Ciocolata care nu îngrașă... se admiră la muzeu
Vă place ciocolata? Ce întrebare! Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre „mâncarea zeilor", puteți vizita Muzeul Ciocolatei din București, unic în România.
Atât de mult este iubită ciocolata, încât prin multe țări i-a fost dedicat cel puțin un muzeu. Muzeul Ciocolatei este prezent, de exemplu, în Spania, Anglia, Italia, Franța, Elveția, Austria, Germania, Belgia, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, SUA etc., iar, din 2018, există unu și la noi în România.
Choco Museum se află în Capitală, pe Șoseaua Orhideelor numărul 14, la parterul unui bloc (vizavi de Brico Depot). Eu am ajuns ușor și rapid cu metroul până la stația Grozăvești și, de acolo, am mai parcurs cam 7 minute pe jos până la destinație.
În loc de pâine și sare…
La intrare, am fost întâmpinată cu o linguriță de ciocolată topită din fântâna muzeului. Mă bucur că nu țin diete! Dacă aș fi știut de acest obicei al locului, luam și căpșunele de-acasă cu mine. Eh, data viitoare.
Turul ghidat durează circa 30 de minute și începe cu vizionarea unui film scurt despre povestea ciocolatei. În muzeu există mai multe panouri cu informații despre istoria, cultura și procedeele de fabricare a ciocolatei, dar și câteva „scule” interactive utilizate de-a lungul timpului în procesul tehnologic de preparare.
Apropo, puteți măcina chiar voi boabele arborelui de cacao exact așa cum făceau indigenii în antichitate sau vă puteți băga nasul la propriu într-un difuzor de arome pentru a adulmeca ciocolata neagră cu anason stelat sau cuișoare și pentru a vă relaxa la nervii capului prin ridicarea nivelului de radiații Theta din creier.
Dacă aveți întrebări, ghidul vă poate oferi informații (în română și engleză). Eu, de exemplu, am aflat cum să deosebesc ciocolata de top de una de duzină: cea adevărată are urme albe datorită untului de cacao și se topește complet dacă o ții câteva minute sub limbă.
Sistem antic folosit pentru măcinarea boabelor de cacao
Ciocolata la rang de artă
La fiecare pas de… ciocolată pe care-l faceți prin sala muzeului mai descoperiți câte un exponat care să vă atragă atenția. Nici nu ai cum să nu fii surprins când vezi portretul din ciocolată al lui Matei Basarab (replică după tabloul din Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina) sau chipul sculptat în ciocolată al lui Eminescu (reprezentarea aia moldovenească, cu mustață).
M-am plimbat prin muzeu pe urmele... ciocolatei
Fă-ți propriul tablou de ciocolată!
La finalul turului, puteți participa la Atelierul de ciocolată. Participarea este opțională, dar ar fi păcat să o ratați, mai ales dacă aveți talent la desen. Cu un stilou din silicon umplut cu ciocolată albă puteți realiza propriul tablou pe o tabletă homemade din cea mai fină ciocolată belgiană, iar, după ce o semnați, capodopera de 150 de grame poate fi luată acasă și pusă la loc de cinste (ferit de căldură, desigur, să nu se topească).
Program de vizitare și prețuri la Muzeul Ciocolatei
Programul de vizitare este între orele 10:00-18:00 de marți până sâmbătă (ultima intrare se face la ora 17:00). Este recomandată programarea telefonică în prealabil pentru a evita aglomerația (ciocolata se savurează în tihnă, nu-i așa?). Numărul maxim de persoane este de 20/tur.
Prețul biletului este 20 de lei pentru copii și 25 de lei pentru adulți, iar dacă doriți să participați la Atelierul de ciocolată, mai trebuie să achitați în plus 20 de lei. E bine de știut că în incinta muzeului se pot organiza și petreceri pentru copii (80 de lei/persoană), iar aceștia pot veni chiar cu propriile fructe pe care să le înmoaie în fântâna de ciocolată.
Bineînțeles că, așa cum nu poți pleca de la alte muzee fără să cumperi magneți de pus pe frigider sau alte suveniruri, nici de la Choco Museum nu poți pleca fără să deguști ciocolată și fără să cumperi câteva amintiri dulci. De pus pe șolduri. :)
Foto: Arhiva personală
2.971 vizualizari Autor Raluca Cincu 19.05.2022