Dr. Rosca - Cabinet Stomatologic Bucuresti

Endodontie - Tratament Canal

...
Endodontie - Tratament Canal

Termenul “endodontie” vine din limba greaca si se traduce drept “interiorul dintelui”.
Endodontia (tratamentul de canal) reprezinta diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare (tesutul moale aflat in interiorul dintelui) – etapa importanta in tratarea unui dinte, constituind baza oricarei restaurari.

Care este scopul tratamentului endodontic (de canal)?
Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui. Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste doua elemente formeaza pulpa dentara. Pulpa dentara are rol de “hranire” si protectie pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti. Odata ce pulpa dentara a fost afectata de o carie mare, o fisura adanca sau o fractura, bacterii din mediul oral vor ajunge la pulpa si vor declansa intai necroza pulpara (asa-numiata „moarte a nervului”), apoi gangrena pulpara (suprainfectarea ei). In timp acele bacterii vor creste in numar si vor afecta si osul in care este implantat dintele.

Cand pulpa dentara a fost afectata , ea nu se poate auto repara si are nevoie de tratament. Acesta este tratamentul de canal.

Cum ne dam seama ca avem nevoie de tratament de canal?
Semnele care sugereaza necesitatea unui tratament de canal sunt urmatoarele:

sensibilitate crescuta la cald sau rece pe un anumit dinte;
durere dentara;
pigmentarea dintelui intr-o nuanta cenusie;
prezenta unei mici umflaturi pe gingie in dreptul unui dinte (fistula);
prezenta unei colectii purulente in dreptului unui dinte (abces).
Cu toate acestea sunt situatii care nu prezinta nici un fel de simptomatologie in acel moment si care pot fi depistate doar de medicul stomatolog in urma unui examen clinic si a unei radiografii.