Dr. Angela Petre
Chirurgie faciala
Stresul de zi cu zi, gravitatia, expunerea la soare sunt doar cativa dintre factorii care isi lasa amprenta pe fetele noastre odata cu trecerea timpului. Progresiv isi fac aparitia ridurile, santurile nazolabiale adancite, depunerile de grasime sub barbie si pielea flasca pe gat.
Liftingul facial este cel care poate sterge toate aceste semne de batranete tensionand muschii, eliminand depozitele de grasime si pielea in exces dandu-va un aspect proaspat si tineresc. Dupa interventia chirurgicala pacientii arata cu aproximativ 10 ani mai tineri.
Liftingul fetei are efect asupra etajelor mijlociu si inferior ale fetei si asupra gatului.Beneficiile se obtin in cazul pacientilor care prezinta probleme cum sunt:
- aspectul cazut al obrajilor
- santuri adanci intre nas si gura (santuri nazolabiale)
- santuri care pornesc de la colturile gurii spre barbie (riduri de marioneta)
- pierderea definitiei mandibulei datorita pielii care atarna si pierderii tonusului musculaturii
- depozite de grasime cu aspect de gusa
- piele flasca
In urma interventiei chirurgicale se obtine o imbunatatire radicala a aspectului fetei dar nu se opreste procesul de imbatranire; va va face in schimb sa imbatraniti nearatandu-va varsta pe care o aveti in realitate.Liftingul fetei nu poate corecta aspectul cazut al pleoapelor sau sprancenelor, acestea necesitand asocierea unei blefaroplastii sau a unui lifting de sprancene. Interventiei i se poate asocia un transfer de grasime pentru reconturarea obrajilor sau un peeling pentru a se imbunatati aspectul pielii.In timpul consultatiei vom discuta dorintele dumneavoastra si vom stabili ce tip de procedura este cea mai indicata in functie de particularitatile cazului. Este important sa aveti asteptari realiste si sa va doriti interventia pentru a va simti bine cu propria imagine, nu pentru ca altcineva va indeamna s-o faceti.
Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa, fara internare.
In functie de structura faciala a pacientului, gradul de corectie dorit si preferintele chirurgului, tipul de lifting facial poate fi diferit. In general, variantele de incizii folosite sunt:
- lifting clasic, cu incizia incepand in regiunea tamplelor, coborand in fata urechii si mergand pe sub lobul acesteia spre pielea cu par a cefei; realizeaza corectarea problemelor etajului facial mijlociu, inferior si uneori cervical; se poate adauga o incizie sub barbie pentru interventia asupra gatului
- miniliftingul facial, cu incizia mai scurta, mergand de deasupra urechii, prin fata acesteia si terminandu-se in spatele urechii; are ca scop diminuarea santurilor nazolabiale, tensionarea pielii de la nivelul mandibulei dar efectele sunt minime asupra partii superioare a gatului
Recuperarea postoperatorieLa inceput veti prezenta edem, echimoze si senzatie de tensiune la nivelul fetei iar zonele operate pot prezenta sensibilitate modificata. Toate aceste fenomene dispar in timp, de obicei in cateva saptamani. Cicatricile sunt la inceput roz dar palesc odata cu trecerea timpului devenind cu greu vizibile.Majoritatea pacientilor se pot intoarce la lucru in 2-3 saptamani.
Rezultate
Rezultetele obtinute in urma unui lifting sunt foarte bune si dureaza cu aproximatie 8-10 ani. Din pacate pielea isi continua procesul de imbatranire si va fi nevoie sa repetati interventia daca doriti sa va mentineti aspectul; daca nu doriti sa faceti al doilea lifting, oricum veti avea avantajul oferit de scaderea in varsta cu cei aproximativ 10 ani pe care v-a dat-o primul lifting.
Riscuri si complicatii
Ca in orice interventie chirurgicala exista posibilitatea aparitiei unor complicatii care tin de anestezie, sangerare, infectie, probleme de vascularizatie ale pielii sau probleme de cicatrizare.Toate aceste riscuri va vor fi explicate in detaliu in cadrul consultatiei preoperatorii astfel incat sa puteti lua decizia potrivita in cunostinta de cauza.
Pielea gatului poate fi afectata de imbatranire sau de scaderea in greutate mai rapid decat pielea fetei. Odata cu procesul de imbatranire a pielii, musculatura isi pierde tonusul si duce la aparitia unor benzi longitudinale inestetice.Liftingul gatului este o procedura chirurgicala care poate elimina excesul de piele si grasime de pe gat, in acelasi timp realizand si punerea in tensiune a musculaturii; se obtine un aspect mai tanar, cu o buna definitie a unghiului dintre gat si mandibula iar barbia dubla dispare.
