HealDental Clinic -clinica stomatologie, urgente Non Stop- Bucuresti

Aparate Dentare - Ortodontie

Ce este ortodontia ? 

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare.

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizeaza acest lucru. Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia ATM (articulatia temporo-mandibulara)  si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea  actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Aparat dentar mobil

Aparat dentar mobil Sunt acele aparate ancorate la arcada dentara putand fi indepartate si aplicate in orice moment de catre pacient sau de catre medic.

Aparatul dentar mobil se aplica pentru copii, deoarece au efecte mai bune aspura dintilor in crestere, cu o mobilitate mai mare.Acest aparat poate fi inlocuit cand este necesar cu un aparat dentar fix .Aplica o forta mai redusa pe dinti de aceea la adulti efectul lor pe dinti este minim.

Aparatul dentar mobil trebuie sa fie purtat cel putin 8 ore in fiecare zi.

Dupa ce este indepartat din cavitatea bucala acesta trebuie igienizat foarte bine.

Avantajele aparatului mobil:

  • cu ajutorul lor pot fi rezolvate atat problemele functionale cat si estetice: largirea arcadelor dentare, dirijarea eruptiei dintilor, modificarea pozitiei mandibulei, modificarea pozitiei dintilor
  • permit o igiena bucala buna
  • nu impiedica efectuarea tratamentelor odontale paralel cu tratamentul ortodontic
  • costul este redus
  • se pot repara sau transforma cu usurinta

Dezavantaje:

  • deoacere poate fi indeparat de catre pacient exista riscul ca acesta sa nu poarte aparatul atat cat trebuie
  • poate determina modificari ale mucoasei la pacientii cu alergie la acrilat

Aparat dentar metalicAparat dentar safirAparate invizibile

Galerie foto
  • ...