Amca Medical - Clinica Ginecologica Bucuresti
Ecografie
Ecografia abdominala este o metoda de diagnostic imagistic nedureroasa, neiradianta si non invaziva, fiind recomandata de medic pentru a vizualiza structurile din interiorul abdomenului.
Imaginile ecografice ofera informatii despre strucutura anumitor organe, pozitionarea acestora, miscarea, dar si posibilele disfunctii precum:
Litiaza colecistica (pietre)
Noduli hepatici, pancreatici, splenici, renali
Litiaza renala / de vezica urinara
Marire de volum a prostatei
Polipi colecistici / de vezica urinara
Chiste hepatice, pancreatice, renale sau anexiale
Formatiuni uterine
Pancreatita acuta, colectii lichidiene peripancreatice
Pancreatita cronica (inflamatia cronica a pancreasului)
Steatoza hepatica
Hematoame intraabdominale in contextul unor traumatisme
Ingrosarea peretilor stomacului, intestinului subtire, colonului
Una dintre cele mai simple si mai rapide metode de diagnosticare a afectiunilor mamare este ecografia mamara. Procedura este nedureroasa, se poate realiza in cabinetul medicului si rezultatele sunt disponibile pe loc.
Numita si ultrasonografie mamara, aceasta tehnica imagistica utilizeaza ultrasunetul pentru examinarea structurii sanului. Cu ajutorul ecografului se prelucreaza semnalul acustic emis de transductor (sonda mamara) in imagini pe monitorul aparatului. Dispozitivele de ultima generatie sunt dotate cu frecventa inalta, Doppler color. Modul de sonoelastografie si posibilitatea de achizitie 3D si 4D, oferind imagini de inalta calitate.
Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc.
Ecografiei glandei tiroide este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide si este considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acesteia.
Procedura nu foloseste radiatie si este, in general, folosita pentru evaluarea si diagnosticarea maselor sau nodulilor care au fost descoperiti in timpul unei examinari fizice de rutina.
Ecografia glandei tiroide nu necesita niciun fel de pregatire inainte de efectuarea testului.
Ecografia glandei tiroide este complementara examenului clinic fiind o indispensabila in diagnosticare si tratament.