Operatia se realizeaza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa, fara internare.Interventia se poate realiza singura sau impreuna cu un lifting al fetei.
In functie de lucrurile care se doresc realizate, tehnicile chirurgicale sunt diferite.
- In cazul in care exista un depozit de grasime sub barbie iar pielea are o elasticitate buna este indicata lipoaspiratia grasimii, fara alte interventii suplimentare.
- In cazul in care pe gat sunt prezente benzile longitudinale formate din cauza laxitatii muschiului platisma se efectueaza plicatura acestui muschi si se elimina surplusul de piele si grasime printr-o incizie plasata sub barbie.
- In cazul in care se doreste eliminarea excesului de piele de la nivelul mandibulei si mai buna definire a unghiului cervicomandibular se poate efectua incizia in fata urechii dupa care se coboara pe sub lobulul urechii pana in spatele pavilionului auricular.
Recuperarea postoperatorie
Dupa interventie veti avea nevoie de aproximativ 10 zile-2 saptamani pentru diminuarea edemelor si disparitia echimozelor. Activitatile fizice care presupun efort mai mare ar trebui amanate timp de aproximativ 3-4 saptamani.Disconfortul postoperator se scade considerabil cu medicatie antialgica.
Rezultate postoperatorii
Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune in momentul in care se alege tehnica potrivita fiecarui caz. In acelasi timp este de dorit sa aveti asteptari realiste. Efectele unui lifting al gatului se mentin timp indelungat (de obicei peste 10 ani) si pe masura ce veti inainta in varsta veti arata intotdeauna mai tanara decat daca nu ati fi facut acest lifting.
Riscuri si complicatii
Ca in orice interventie chirurgicala exista riscuri legate de anestezie, sangerare intra si postoperatorie, infectii, probleme de cicatrizare sau risc de lezare nervoasa.Desi complicatiile sunt rare, va vor fi explicate in amanunt in cadrul consultatiei preoperatorii astfel incat sa luati cea mai buna decizie pentru dumneavoastra.
Este o interventie chirurgicala adresata pacientilor care prezinta depozite de grasime si un mic exces de piele in regiunea submandibulara si pe fata anterioara a gatului.
Grasimea se scoate cu ajutorul unei canule foarte fine, printr-o incizie de 3 mm plasata sub barbie si care ulterior va deveni complet invizibila. Pielea se va retracta postoperator in cazul in care prezinta o elasticitate buna.
Lipoaspiratia gatului se poate realiza singura sau asociata cu alte operatii estetice (lifting facial, lipoaspiratia abdomenului sau a oricaror alte regiuni, etc).
Nu este o interventie complicata, presupune anestezie locala completata cu sedare intravenoasa si nu necesita internare.
Postoperator veti purta timp de o saptamana un bandaj compresiv care va limita formarea edemului si va ajuta retractarea pielii. Echimozele (vanataile) dispar in 10-14 zile.
Rezultatul definitiv se obtine la aproximativ 3 luni postoperator.
Contraindicatiile sunt legate de starea generala de sanatate a pacientului.
Reactiile adverse sunt in general absente in cazul in care tehnica este utilizata corect; sunt posibile asimetrii, depresiuni ale pielii, retractia deficitara a pielii pe zona operata in cazul persoanelor in varsta, cu elasticitate tegumentara slaba.
In cazul in care exista un exces mare de piele la nivelul gatului vor fi necesare proceduri suplimentare cum ar fi un lifting cervicofacial cu sau fara plicatura musculaturii fetei anterioare a gatului.
Ochii reprezinta cele mai importante elemente ale fetei iar cand interactionam cu cei din jurul nostru, contactul vizual este poate cea mai puternica modalitate de a ne exprima. Ochii stralucitori, larg deschisi confera vitalitate si tinerete chipului iar pleoapele grele prin excesul de piele si grasime dau un aer imbatranit si obosit chiar daca ne simtim plini de energie. Blefaroplastia poate corecta aceste probleme dar exista si lucruri care nu pot fi corectate prin blefaroplastie: cearcanele si ridurile de la colturile externe ale ochilor (laba gastii).
In general, pacientii care doresc o reintinerire a pleoapelor au peste 35 ani dar daca in familia dumneavoastra exista persoane care au aceeasi problema, ar fi indicat sa faceti interventia chirurgicala si mai devreme.
Anestezia practicata este locala, completata cu o usoara sedare pentru a elimina orice disconfort ati putea avea intraoperator. Nu necesita internare, la 2-3 ore dupa interventie pacientii putand parasi clinica.
