcut-o și pe a treia.
  • A început vaccinarea copiilor de 5-11 ani, și testarea gratuită la medicii de familie (în cursul săptămânii) și 28 de spitale din București (în week-end), dar numai după ce sunați la DSP. Listele complete.
  • Omicron ne paște pe toți până la urmă, diferența o vor face vaccinul, celulele T și/sau norocul. Oricum masca e sfântă, pentru că studiile arată că virusul își pierde 90% din capacitatea de a ne infecta la cinci minute de când este în aer.
  • Pfizer a anunțat că vaccinul pentru varianta Omicron va fi disponibil în martie. Totuși, agenția de reglementare a medicamentului în UE avertizează că repetarea vaccinului la 4 luni ar fi de natură să ne slăbească sistemul imunitar, deci nu e bine nici prea mult sau prea des.
  • Pentru cine nu vrea vaccin, au apărut deja medicamentele antivirale. România a contractat varianta produsă de Merck. Ministrul sănătății spune că nu a cumpărat și varianta Pfizer, pentru că ar fi trebuit ca odată cu cumpărarea medicamentului să instituie și un fond de despăgubire a celor care vor avea efecte adverse de la medicamente. La vaccin nu a fost această cerință, de ce oare?
  • Avem, deci, vaccin și medicament. Să mai zică cineva că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile. Și asta în România, căci dacă am fi trăit în Canada am fi fost în pericol să plătim o taxă suplimentară de sănătate (No vax pay tax) dacă am fi refuzat vaccinul, iar în SUA ne-ar fi condiționat chiar job-ul de vaccin (No jab-no job).
  • Dar cu procente așa de mari de vaccinați (80% în Canada) le cam dă mâna să instituie astfel de reguli. În Europa, coronascepticii germani de exemplu au găsit refugiu pe litoralul bulgăresc, adică acolo unde fugim și noi vara, de prețurile și aglomerația de pe litoralul nostru. Atenție, deci, că la vară veți găsi locurile voastre preferate din Bulgaria ocupate de nemții care fug de vaccin.
  • Și pentru cei care acuză Big Pharma că s-a îmbogățit de pe urma vaccinurilor, să știți că numai în România autoritățile au prins niște „întreprinzători” care făceau bani din vaccinările la chiuvetă - 400 de vaccinări la chiuvetă pe zi la Iași. Oricum suntem mici copii, în SUA două asistente au făcut 1,5 milioane de dolari din așa ceva.
  • Aici avem cimitirul virtual al pandemiei. Un frumos demers jurnalistic-memorial.

 Video 

Avem o problemă de calitate și la gunoi. Nici gunoiul pe care-l producem în România nu arată așa de bine ca ăla din import. Recorder ne explică de ce și cum putem să facem mai bine. Nu, nu să-l ardem.

 

 

 Pierderea lunii 

undefined

Sidney Poitier, primul artist de culoare care a luat un Oscar, a murit la 94 de ani luna trecută. Leters of note a făcut publică o scrisoare de-a lui către președintele SUA, Franklin Roosevelt, în care îi cerea împrumut 100 de dolari ca să ajungă acasă. Sidney avea 18 ani și încercase să se descurce pe cont propriu în SUA, venit din Bahamas, nu reușise, și-i era dor de mama lui J Președintele nu i-a răspuns, iar el s-a descurcat binișor până la urmă.

undefined

3.289 vizualizari Autor A. Nuntu 01.02.2022
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.