High Alpin - Alpinism utilitar - Bucuresti

Alpinism utilitar

...
Alpinism utilitar

 Alpinismul utilitar – lucrul in coarda, are o vechime destul de mare, iar primii care s-au folosit de franghii pentru a urca sau cobori au fost marinarii de corabii. Inca de pe timpuri muncitorii foloseau si ei fringhii pentru diverse lucrari la inaltime, punand pe primul loc, desigur, propria siguranta.

   In ultimii ani, echipamentele s-au imbunatatit iar alpinismul recreativ s-a popularizat, fringhia de alpinism si celelalte echipamente au fost acceptate succesiv, ajungand in ziua de azi sa fie acceptat in totalitate datorita rezultatelor notabile in acest domeniu. Succesul alpinismului utilitar se datoreaza dezvoltarii corzii de alpinism si teoriilor de lucru in coarda, ajungandu-se la cea mai mare eficienta in conditii de siguranta.

  In Romania alpinismul utilitar fiind denumit si alpinism industrial, a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii douazeci de ani, dupa ce au fost puse bazele legale, normele tehnice s-a largit domeniul initial de aplicare.

  Profesia de alpinist utilitar (Rope Access), este parte integranta operatiunilor la inaltime si are multe parti comune, dar si aspecte divergente. Acest lucru impune ca toti alpinistii utilitari sa cunoasca si sa aplice tehnicile moderne de lucru la inaltime, sa foloseasca obligatoriu sistemele de oprire a caderii si instalatiile de ridicat si transport manuale si mecanice. Alpinismul utilitar poate fi folosit si in situatii deosebite, cum sunt interventiile in salvarile de la inaltime, cazurile de forta majora, in situatii de intemperii, finisaje, procese de expertiza, doar de catre persoane bine pregatite si echipate pentru aceste cazuri.