Tehnici chirurgicale
Pentru pleoapa superioara incizia este plasata in santul natural al acesteia. Se excizeaza pielea impreuna cu musculatura si grasimea in exces iar cicatricea se vindeca foarte frumos, devenind aproape imperceptibila.In cazul pleoapei inferioare exista mai multe tehnici care vor fi alese in functie de problemele pacientului. Incizia poate fi plasata pe piele, imediat sub gene sau poate fi facuta pe fata interna a pleoapei, la nivelul conjunctivei. In acest ultim caz nu poate fi excizat decat depozitul de grasime, excesul de piele ramanand pe loc.
Postoperator
Dupa operatie pot exista complicatii minore cum ar fi vederea incetosata sau dubla (fenomenul este tranzitor), pot aparea echimoze sau lacrimare excesiva.Pentru a micsora edemul si echimozele va va fi indicat sa dormiti cu capul pe mai multe perne.Firele de sutura se scot la 3-7 zile si dupa aproximativ o saptamana edemele si echimozele postoperatorii se vor diminua si va veti putea desfasura activitatea dumneavoastra normala. Nu se indica expunerea la soare in primele luni postoperator datorita riscului de pigmentare a cicatricilor. In cazul in care va expuneti la soare, folositi crema de protectie solara cu factor de protectie minim 50.
Pentru obtinerea unor rezultate cu adevarat exceptionale, blefaroplastia poate fi urmata de peelingul sau tratamentul laser al regiunii periorbitare care va asigura eliminarea ridurilor fine.
Pierderea volumelor faciale, alaturi de pierderea elasticitatii si ridarea pielii sunt fenomene normale in cadrul procesului de imbatranire. Pe masura ce imbatranim, pierderea de volum este din ce in ce mai vizibila in jurul ochilor si la nivelul obrajilor. Cu ajutorul unui lifting se poate crea un aspect mai tanar eliminand excesul de piele dar contururile tineresti, pline ale obrajilor nu pot fi redobandite. Pentru a le recrea, exista posibilitatea unui transfer de grasime in zonele unde se doreste mai mult volum, transfer ce se poate efectua singur sau in asociere cu un lifting al fetei, cu blefaroplastia sau cu injectarea santurilor nazolabiale in functie de planul terapeutic ales.
Transferul de grasime este o operatie estetica ce poate fi aplicata majoritatii pacientilor (limite existand doar in acele cazuri unde nu exista grasime care ar putea fi prelevata) si are un efect foarte bun asupra tonusului si texturii pielii. S-a constatat ca grefarea de grasime la nivelul fetei joaca un rol important in combaterea procesului de imbatranire.
O alta cauza a pierderii grasimii de la nivelul fetei este un efect advers al medicatiei antiretrovirale la pacientii HIV pozitivi. La acesti pacienti, dupa ani de medicatie si mentinere sub control a infectiei, din pacate apare o lipoatrofie faciala simetrica, extrem de pronuntata, care de multe ori este chiar cauza amanarii inceperii tratamentului sau abandonarea acestuia. Si acesti pacienti pot avea rezultate foarte bune dupa grefarea de grasime, eliminand stigmatul HIVpozitiv pe care il poarta la nivelul fetei.
Despre procedeu
Pentru obtinerea unui confort maxim vom folosi anestezia locala si o sedare usoara.Transferul facial de grasime presupune recoltarea grasimii cel mai frecvent de pe abdomen sau coapse printr-o tehnica atraumatica pentru celulele adipoase, urmata de prelucrarea si injectarea acestora in zonele afectate de procesul de imbatranire. Procedeul nu este acelasi lucru cu o lipoaspiratie, recoltandu-se volume mici de grasime. Grasimea recoltata se injecteaza cu seringi foarte mici iar inciziile sunt atat de mici( dimensiunea varfului acului) incat nu lasa cicatrici.
Dupa interventie nu sunt necesare pansamente. Majoritatea pacientilor prezinta un grad de edem postoperator care dureaza de obicei 5-7 zile dar disconfortul este foarte mic. Daca se doreste, pot fi prescrise antialgice iar pozitia capului pe mai multe perne in timpul somnului ajuta la ameliorarea mai rapida a simptomelor.In timp, volumele injectate sufera un proces de resorbtie partiala care difera de la pacient la pacient si pentru aceasta este necesara o urmarire postoperatorie 6 luni pentru eventualele corectii. In cazul in care se doreste reinjectarea zonelor tratate anterior nu exista nicio contraindicatie, ba mai mult, se poate folosi grasimea ramasa de la interventia precedenta, congelata si pastrata in conditii speciale.
