Constructii case la rosu, Bucuresti
Case la rosu din lemn
Pret case la rosu: 148 euro/mp (materiale + manopera)
Pret case la rosu din lemn: 120 euro/mp (materiale + manopera)Constructia caselor a evoluat de-a lungul timpului in diferite forme, in functie de necesitatile umane pentru spatiu si confort, iar tehnologia a suferit si ea transformari in functie de conditiile socio-economice si de disponibilitatea materialelor si a mainii de lucru.Cel mai vechi material de constructie cunoscut a fost lemnul, intotdeauna la indemana si usor de prelucrat cu mijloace relativ simple. Sapaturile arheologice au dovedit ca acest material era cel mai des folosit atat in cladirea de locuinte, cat si de fortificatii si intarituri. De-a lungul secolelor, tehnologia constructiei de lemn a fost adusa la un grad de perfectiune si rafinament care o face sa fie cautata in toata lumea pentru superioritatea fata de alte tehnologii.Exemplul cel mai elocvent de aplicare a acestei tehnologii se gaseste in Canada si SUA, unde 90% din casele individuale si multifamiliale (duplex, triplex, apartamente) pana la 3 nivele, sunt construite din lemn care, in combinatie cu alte materiale, asigura un grad de eficienta economica (costul constructiei si al exploatarii) si de confort neegalat. Factorii socio-economici caracteristici societatii nord americane, cresterea rapida si mobilitatea populatiei, au impus nevoia constructiei de locuinte rapida si ieftina.
Deschiderea unor noi centri economici, de exemplu, a facut sa apara peste noapte cartiere si orase noi pentru populatia care gravita catre oportunitatile nou create. In ultimii 200 de ani tehnologiile nord-americane au dus la un proces de rafinare al metodei de constructie si de utilizare a materialelor, care au ajuns la un nivel de adevarata arta, casele nord-americane fiind solicitate in toate colturile lumii, din Orientul Mijlociu si Indepartat pana in Europa de Est si Vest, din Australia pana dincolo de cercul polar.Caracteristica cea mai importanta pentru case din lemn este rapiditatea de executie, o casa de 200-300 mp putand fi data la cheie in 10-12 saptamani, fata de casele traditionale de zidarie care au o perioada de executie de peste 10 ori mai lunga. Alt avantaj major, este rezistenta elastica a structurii de lemn, care ofera securitate cu usurinta la cutremure de gradul 8-8,5 pe scala Richter, cum au demonstrat casele canadiene din orasul Kobe din Japonia si la uragane de 250-300 km/h, cum s-a vazut in multe parti ale Statelor Unite, bantuite de aceste calamitati.
Faptul ca peretele sandwich de lemn cu izolatie de vata minerala ofera o rezistenta termica mult superioara celui de zidarie, permite folosirea peretilor mult mai subtiri, marind astfel suprafata utila cu pana la 10% (la o casa de 200mp, de exemplu, se castiga o camera de 20mp, fara a afecta suprafata construita). Acest lucru e foarte important in special in orase, unde terenurile sunt mici si retragerile impuse nu permit desfasurarea unei amprente generoase a cladirii.In sfarsit, calitatea de rezistenta termica ridicata, reduce cheltuielile de exploatare (incalzire, racire) cu 50% fata de constructia de zidarie, care are o inertie termica mult mai mare. O casa de lemn se poate tine neincalzita de la cateva ore la cateva zile dupa care, la nevoie, se poate reincalzi in cateva minute.Piata imobiliara romaneasca se preteaza perfect la aceasta tehnologie, fiind conditionata de doi factori importanti: lipsa de spatiu locativ de calitate si puterea financiara scazuta a consumatorului, accentuata de dificultatea obtinerii creditelor ipotecare. Din aceste motive, posibilitatea de a construi o casa de 3-4 dormitoare cu 2-3 bai, garaj, la pretul unui apartament mediu, fara dezavantajele inerente locuitului la bloc, are potentialul de a revolutiona calitatea vietii majoritatii familiilor din Romania.
Odata cu aparitia constructiei de blocuri a fost neglijata traditia europeana si autohtona in domeniul constructiilor din lemn. Acestea au inceput sa revina la moda in Europa de vest abia in urma cu 10-15 ani cand a fost introdusa tehnologia de constructie americana adaptat traditiilor europene. Paralel s-a dezvoltat o intreaga industrie pentru experimentarea si fabricarea materialelor si produselor anexe pentru case la rosu din lemn.
