ATP Bucuresti - Centrul de formare profesionala
Curs Cofetar-patiser
Cofetarul se ocupa in principal de prepararea produselor de cofetarie, realizarea decoratiunilor pentru produse de cofetarie, ambalare si pregatire pentru comercializarea produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt si racit, precum si cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipulare, conservare si depozitare materialelor ?i produselor alimentare.Patiserul se ocupă în principal de pregătirea semipreparatelor de patiserie, prepararea produselor de patiserie, realizarea decoratiunilor pentru produse de patiserie, ambalarea ?i pregătirea pentru comercializarea produselor, exploatarea echipamentelor de copt ?i racit, exploatarea echipamentelor pentru pregătirea semifabricatelor de patiserie, precum ?i cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare.Persoana de ingrijire pregati in laborator sau in unitatile industrializate produse de patiserie si / sau cofetarie in vederea comercializarii. Receptioneaza calitativ si cantitativ materiile prime si auxiliare, sorteaza, curata, cerne, asambleaza produse de patiserie / cofetarie, finiseaza, glaseaza si decoratiaza.Preparate de patiserie în laborator sau în unită?i industrializate, produse de patiserie în vederea comercializării.Dupa ce au primit (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteaza si le conserva pâna la introducerea in fabricatie. Apoi sorteaza, curata, cerne si dozeaza materiile prime, dupa care urmeaza prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; după această etapă, se trece la modelarea ?i coacerea preparatelor (foetajelor), umplerea ?i asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului constă în finisarea produselor, glasarea ?i decorarea lor.Utiliza?i dispozitive de încălzire ?i coacere (ma?ini de gătit, ma?ini de gătit, ma?ini de gătit), echipamente de refrigerare (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri ?i camere frigorifice) ?i alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor , trusa de sprituit, vază variată, site, unelte, dulapuri, cantare, cazane, tavi etc.
Programa de pregatire a cursului este elaborata in asa fel incat va permite insusirea unui set de competente profesionale care vor califica cursantul sa desfasoare activitati specifice meseriei de cofetar-patiser: receptioneazã (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteazã si le conservã pânã la introducerea în fabricatie, sorteazã, curãtã, cerne si dozeazã materiile prime, prepara aluaturi, creme si compozitii; modeleaza si coace preparatele (foetaje), umple si asamblareaza produsele de patiserie, finiseaza produsele, le glaseaaza si le decoreaza. Cofetar –Patiserul utilizeazã dispozitive de încãlzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusã de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tãvi etc. Ocupatia presupune o sfera larga de componente, avand in vedere gama variata a produselor de patiserie , precum si a tehnologiilor specifice fiecarui sortiment in parte.Dulciurile, prajiturele si torturile facute din incrediente naturale si de mâna unui priceput cofetar impresioneaza cu orice ocazie. Fie ca le pregatim pentru cei dragi, pentru prieteni sau în laboratorul de cofetarie-patiserie, cofetarul trebuie mereu sa se specializeze în tehnologia preparatelor de patiserie-cofetarie.Astfel, va poftim sa va descoperiti talentul si de ce nu, gustul pentru prepararea celor mai reusite dulciuri.La cursul nostru profesorul va va coordona în stiinta tehnologica a patiseriei de la preluarea materiei prime pâna la finisarea produselor, glasarea si decorarea lor.Cursul se adreseaza celor care doresc sa obtina o calificare in mesera de Cofetar-Patiser, dar si celor pentru care realizarea produselor de cofetarie este un hobby.Elevii, care la terminarea liceului nu au decat o diploma de absolvire ce nu-i ajuta sa fie angajati undeva, pot obtine o calificare intr-o meserie ce le mareste sansa integrarii in piata muncii din Romania sau chiar un job bine platit in tarile europene."Trebuie sa pui si suflet in prajitura, nu numai zahar"Cofetarul se ocupa in principal cu prepararea produselor de cofetarie, realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie, ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt si racit, precum si cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare.În aceasta meserie e nevoie de foarte multa atentie si rabdare. Aici totul se face masurat, trebuie sa respecti cantitatile trecute în reteta si sa fii foarte atent cu ce produse lucrezi. În rest, e nevoie de practica înainte de angajare, iar restul se învata pe parcurs.
1. Cursul de „Cofetar-Patiser este acreditat de statul român prin Ministerul Muncii, Familiei ¿i Protec¿iei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului2. Dobandirea unor noi competente profesionale de catre persoaneler aflate in cautarea unui loc de munca, a salariatilor agentilor economici cat si a persoanelor interesate, in vederea exercitarii unei activitati profesionale sau schimbarea meseriei, prin frecventarea si absolvirea unui curs de calificare sau recalificare, perfectionare.3. Deprinderea tuturor cunostiintelor necesare profesarii acestei meserii;4. Lucrul efectiv intr-o unitate de profil si invatarea particularitatilor meseriei;5. Posibilitatea de a va angaja prin intermediul firmei noastre! 6. Obtinerea unei diplome de calificare, recunoscuta la nivel national si international.7. Consiliere in gasirea unui loc de munca in tara sau in strainatate.