Ai luat Bacul? Te angajam. N-ai luat Bacul? Te angajam
Diploma de Bac este o etapă intermediară pentru ce se întâmplă în viitorul tinerilor. Șanse au și cei care o dobândesc, și cei care nu.
78,2% este rata de promovare la Bac în sesiunea de vară 2024. Ca de obicei, de fiecare dată după examenul maturității, apar cei care se îngrijorează că „picații” vor crește nivelul șomajului, mai ales că statisticile arată că anul trecut unu din doi tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani nu lucra nicăieri.
L-am întrebat pe Gabriel Chicioreanu, consultant în managementul carierei (4Career), cât de importantă este diploma aceea și ce facem cu cei care nu o au (încă) la dosar.
„Diploma de Bac este o etapă intermediară pentru ce se întâmplă în viitorul tinerilor. Șanse au și unii și ceilalți - și cei care o dobândesc, și cei care nu”. Primii se îndreaptă de obicei spre studiile superioare, mai stau pe banii părinților vreo 2-3 ani și se angajează mai târziu. În anul I de facultate se angajează mai degrabă căminiștii, sătui probabil de zacuscă și pateu, și studenții de la forma de Învățământ la Distanță, pentru că le permite timpul. Cei care nu au promovat Bacul din prima stau acasă până în sesiunea din toamnă a examenului. Apoi, dacă nici a doua oară nu-i cu noroc, mai de voie, mai de nevoie, se orientează spre un loc de muncă.
Unde te poți angaja fără bacalaureat?
„Domeniile de activitate în care pot lucra cei fără bacalaureat sunt HoReCa, producție și construcții (la început, doar ca muncitori necalificați), în vânzări (mai ales dacă au la mână o adeverință de absolvire a unui liceu economic, secția Comerț), în transport...”. Dacă angajații nu se plafonează și nu se opresc la stadiul de necalificați, e și mai bine, spune Gabriel Chicioreanu. O angajată într-un salon de înfrumusețare va profita de faptul că i-a plăcut din adolescență să pună părul pe bigudiuri sau să-și machieze prietenele și își va putea deschide propria afacere în domeniu. Un ajutor de bucătar poate ajunge treptat, prin muncă și disciplină, de la curățat saci de cartofi și de la vărsat râuri de lacrimi tocând ceapă, la uniforma de bucătar. Un tânăr care a obținut permisul de conducere într-a XII-a și care acumulează mai multă experiență și mai puține puncte de penalizare poate lucra ca șofer de TIR după vârsta de 21 de ani. Iar exemplele pot continua.
Salariile...
„Tinerii, fie ei absolvenți de Bac sau nu, sunt încadrați de obicei cu salariul minim pe economie sau pe-aproape”, mai spune Gabriel Chicioreanu. Pe măsură ce cresc experiența și numărul cursurilor de calificare absolvite pe parcurs, cresc și veniturile. Salariul unui sudor în argon care acumulează experienţă poate ajunge în timp la 4.000 de lei, iar al unui lăcătuş mecanic sau instalator poate depăşi lejer mia de euro. Să nu uităm că salariul de bază poate fi rotunjit semnificativ cu „ciubucuri” în cazul ospătarilor, livratorilor, cosmeticienelor, coafezelor sau frizerilor.
Mai jos este o medie la zi realizată de Anuntul.ro a salariilor din domeniile de activitate în care se pot încadra și cei care nu au absolvit încă examenul maturității:
- Auto: 4,919 lei
- Comerț, vânzări: 3,561 lei
- Coafura, cosmetică: 3.250 lei
- Confecții, marochinărie: 3,062 lei
- Construcții: 5.210 lei
- Pază și protecție: 2.897 lei
- Producție, logistică: 3,956 lei
- HORECA, tursim: 4.017 lei
- Șoferi, transport: 4,892 lei
Deci cu Bac sau fără Bac? Aceasta-i întrebarea.
Am aflat că te poți angaja și fără diploma de Bac, dar nu strică să fie acolo, la dosar, pentru că pot veni momente în viață când o să ai nevoie de ea. De exemplu, ești lucrător comercial, tocmai ți-ai luat permisul de conducere și ți se propune funcția de agent de vânzări în firma în care până ieri doar aranjai marfa pe rafturi. Ce zici de asta?
La finalul discuției, Gabriel Chicioreanu, care din 2011 merge în liceele din București și din țară pentru a-i consilia pe elevi în alegerea carierei potrivite, mi-a dat drept exemplu povestea unui elev de clasa a 12-a dintr-un liceu industrial din Călan, elev pe care nu-l interesa diploma de bacalaureat. Specialistul a stat de vorbă cu el și a aflat că băiatul fusese în vacanța de vară din clasa a 11-a în Germania pentru a-și ajuta părinții la lucru în agricultură, rămăsese plăcut impresionat de ce văzuse acolo, se hotărâse să obțină permisul auto și să emigreze pentru a lucra ca șofer. L-a susținut, deoarece tânărul alesese să nu trândăvească sau se apuce de prostii, ci să muncească.
Concluzia? Fii sincer cu tine și, dacă simți că transpiri sau te ia cu frig numai când citești programa de Bac, alege o meserie care îți place (sudor, mecanic, zidar, lucrător comercial, frizer etc.), învaț-o, fă-o cum trebuie și va fi bine.
Foto: pexels.com
7.688 vizualizari Autor Raluca Cincu 27.07.2021