Construcţia unei case pe structură de lemn este de departe cea mai folosită tehnică de construcţii din lume. În Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau din OSB (plăci din aşchii late de lemn), 60% din casele nordicilor (în special Norvegia şi Finlanda) sunt tot din material lemnos, în Germania s-a ajuns la un nivel de 10-15%, iar guvernele statelor europene, în general, încurajează puternic folosirea materialelor ecologice. Se pare că strainii au înţeles că lemnul are proprietăţi deosebite, costuri reduse şi, nu în ultimul rând, că este un material regenerabil.Aceste constructii de lemn se intretin foarte bine in timp si asigura toate conditiile de siguranta si confort. O casa de lemn se adapteaza dupa toate stilurile arhitecturale si de design.
Structura de rezistenta a unei case la rosu din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase,ranforsata la exterior cu panouri OSB si imbinate cu elemente metalice de legatura. Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton,cum ar fi:
-
- realizarea in timp redus a constructiei;
- obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente;
- folosirea eficienta si economica a materialului lemnos;
Daca la aceasta structura adaugam folosirea unor materiale moderne de constructie (vata minerala, rigips, membrane, etc.) obtinem o izolatie termica si fonica foarte buna, precum si un climat de locuit foarte sanatos.PROIECT pentru CASE CONSTRUITE LA ROSU DIN LEMNPentru obtinerea autorizatiei de constructie care cuprinde certificatul de urbanism, avizele de la furnizorii de utilitati, proiectul arhitectural, proiectele pentru instalatii, proiectul de fundatii si proiectul tehnic de executie, documentatia este realizata in totalitate de catre reprezentantii firmei noastre. Pentru realizarea proiectului de arhitectura, nu este necesara preluarea stricta a unui model prezentat de firma noastra. Am considerat de datoria noastra sa venim in intampinarea celor care vor sa construiasca o casa din lemn, cu posibilitatea ca acestia impreuna cu arhitectul nostru sa conceapa acel model de casa care se preteaza necesitatilor locative, fara ca noi sa impunem modelele, si fara a influenta pretul final de constructie.
Datorita greutatii reduse a caselor la rosu pe structura de lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case, este una izolata. Fundaţiile sunt continue sub pereţi, cu tălpi (blocuri) din beton simplu, cu secţiuni de 40x50cm2, 40x80cm2 şi o grinda de fundare din beton armat –cu secţiunea de 30x60cm2, 40x40cm2 şi 30×1,05 cm2. Pentru fundaţiis-a considerat presiunea convenţională de calcul pc=240 kPa. Structura de rezistenţă a locuinţei are o conformare raţională, cu deschideri normale. Intre grinzile de fundatie se aplica un strat de umplutura compactata, folie de polietilena pentru ruperea capilaritatii, un strat izolant de polistiren extrudat de 2 cm, se monteaza tubulatura pentru scurgeri, peste care se toarna o placa de beton de 10 cm slab aramata. Inaltimea soclului astfel rezultata este de 50 cm.
STRUCTURA pentru CASE DIN LEMNStructura unei case de lemn este executata din lemn de rasinoase ( brad, molid ), cu o umiditate acceptata de 15%, la momentul in care aceasta este montata la casa. La realizarea structurii se foloseste lemn profilat cu dimensiuni de 8x8cm, pentru stalpi, talpi si contravantuiri, 5 x 15 cm pentru grinzile de plafon intre nivele, 8×8 cm pentru cosoroabe si capriori, OSB 22 cm pentru pardoseala care acopera grinzile de planseu, scandura de 2.5 cm pentru sageac si astereala. Sistemul de montaj al structurii se realizeaza cu montarea talpii de lemn pe fundatie cu un strat hidroizolator la contactul acestora si prinderea talpii de fundatie cu conectori metalici speciali asigurandu-se astfel prinderea eficienta a structurii de fundatie.INVELITOAREA pentru CASE DIN LEMNDupa finalizarea montajului structurii se trece la montarea invelitorii pe casa,invelitoare din sindrila bituminoasa tip TEGOLA sau optional ,la cererea clientului invelitoare din tabla . Montarea invelitorii presupune si montajul sistemelor de drenaj ( jgheaburi, burlane, etc. ) ale apei preluate de pe invelitoare. Sub stratul de tabla direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens lemnul, apoi se creaza un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase aceasta se aplica direct peste membrana. Garantia acordata de producator pentru tabla este de 5 ani, iar pentru sindrila bituminoasa de 15 ani.
