Bocai Florentina, Cabinet Psihoterapie si Hipnoza Clinica Bucuresti

Terapie florala

...
Terapia florala Bach

Motto: ,,Boala este rezultatul conflictelor dintre suflet si minte. Atata timp cat sufletul si personalitatea sunt in armonie, totul este bucurie, pace si sanatate"

Dr.Edward Bach (1886-1936)                                               

Terapia florala Bach  poarta numele medicului englez dr. Edward Bach,cel

care i-a pus bazele la inceputul secolului XX, dedicandu-si intreaga sa viata descoperii tainelor terapeutice ale florilor.

Scurt istoric:  Doctorul Edward  Bach a avut o pregatire speciala in medicina conventionala lucrand ca bacteriolog, apoi ca medic homeopat la Spitalul Universitar din Londra, in urma lui ramanand  pana astazi 7 nosode intestinale in homeopatie. In 1930 a renuntat la cariera de medic si s-a retras la tara,  intr-un satuc in mijlocul naturii, langa Oxford, unde s-a dedicat  studiului florilor, plantelor si copacilor, incercand sa le deslusesca tainele terapeutice.

Dr.Bach spunea ca ,, nu exista boli ci bolnavi,, adevarata cauza a suferintelor umane aflandu-se  in planul mental-emotional. Pornind  de la premisa de ,,a trata persoana si nu boala,, dupa modelul folosit in homeopatie, folosea orice prilej de a studia comportamentul si atitudinea oamenilor in diverse imprejurari, aplicand remedii florale pentru diverse emotii si stari de discomfort. Din experienta  personala, a ajuns la concluzia  ca starile emotionale negative,  de exemplu frica,  neincrederea sau suferinta prelungita  pregatesc terenul pentru aparitia  unei boli. In  1933 a aparut prima publicatie despre remediile  florale Bach  numite Cei Doisprezece Vindecatori. Astazi fundatia ce-i poarta numele  respecta cu strictete  principiile si indicatiile doctorului englez Edward Bach.

Ce sunt remediile florale Bach?Remediile florale Bach reprezinta un sistem de terapie naturista alcatuit din 38 de esente florale,  preparate din flori sau crengute, de regula din plante si arbori din flora spontana,  prin metoda soarelui sau metoda fierberii. Plantele selectionate sunt complet lipsite de toxicitate, pot fi luate in paralel cu alte medicamente sau tratamente  si nu dau reactii adverse . 

Medicina vibrationala spune ca  orice substanta din natura are o vibratie proprie, modurile de vibratie fiind  diferite de la o stare emotionala la alta; cand esti bucuros ai stare de vibratie dar cand esti trist, ai o stare de vibratie diferita. Starea de sanatate  are o vibratie, pe cand starea de boala are o alta vibratie .Cu alte cuvinte,  traim pe frecvente diferite de stare, de aceea  fiecare  remediu floral se adreseaza unei stari emotionale specifice.

Dr. Bach a considerat ca cele 38 de remedii acopera toate emotiile negative.

Ce nu sunt remediile florale:- nu sunt produse homeopate- nu sunt esente folosite in aromoterapie- nu sunt medicamente - nu sunt substante toxice

Cele mai importante remedii  Florale Bach sunt:

- Caprifoi – dor de casa, gand si traire in trecut, regrete- Castan alb –dialog interior, ginduri  mentale nedorite- Castan comestibil– disperare la limita suportabilitatii,angoasa mentala- Castan rosu- preocupare excesiva pentru bunastarea si binele altora- Cerato - lipsa de incredere in propriile decizii- Cicoare - egoism, iubire posesiva, santaj - Carpen - visare la viitor fara a face nimic in prezent- Fag – intoleranta, criticism- Gentiana – dezamagire,  descurajare dupa intimpinarea unei greutati - Ilice - neiertare, invidie, gelozie - Larita - lipsa de incredere- Maslin - epuizare dupa un efort mental sau fizic - Muguri de castan salbatic – uitare, imaturitate emotionala- Mustar – tristete accentuata fara un motiv anume- Nuc - protectie impotriva schimbarilor si a influentelor nedorite - Ovaz salbatic - nesiguranta pentru un nou drum in viata- Pin - sentimentul de vina - Plop tremurator - frica de lucruri necunoscute,temeri irationale - Porumbar salbatic- nehotarirea de a alege intre doua sau mai multe variante - Salcie galbena  – resentimente, pentru cei care isi pling de mila- Steaua din Bethlehem – soc, trauma, suferinta- Stejar - pentru cei care muncesc pina dupa la epuizare - Tintaura - neputinta  de a spune "nu", rolul de ,, cenusareasa,,- Trandafir salbatic - viata in deriva, resemnare, apatie - Turita mare - tortura mentala in spatele unei fete vesele, masca sociala- Ulm - pentru cei care se simt coplesiti de responsabilitati- Viorea de balta - mindrie si raceala in relatii - Corcodus - frica de a nu-ti pierde mintile, lipsa de control in momentele de furie- Vita-de-vie – personalitate dominatoare si inflexibila - Vuietoare - egocentrism si preocupare de sine

