Cabinet psihoterapie Sorinel Mocanu

Servicii pentru adulti

...
Despre consultatia psihologica pt.aduti

Prima oara la psiholog? 1. Orice drum incepe cu primul pas, si, pt a primi sprijinul de care aveti nevoie, primul pas este programarea pt o consultatie. Pt cei ce fac acest lucru pt prima oara, poate fi un moment de mare emotie si neliniste: niciodata nu este simplu sa vorbesti despre tine, cu atat mai mult sa vorbesti despre problemele tale. Asta inseamna de cele mai multe ori sa-ti infrunti temerile si piedicile interioare, dar poate fi si o experienta in care sa va descoperiti noi posibilitati de-a face acest lucru si de-a gasi noi semnificatii si solutii, dat fiind ca in aceasta incercare nu mai sunteti singur. Motivele diferite duc la rezultate diferiteCei ce apeleaza la psiholog, o pot face din motive foarte diferite: unii vor vrea doar "sa vada cum stau", sa aiba posibilitatea de-a se privi cu ajutorul altcuiva in afara de rude, prieteni sau cunoscuti. In urma consultatiei poate ca vor decide ca nu au vreun motiv serios de ingrijorare si aceasta simpla intrevedere era tot ce aveau nevoie. Sau, constatand care sunt problemele, si necesitatea unui ajutor din partea psihologului, vor hotari daca este vorba de ceva ce mai poate astepta, ori se decid sa duca mai departe acest prim pas al grijii (si ingrijorarii) pt sine solicitand o continuare la acest inceput. 2.Ce este consultatia psihologica? Spre deosebire de evaluarea psihologica (in care se folosesc teste psihologice pt a stabili un diagnostic), consultatia inseamna 45 de minute in care persoana dv si grijile care va afecteaza viata in fiecare zi sunt singurul lucru care conteaza, si asupra caruia va faceti timp sa reflectati cu ajutorul psihologului. Este o reflectare impreuna asupra problemelor dv, stabilind natura, posibilele cauze, cautand sa identificati ce solutii ar fi cele mai potrivite, o sansa de-a recapata increderea in dv. 3. Si daca vreau mai mult?In multe cazuri, experienta acestei priviri interioare poate sa duca la decizia de-a reveni la cabinet, in speranta ca un astfel de sprijin poate fi solutia potrivita. In functie de constatarile din timpul sedintei, pacientul si psihologul vor discuta despre oportunitatea de-a continua cu sedinte de consiliere sau psihoterapie. Este o decizie pe care pacientul o ia impreuna cu psihologul, pe baza recomandarilor acestuia din urma.

...
Despre psihoterapie pt.adulti

1. Cand este recomandabila psihoterapia? Pt probleme care dureaza de mai mult timp, si pt care solutiile incercate pana acum nu s-au dovedit eficiente, pacientul impreuna cu psihologul ar putea hotari ca este momentul inceperii unei terapii. Psihoterapia este o alternativa la tratamentul medicamentos pt probleme care va afecteaza viata de zi cu zi, si care - de la caz la caz - se manifesta prin simptome precum stari de anxietate, depresie, ganduri obsesive, atac de panica, dificultati legate de somn sau de alimentatie, etc. 2. Cat dureaza? Durata unei psihoterapii difera de la o persoana la alta, si depinde de intensitatea si amploarea problemelor. Aceasta poate fi o terapie de durata mai scurta sau mai lunga, un aspect care tine pe de o parte de recomandarea terapeutului, in functie de problematica constatata, dar, in ultima instanta, de decizia dv ca beneficiar al terapiei. In cazul deciziei de-a continua cu o terapie, se vor stabili in prealabil cateva aspecte practice despre cum se va desfasura aceasta activitate - frecventa, tariful, programarea sedintelor, etc., dar nu se poate stabili un numar fix de sedinte, sau un termen exact la care se termina terapia. Decizia aceasta se ia pe parcurs, fiind un aspect ce trebuie discutat de pacient si terapeut impreuna. 3. Despre scopurile psihoterapiei In functie de ce v-ati propus sa obtineti intr-o terapie, scopul pe care-l stabiliti impreuna cu terapeutul poate viza doar eliminarea unor simptome, al unor aspecte din felul dv de-a fi si care va afecteaza in relatiile cu ceilalti (cu sotul/sotia, cu copiii dv sau cu prietenii) sau care va provoaca dificultati in activitatea profesionala. Acest lucru presupune ca problemele invocate sunt relativ recente, si implica o durata mai scurta a terapiei. In cazul in care doriti ceva mai mult, respectiv schimbari mai profunde si durabile ale felului dv de-a simti, de-a va accepta si de a rezolva conflicte interioare care dureaza de mult timp, acest lucru inseamna un angajament pe termen mai lung.

...
Despre psihoterapia psihanalitica pt.adulti

1. Cum se desfasoara o sedinta? Psihoterapia de orientare psihanalitica este o terapie prin cuvinte, desfasurata in cursul unor sedinte cu frecventa diferita de la caz la caz: pacientul se poate intalni cu terapeutul o data pe saptamana sau mai des. Pacientul poate opta pt desfasurarea sedintelor fata in fata (pe fotoliu) sau intins pe canapea. Sedintele se desfasoara individual, iar durata acestora este de 45 min., timp in care pacientul impreuna cu terapeutul exploreaza problemele, semnificatia si posibilele raspunsuri la acestea. Dat fiind ca pacientul, cu problemele sale, cu trairile sale sunt in centrul atentiei, el este cel care va determina cursul sedintelor si al terapiei, aducand in discutie orice aspect care poate avea legatura cu dificultatile sale, interventia si interpretarile terapeutului fiind cele care vor putea reflecta sensuri si raspunsuri noi pt pacient. 2. Ce poate face terapeutul pt mine? In psihoterapia psihanalitica si in psihanaliza, terapeutul nu da sfaturi, solutii "ready made", nu propune teme pt acasa. El nu critica si nu lauda, nu judeca si nu da sentinte. Prin interventii si interpretari, el va ajuta sa va intelegeti mai bine, pe dv ca persoana si viata dv, si sa puteti hotari mai clar si mai corect ceea ce este bine pt dv. Treptat, veti putea prelua felul de-a asculta al terapeutului, ca un nou mod de-a gandi asupra dv si asupra problemelor dv, si o noua capacitate de-a privi si intelege ceea ce traiti. 3. Alocati-va un timp pt persoana dvs. Pt buna desfasurare si progresul terapiei, este importanta mentinerea programarii (orelor si zilelor stabilite initial) de la o saptamana la alta, iar modificarile in acest sens sa constituie exceptii. Inainte de-a stabili cu terapeutul zilele in care vor avea loc pe viitor sedintele, este bine sa va consultati cu atentie agenda pt a crea un spatiu special pt aceasta activitate. 4. Confidentialitatea in terapie si drepturile pacientului Din punctul de vedere al terapeutului, intreg continutul sedintelor este confidential fata de terte parti, cu exceptia cazurilor invocate de lege (Codul deontologic al profesiei de psiholog, Art. VI.2. "pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru inlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte"). Orice comunicare a datelor detinute de psihoterapeut despre pacient catre o terta persoana este facuta doar cu acordul pacientului. Ca pacient, dv aveti dreptul sa vorbiti despre terapia dv cu oricine doriti, sa repetati in alt context ceea ce terapeutul dv v-a spus, sau sa cereti referirea catre un alt terapeut, daca decideti ca cel cu care lucrati nu este potrivit pt dv.