Kretzulescu Nicolae, Scoala Superioara Comerciala - Bucuresti
Istoric
Meritul de a fi contribuit direct si decisiv la fondarea si functionarea Scolii Comerciale bucurestene ii revine dr. Nicolae Kretzulescu, care de la 1 iulie 1864 detinea functia de ministru al Cultelor, Instructiunii Publice si Justitiei. Nicolae Kretzulescu a facut parte dintr-o numeroasa si influenta familie boiereasca munteana. La 21 iunie 1839, el a devenit primul bucurestean care reuseste sa obtina la Paris titlul de doctor in medicina. S-a remarcat prin infiintarea unei sectii de chirurgie la Spitalul Coltea, prin publicarea primului manual de anatomie in limba romana si prin contributia la infiintarea Facultatii de Medicina din Capitala. Preocuparile stiintifice au fost rasplatite prin alegerea doctorului N. Kretzulescu ca membru al Academiei Romane, institutie pe care a condus-o ca presedinte de doua ori (1872-1873 si 1895-1898).
Scoala Comerciala din Bucuresti a fost infiintata in toamna anului 1864, prin staruinta doctorului Nicolae Kretzulescu, ministrului Instructiunii Publice.
Pana la infiintarea Academiei de Studii Economice in aprilie 1913, Scoala Comerciala a fost cea mai inalta treapta a invatamantului economic romanesc.
Pe parcursul celor 140 de ani, scoala si-a constituit un insemnat patrimoniu imobiliar. In anii 1889 - 1890 primarul Capitalei, Emanoil Protopopescu - Pache, care fusese mai inainte directorul scolii, a reusit sa construiasca un edificiu adecvat, inscris astazi in randul monumentelor istorice.
In anii 1889 si 1900 scoala a participat cu exponate proprii in cadrul Pavilionului Romaniei, la Expozitiile Universale de la Paris. Tot in acea perioada a intretinut corespondenta cu Institutul de Instructie Comerciala din Viena si cu Societatea Internationala pentru Dezvoltarea Invatamantului Comercial din Berna - Elvetia.
In anul 1885 se initiaza primele contacte cu scoli comerciale din Europa
In anii 1890 ?i 1983 se remarca prin construirea si extinderea cladirilor proprii
In 1912, Scoala Superioara Comerciala de baieti din Bucuresti era singura institutie de invatamant cu o echipa de fotbal completa si proprie. Cu aceasta echipa scoala a castigat multe concursuri si campionate.
De asemenea, in anul 1926, in scoala s-a infiintat o Grupa de Cruce Rosie, prima de acest gen in sistemul epocii, care urmarea sa asigure asistenta medicala tuturor elevilor si sa le faciliteze accesul in taberele scolare. Prima revista a scolii, denumita Ramuri fragede a fost editata in anul 1930.
In anul 1935 Scoala primeste numele fondatorului
In anul 1936 are loc transformarea in Liceu Comercial
In anul 1994, liceul a reusit sa devina scoala - pilot a programului PHARE in Familia ocupationala "Finante - Administratie - Management", pentru pregatirea elevilor in meseriile functionar bancar, agent comercial si asistent de gestiune.
Din 1997, s-a introdus la clasa a 10-a Educatia antreprenoriala, prin programul Junior Achievement, iar in anul 2003 liceul a devenit centru de testare acreditat de ECDL (European Computer Driving Licence), primind Diploma de excelenta pentru activitatea desfasurata. Totodata, scoala se remarca prin utilizarea programului computerizat de predare-invatare (AEL).
In anul 2003 liceul devine Centru de evaluare ECDL
Una din marile realizari ale scolii (2003) prin ineditul ei, este Clubul de Initiativa si Voluntariat pentru Egalitatea Sanselor - CIVES, in colaborare cu Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Acest Club are misiunea de a coordona activitatea elevilor si profesorilor din Capitala in activitatile legate de promovarea egalitatii de gen.
In anul 2004 scoala a obtinut Certificatul de recunoastere ca liceu-pilot in proiectul "Fii european; implica-te in problemele comunitatii", sustinut de Uniunea Europeana.
In anii 2009, 2013, 2016 si 2019 liceul a obtinut titlul de Scoala Europeana
In anul 2014 a avut loc Aniversarea celor 150 de ani de existenta
In anul 2017 liceul nostru a devenit Scoala Ambasador a Parlamentului European
2018 a devenit partener activ in proiectele ETwinning
In anul 2019 liceul nostru a devenit Centru acreditat pentru examenele Cambridge