Amident Clinic - Clinica Stomatologica Popesti Leordeni

Odontologie

...
Odontologie

Caria dentara este un proces distructiv al dintelui, fara a avea un caracter inflamator, care, netratata, va produce necroza si distructia acestuia.

Caria se dezvolta doar la nivelul dintilor din cavitatea bucala, cei erupti, nu si cei inclusi.

Cum apare caria dentara?
Caria dentara este produsa de placa bacteriana, factor la care se mai adauga: alimentatia bogata în dulciuri, alimente de consistenta moale, s.a. producatoare de acizi, care favorizeaza dizolvarea calciului din dinte si provoaca în consecinta distructia coronara.

Cum se trateaza caria dentara?
Cand distructia dentara este de dimensiuni mici, tratamentul presupune: curatarea tesutului necrozat, refacerea morfo-functionala a dintelui prin obturatie, folosind material de restaurare fizionomic, proces ce implica costuri mai mici decât alte tratamente dentare.

Cand distructia este de dimensiuni medii, cu pierderi de substanta dentara mai mari de 40% din volumul dintelui, se recurge la varianta de inlay.

În cazul unei distructii mari a dintelui, se apeleaza la coroana de învelis.

O situatie frecventa întâlnim atunci când distructia coronara este însotita de inflamatia pulpara. În acest caz aplicam atât tratamentul prin reconstructia dintelui, cât si tratamentul endodontic.

De ce este important sa tratam cariile la timp?
Caria este cauza principala de pierdere a dintilor. Începe în stratul extern al dintelui (smalt), iar pe masura ce avanseaza în interior (spre pulpa dentara), încep sa apara dureri la dulce si la rece. Urmatoarea etapa este reprezentata de infectia pulpei, ce determina dureri intense.

Infectiile pot produce abcese, umflarea zonei, dureri si febra cu starea generala alterata. În aceste conditii se impune extragerea dintelui.

Cum prevenim caria dentara?
Metodele de profilaxie împotriva aparitiei cariei dentare sunt cele care actioneaza asupra factorilor favorizanti directi, respectiv îndepartarea resturilor alimentare: periaj efectuat cu regularitate, de 2 ori pe zi, ata dentara, dusul bucal.

Totodata, sunt recomandate în anumite conditii: fluorizarea, îndepartarea aciditatii din cavitatea bucala prin alcalinizare.

În toate cazurile, o alimentatie sanatoasa si echilibrata, o masticatie corecta contribuie la procesul de preventie.