Interventia chirurgicala pentru corectarea formei urechilor este cel mai frecvent practicata la copiii si adultii care au nevoie de reducerea dimensiunilor urechilor si de aducerea acestora intr-o pozitie mai apropiata de cap. De asemenea, se pot corecta urechile malformate, lobulii auriculari prea mari sau rupti in urma purtarii unor cercei inadecvati, etc.
In cazul copiilor, otoplastia poate fi practicata incapand de la 5 ani, cand urechile au crescut suficient iar interventia este relativ usoara deoarece cartilajul auricular este moale si se pliaza cu facilitate. Un alt avantaj al practicarii interventiei inainte de a merge copilul la scoala este cel psihologic deoarece urechile mari si clapauge vor reprezenta intotdeauna un motiv de tachinare intre copii; cu cat interventia se practica mai devreme (sigur, in cazurile cu indicatie reala) cu atat copilul este mai scutit de neplaceri in colectivitate. Motivul pentru care acest tip de operatie estetica nu este indicata inainte de varsta de 5 ani este faptul ca structurile urechii inca nu s-au oprit din crestere iar interventia poate modifica felul in care se va continua dezvoltarea acestora.La adult, operatia estetica are aceleasi indicatii ca si la copil si nu pune probleme deosebite.
Interventia presupune o incizie pe fata posterioara a pavilionului auricular, cu excizia excesului de piele si cartilaj si plicaturarea cartilajului ramas pentru a crea pliurile naturale ale urechii. Datorita pozitionarii inciziei, cicatricea este practic invizibila postoperator.
Este de asteptat un minim discomfort postoperator care poate fi ameliorat cu antialgice iar pacientul va purta o banda peste urechi timp de o saptamana. Vindecarea inciziilor se face in 7-10 zile iar edemul si echimozele dispar in aproximativ 2 saptamani.
Se adreseaza pacientilor care doresc rezultate permanente sau acelora care nu au indicatii pentru marirea buzelor prin injectarea de substante de umplere.
In functie de particularitatile cazului si de dorinta pacientului, se pot realiza mai multe operatii estetice:
- transfer de grasime proprie
- avansarea vermilionului (partea roz, uscata a buzelor)
- avansarea mucoasei (partea umeda de pe fata interna a buzelor)
- liftingul buzei superioare
- liftingul colturilor gurii
Transferul de grasime proprie
Este un procedeu prin care grasimea se recolteaza cu canule foarte mici, atraumatic de la nivelul unor zone care prezinta depozite adipoase (abdomen, solduri, fese, coapse, genunchi, etc), se prelucreaza si se injecteaza in mici picaturi pentru modelarea buzelor.Celulele adipoase transferate urmeaza sa se vascularizeze si sa se integreze local, realizand practic un transplant de grasime. O parte din celulele transferate nu reusesc sa supravietuiasca iar grasimea continuta in ele se va resorbi.In cazul unei tehnici chirurgicale optime, rata de integrare a celulelor transferate este in jur de 30%. Acest procent indica faptul ca sunt necesare in medie 3 tratamente pentru a obtine rezultatul dorit. Tratamentele se repeta la un interval de 6-8 saptamani si se poate folosi grasimea recoltata initial in cantitate mai mare si congelata.
Evolutie postoperatorie: zonele donoare vor prezenta edem si/ sau echimoze care se remit in 7-14 zile. La nivelul buzelor edemul si echimozele sunt destul de importante datorita vascularizatiei foarte crescute a regiunii si vor ceda in aproximativ 14-21 zile. Inciziile facute pentru colectarea si introducerea grasimii sunt practic invizibile.
Contraindicatii:
- tulburari de coagulare, stare generala de sanatate improprie
- diabet zaharat decompensat, probleme de microcirculatie
- infectii locale, eruptii herpetice in momentul interventiei
- imposibilitatea recoltarii de grasime la pacientii extrem de slabi sau cu multiple lipoaspiratii
- buza superioara prea lunga (distanta dintre buza superioara si nas prea mare)- se indica liftingul buzei superioare
Complicatii:
- sangerare, hematoame- se recomanda evitarea consumului de Aspirina, derivati de Gingko, vitamina E in doze mari deoarece cresc riscul de sangerare
- infectii- se combat cu tratament antibiotic
- resorbtia completa a grasimii- se datoreaza tehnicii improprii sau fumatului
- asimetrii- datorita distributiei neuniforme a grasimii sau datorita integrarii neuniforme a celulelor adipoase- se pot corecta prin transferarea de noi celule adipoase in locurile unde este necesar pentru a se obtine un aspect uniform
- chiste cu continut grasos provenind din adipocitele neintegrate local.