Ridicarea Planseelor case din lemn
Planseele sunt elementele de construcţie orizontale care realizează preluarea incărcărilor din greutatea oamenilor şi mobilierului şi o transmit pereţilor şi în acelaşi timp asigură conlucrarea peretilor în plan orizontal şi distribuirea sarcinilor orizontale din vânt şi seism. Sunt un element important al casei la rosu.Principalele elemente de rezistenţă pentru casele la rosu ale planşeelor sunt grinzile. Acest sistem de grinzi şi distanţieri transversali împreună cu duşumeaua alcătuiesc un ansamblu rezistent şi rigid, având o comportare de şaibă rigidă.Prinderea grinzilor de centură pentru casele la rosu se face prin cuie, buloane, colţare şi eclise metalice galvanizate.Peste grinzi se bate stratul suport care se poate constitui din: duşumea geluită din lemn cu grosimi de 22 şi 45mm, duşumea oarba de 24 şi 45mm, placi din OSB de 22mm grosime,parchet laminat.Pe talpa inferioară a grinzilor se poate bate direct stratul de finisaj: gips carton, lambriu, etc. sau aceasta poate rămâne aparentă şi se lăcuieşte.
Ridicarea peretilor case din lemn
Un important avantaj al sistemului framing îl reprezintă posibilitatea realizarii pereţilor pentru casele construite la rosu sub formă de panouri prefabricate. Acest fapt conduce la creşterea calitaţii execuţiei acestor elemente, prin realizarea lor în fabrică cu utilaje şi tehnologii moderne, precum şi un control tehnic adecvat şi în acelaşi timp prin prefabricare se reduce considerabil timpul de execuţie pe teren al construcţiei, micşorându-se asfel manopera de montaj şi implicit costul casei construite la rosu.
Elementele verticale de rezistenţă ale pereţilor(montanţi) in constructii sunt solidarizate de talpile orizontale ale panourilor prin cuie şi colţare metalice galvanizate. Panourile pereţilor exteriori sunt placate de regulă cu placi de OSB de18mm, care asigură rigidizarea şi conlucrarea montanţilor în plan lateral, realizând astfel o comportare de şaibă rigidă a peretelui în planul său pentru constructie.
Casele construite la rosu pe structura din lemn se particularizeaza prin exceptionale calitati termo si fonoizolatoare ale planseelor. Stratul izolator de vata minerala sau polistiren expandat regleaza transferurile de caldura pe verticala si amortizeaza foarte eficient chiar si zgomotele cele mai stanjenitoare (calcatura unor pantofi cu toc inalt, tropaitul copiilor, caderea unui obiect greu).Spre deosebire de planseele de beton, cele ce fac parte din structura orizontala de rezistenta a caselor din lemn pot primi cu mai multa usurinta si cheltuieli mai reduse, finisaje variate si spectaculoase.
Grinzile structurii pot fi lasate la vedere, efectul estetic fiind garantat. Ele pot fi acoperite in totalitate prin placare cu lambriu sau gips – carton.Golul de aer dintre grinzi va constitui un element izolator suplimentar.Un planseu bine executat, conform detaliilor din proiectul de structura, este tot atat de rezistent din acest punct de vedere ca si unul de beton armat.
Pentru plansee, peste panourile de pereti se aseaza, de regula, dulapi orizontali de 20/5 cm, la interax de 40 – 50 cm, care constituie elementul de rezistenta al planseelor. Peste acesta se aseaza straturile care formeaza pardoseala camerelor (in primul rand termoizolatia). La deschideri mai mari de 6 m se pot utiliza subgrinzi avand sectiunea de 200 x 200 mm.Optional, in cazul caselor construite la rosu, in locul grinzilor masive se pot folosi grinzi lamelare, lipite multistrat. Planseele se pot realiza in mai multe moduri constructive:
- plansee cu grinzi din lemn dispuse la distante reduse (40 – 60 cm) care se reazema pe scheletul portant din lemn;
- plansee cu grinzi din inima plina realizate din placaj si incleiate. Aceste tipuri de grinzi dau posibilitatea de modulare astfel incat sa se poata acoperi deschideri si forme diverse in plan ale constructiei;
- planseele cu ferme din lemn realizate cu zabrele metalice sau din lemn. Aceasta solutie da posibilitatea unei montari simple pe santier, fara a folosi utilaje de ridicare, iar pozitionarea conductelor pentru instalatii se poate face in inaltimea grinzilor prin golurile existente;
- in cazul etajelor mansardate ale caselor construite la rosu, talpile inferioare ale fermelor de acoperis constituie grinzile de planseu peste etaj.
CONSTRUCTII CASE LA ROSU