Alexandru Musatoiu - Cabinet avocat Timisoara

Drept contraventional

...
Drept contraventional

Un avocat bun îti poate oferi sprijin juridic cu privire la contestatie amenda, anularea unei amenzi de circulatie, amenda radar, plângere contraventionala, suspendarea permisului de conducere si alte aspecte specifice acestui domeniu juridic. Contacteaza-ne!

Amenzile contraventionale nu se limiteaza la cele de circulatie rutiera, domeniul acoperind si amenzile emise de alte organe ale statului în exercitiul functiunii – ITM, DSP, ANAF etc.

OG 2/2001 stabileste care sunt sanctiunile contraventionale, principale si complementare, care sunt limitele generale, minime si maxime, ale amenzilor contraventionale, cum se constata contraventiile, procedura de contestare a lor, respectiv plângerea contraventionala precum si procedura de executare a sanctiunilor contraventionale. Conform OG 2/2001, art. 31: ”Împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii acestuia.” Potrivit art. 32 al.1 ” plângerea se depune si se solutioneaza în baza competentei alternative la judecatoria în a carei circumscriptie a fost savârsita contraventia ori la judecatoria în a carei raza teritoriala îsi are domiciliul sau sediul contravenientul.”

Art. 33 prevede ca:
”Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plângerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati în procesul-verbal sau în plângere, precum si a oricaror alte persoane în masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
(2)În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata în procesul-verbal de constatare a contraventiei.”

În fine, potrivit art. 34: ”Instanta competenta sa solutioneze plângerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa în termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare în vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii”.