Avansarea vermilionului
Este o operatie care presupune excizia unei fasii de piele de cativa milimetri, la limita cu partea roz, pigmentata a buzelor. Se poate practica pentru ambele buze sau numai pentru una, in functie de necesitati. Interventia este adresata in principal pacientilor in varsta, care au pierdut din grosimea buzelor odata cu trecerea timpului.
Cicatricea restanta poate fi mascata prin tatuarea conturului buzelor.Evolutia postoperatorie este usoara, in 7-10 zile disparand edemul si micile echimoze.
Complicatii:
- sangerare si formarea de hematoame care vor trebui evacuate
- infectii- combatute cu antibioterapie
- mici asimetrii
- avansare insuficienta sau prea mare a vermilionului cu obtinerea unei corectii insufieciente sau exagerate
- cicatrizare inestetica
Avansarea mucoasei buzelor
Presupune o incizie in zig-zag pe fata interioara a buzelor si ridicarea unor mici triunghiuri de mucoasa care se avanseaza si se sutureaza pe fata anterioara, uscata a buzelor (practic se impinge suprafata interna, umeda a buzelor spre exterior).
Vindecarea se realizeaza rapid dar poate persista timp de 2-3 saptamani un grad de edem diferit de la pacient la pacient.Rezultatele postoperatorii sunt multumitoare, producand un aspect carnos al buzelor dar la unii pacienti datorita faptului ca buza superioara marita acopera mai mult din suprafata dintilor se poate crea un aspect imbatranit.
Complicatii: aceleasi ca la interventia precedenta
Liftingul buzei superioare
Este o interventie estetica utilizata mai ales in cazul pacientilor varstnici, deoarece in cadrul procesului normal de imbatranire buza superioara se subtiaza si pare sa devina mai lunga (cu cresterea distantei dintre nas si marginea buzei superioare). O alta categorie de pacienti este cea cu buza superioara lunga constitutional.
Operatia consta in excizia unui fragment de piele situat imediat la marginea inferioara a narilor si sutura defectului rezultat.Vindecarea se realizeaza in 7-10 zile, nepunand probleme deosebite dar cicatricea este situata intr-o zona destul de vizibila.
Complicatiile sunt asemanatoare cu cele ale interventiilor precedente dar, ca element specific acestei interventii poate apare tractionarea narinelor prin contractura cicatricilor postoperatorii si deformarea conturului acestora.
Liftingul colturilor gurii
Se adreseaza pacientilor care prezinta buze subtiri, cu colturile gurii orientate inferior, avand in permanenta un aspect trist datorita acestui lucru. Corectarea se realizeaza prin excizia unei elipse de piele de cativa milimetri latime bilateral, deasupra fiecarei buze superioare si sutura tegumentului restant.Inconvenientul este plasarea cicatricilor in zone vizibile dar aspectul poate fi mult ameliorat prin tatuarea conturului buzelor.
Procedeul chirurgical se efectueaza pentru a corecta o barbie cu proiectie slaba datorata ereditatii, resorbtiei osoase in urma imbatranirii sau unor traumatisme faciale. In urma operatiei se obtine echilibrarea contururilor faciale si un aspect mai frumos al fetei ca intreg pentru ca de multe ori un menton slab dezvoltat face sa para prea mare nasul care are de fapt dimensiuni normale sau poate crea impresia de gat imbracat in grasime si fara unghi cervicomandibular.
Ca tehnici chirurgicale disponibile, mai frecvent se face taierea si avansarea unei parti din osul mandibulei sau mai simplu, prin introducerea unor implante de silicon in functie de forma si dimensiunile care se doresc.Este de preferat ultima metoda, fiind mai putin traumatica pentru pacient si cu mult mai putine complicatii postoperatorii posibile.Implantul se introduce printr-o incizie situata in gura, in santul de la baza buzei inferioare pentru a nu lasa cicatrici vizibile.O alta varianta de incizie este sub barbie dar este mai putin folosita cand se efectueaza doar mentoplastia si mai mult in cazul in care se asociaza si un lifting cervical.Implantul se plaseaza intre muschii care acopera barbia si osul mandibular.
Recuperarea este rapida (14-21 zile) si nu necesita retragere din viata sociala.
Complicatiile sunt rare si sunt din categoria sangerari, infectii, cicatrizare cu probleme. Toate acestea pot fi prevenite prin efectuatea unei tehnici chirurgicale corecte si prin ingrijiri postoperatorii adecvate.