Cum actioneaza remediile florale Bach?Esentele florale  puse in apa,  lasa o amprenta de vibratie al carei efect se raspandeste  apoi in intreg organismul. Ele actioneaza  pe ,,principul foitelor de ceapa,, de ceea in interviul clinic e important sa se tina cont numai de acele emotii si stari aflate pe palierele  unde  remediul poate functiona. Schema de tratament tine cont de emotii negative, atitudini mentale si comportamente distructive, soc, trauma etc.

Efectul placebo nu se poate aplica in cazul esentelor florale Bach pentru ca acestea sunt folosite cu succes si  pe animale si plante.De retinut : Remediile florale Bach sunt folosite  pentru a trata starile psiho-emotionale  si nu bolile fizice.

In ce cazuri se folosesc remediile florale Bach?

Esentele florale Bach  sunt administrate in stari de discomfort interior , trauma, soc, suferinta, ele fiind  benefice  pentru copii, femei insarcinate, nou nascuti, adolescenti, adulti, varstnici, animale, plante,  bolnavi in faze terminale,  mai exact, pot fi administrate oricui . Esentele florale se aleg in functie de  natura si cauza factorului de stres,  fiind in stransa legatura cu tipul de personalitate si starea celui aflat in suferinta. Principalele  7 atitudini mentale vizate sunt : 1. Frica2. Nehotarare3. Singuratate4. Interes insuficient pentru prezent5. Sensibilitate la influente si idei exterioare6. Dezamagire si disperare7. Preocupare exagerata pentru binele celorlalti

BENEFICIILE TERAPIEI FLORALE BACH: - recastigarea increderii in sine - indepartarea starilor  de ingrijorare, frica,  nesiguranta- vindecarea suferintei psiho-emotionale in urma unui  soc, trauma - indepartarea efectelor secundare aparute in urma unui abuz sexual- indepartarea sentimentului de vina si castigarea constientei propriei valori - puterea de a iubi fara conditii - recastigarea increderii de a merge mai departe- dobandirea fortei de a se  ierta pe sine sau alte persoane- recuperare emotionala dupa  divort, decesul unei persoane dragi, accident- dobandirea  puterii de a spune,,nu,, prin comunicare si intelegere- recapatarea vitalitatii fizice si mentale - somn bun si odihnitor - redobandirea unei vieti sexuale echilibrate- intelegerea necesitatii de centrare pe momentul prezent- echilibrare emotionala si adaptare in situatii de stres

Mod de administrare pentru remediile florale Bach:Esentele florale Bach  introduse in sticlute de 20 ml prevazute cu picurator,   se administreaza 4 picaturi de 4 ori pe zi minimum, sublingual sau   adaugate  in apa, ceai, cafea, suc.

Un singur remediu poate fi uneori suficient pentru o stare negativa pasagera dar, de  regula,  se folosesc combinatii de maxim 6-7 remedii, pentru ca  si reactiile noastre emotionale sunt complexe. Pentru probleme mai vechi, resentimente sau comportamente  adanc inradacinate  este necesar un tratament mai indelungat.

Remediile florale Bach au efecte secundare?

Remediile  nu contin substante otravitoare, ceea ce elimina riscul unor efecte secundare in cazul unei supradoze sau al unei prescrieri incorecte.

Remediile pot fi folosite frecvent in momente de criza, fara a exista   riscul ca in cazul altor medicamente, de supradozare, dependenta sau intoleranta  la substante. Nu, aceste esente florale  nu afecteaza eficacitatea altor tratamente.Terapia poate aduce la suprafata sentimente reprimate de multa vreme, tocmai pentru a fi eliminate,  pentru a se produce cu adevarat vindecarea.