Darie, Manea si Asociatii - Societate de Avocatura Bucuresti

Proprietate Intelectuala

Intrebare: Care sunt avantajele inregistrarii unui brand in Romania?

Raspuns: Alegerea unei marci/brand reprezinta un pas foarte important pentru orice companie, detinerea unei marci cu o imagine buna asigurand un avantaj competitiv asupra concurentei.

Prin inregistrarea unei marci, compania dumneavoastra dobandeste drepturi exclusive de a utiliza marca protejata, impiedicand companiile concurente sa comercializeze produse identice sau similare sau sa presteze servicii sub aceeasi marca sau sub o marca similara de natura a crea confuzie pentru consumatori.

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica, ce permite consumatorului sa faca deosebirea intre produsele identice sau similare si care induce in mintea acestuia faptul ca aceste produse identice sau similare nu provin de la aceeasi companiei.

Intrebare: Sunt creatorul unui model industrial si doresc sa il intregistrez. Voi avea drept de utilizare exclusiva a lui ulterior?

Raspuns: Un aspect aparte al inregistrarii de marci consta in inregistrarea de desene sau modele industriale.

Din momentul inregistrarii desenului/modelului industrial, proprietarul se bucura de un drept exclusiv de exploatare a acestuia, precum si dreptul de a interzice tertilor sa efectueze fara consimtamantul sau reproducerea, fabricarea, comercializarea sau oferirea spre vanzarea, folosirea, importul sau stocarea in vederea comercializarii, oferirea spre vanzare sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul industrial este incorporat sau la care acesta se aplica.

Prin desen industrial se intelege aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua dimensiuni, rezultat din combinarea dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale si/sau ornametatia produsului in sine.

Intrebare: Sunt inventator si doresc sa imi protejez inventia impotriva furtului ideii. Cum pot face acest lucru?

Raspuns: Va recomandam o inregistrare a patentului.

Prin inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie, titularul dobandeste un drept exclusiv de a impiedica orice alte persoane sa produca, sa utilizeze, sa ofere spre vanzare, sa vanda sau sa importe un produs sau un procedeu bazat pe inventia brevetata, fara a avea acordul sau prealabil.

Se poate acorda brevetul pentru orice inventie ce are ca obiect un produs sau un procedeu, realizat in oricare dintre domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta inventie sa fie noua, sa rezulte dintr-o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.

Darie, Manea si Asociatii va pune la dispozitie un colectiv experimentat de avocati in drepturi de autor, pregatiti sa va ofere toate detaliile necesare legate de acest subiect subliniind alternativele cele mai avantajoase care servesc intereselor dumneavostra. Sunati-ne pentru consultanta juridica gratuita.

Galerie foto
  • ...