Preda Violeta - psiholog, psihoterapeut Bucuresti

Consiliere psihologica

...
Consiliere psihologica

Ce este consilierea psihologica?
Problemele fac parte din existenta fiecaruia si nu prezenta lor determina sanatatea si bunastarea noastra, ci ceea ce facem atunci când le întâlnim. Avem responsabilitatea de a gasi solutii care sa ne conduca spre o bunastare personala si sa avem capacitatea de a mentine relatii sanatoase în viata.
 
Consilierea psihologica este o specialitate în cadrul psihologiei profesionale ce are ca obiectiv sa ajute oamenii sa-si îmbunatateasca traiul, sa atenueze stresul, sa rezolve crizele si sa-si sporeasca capacitatea de a functiona mai bine în viata lor. Practica consilierii psihologice cuprinde o gama larga de tehnici ce vin în sprijinul rezolvarii atât problemelor de dezvoltare normala, cât si problemelor asociate tulburarilor fizice, emotionale si psihice.Acestea servesc persoane de toate vârstele si din toate medii culturale, atât individual cât si în grup.

Misiunea consilierului
Fie ca se ocupa de consiliere individuala, consiliere pentru cupluri sau consiliere familiala, consilierul intervine în:

Probleme de auto-esec si motivatie
Management al furiei
Traume, durere si pierderi
Probleme ale adolescentei (imaginea de sine a adolescentilor)
Conflictul de familie (divort, ajustari)
bunastarea unei relatii compromisa de problemele de comunicare si de influenta conflictelor nerezolvate.
schimbarea starii de spirit, anxietate, depresie
Abuzul si dependenta de droguri si de alcool
Dependenta de alimente, dependenta de jocuri de noroc si dependenta de Internet
Cum se desfasoara consilierea?
Exista o sesiunea initiala de evaluare în care sunt examinate  preocuparile si contextul problemelor si al relatiilor cu mediul. În cazul cuplurilor, adesea, este necesar sa aiba loc întâlniri cu fiecare partener, pentru a explora preocupari, perspective, temeri si stiluri ale comunicarii pentru fiecare. Clientul este ajutat sa înteleaga factorii ce declanseaza unele probleme mai profunde, care stau la baza a cea ce creaza impedimentul. Pentru a-si putea exprima mai direct nevoile si sentimentele, sunt explorate  credintele si asteptarile care pot contribui la dificultatile pe care le întâmpina persoana . Cuplurile pot fi ajutate sa gestioneze sentimentele puternice, astfel încât conflictele sa nu escaladeze într-o maniera daunatoare .