Dr. Angela Petre

Chirurgia sanului

...
Marirea de sani

Este una dintre cele mai cerute operatii de chirurgie estetica, fiind efectuata pana in prezent de milioane de femei din lumea intreaga; in majoritatea cazurilor, rezultatele sunt pe masura asteptarilor pacientelor, schimbandu-le perceptia asupra propriului corp, dandu-le siguranta de sine si ajutandu-le in viata intima dar si in cea sociala.

   Interventia se adreseaza femeilor din mai multe categorii:

  • daca sanii dumneavoastra nu au avut niciodata volumul pe care vi l-ati dori
  • daca ati avut sani frumosi, fermi si cu volumul care va convenea dar in timp, datorita variatiilor de greutate, sarcinii si alaptarii sau odata cu inaintarea in varsta sanii au pierdut forma si fermitatea initiala, avand in prezent un aspect usor cazut; in cazul in care sanii sunt foarte cazuti, se poate efectua ridicarea sanilor, cu sau fara marire.
  • daca aveti sani asimetrici, cu volum mai mic sau mai mare care poate fi echilibrat prin introducerea de implante cu marimi diferite
  • daca sanii au un aspect tubular

Indiferent care este motivul pentru care va doriti marirea sanilor, decizia trebuie sa va apartina. Nu este indicat sa faceti operatia pentru a va multumi partenerul sau pentru a incerca sa va schimbati viata doar aratand altfel; interventia va va schimba modul in care aratati dar este necesar sa aveti asteptari realiste.

 

Marirea sanilor se realizeaza cu ajutorul unor implante de silicon care se introduc in spatele sanului, in buzunare special create, fie direct sub glanda mamara, fie in spatele muschiului pectoral.    Alegerea localizarii implantului se face in functie de tesutul mamar existent, fiind indicata plasarea in spatele muschiului pectoral la femeile foarte slabe, care aproape ca nu au sani, pentru ca marginile implantului sa nu fie foarte vizibile.   Inciziile prin care se introduc implantele pot varia; cea mai comuna incizie este localizata la nivelul areolei mamare si are avantajul de a se vindeca foarte estetic; practic in aceasta zona nu exista risc de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau keloide ca in cazul inciziei in santul submamar. A treia posibilitate de efectuare a inciziei este la nivel axilar dar este foarte putin folosita din cauza posibilitatii reduse de a vedea o potentiala sangerare intraoperatorie.   Alegerea tipului de implant si a marimii acestuia poate fi uneori dificila pentru dumneavoastra; in acest caz, decizia o veti lua dupa ce veti proba mai multe implante pe care le veti introduce in sutien. In acest fel, va va fi mult mai usor sa va imaginati dimensiunea pe care o vor avea sanii postoperator. Nu uitati, scopul maririi sanilor ar trebui sa fie obtinerea unui bust cu aspect natural, in armonie cu marimea toracelui.

   Interventia se realizeaza sub anestezie locala combinata cu sedare intravenoasa pentru a permite o recuperare rapida si a nu face necesara internarea. Practic, la doua ore dupa interventie puteti merge acasa si nu veti avea problemele cauzate de o anestezie generala (slabiciune extrema, greata, varsaturi, etc).

 

Recuperarea postoperatorie

 

Durerea postoperatorie este de intensitate mica la pacientele care au implantele plasate subglandular; pacientele cu implantele localizate submuscular prezinta o recuperare mai lenta iar durerile sunt de intensitate mai mare. Oricum, in ambele cazuri vi se va prescrie medicatie impotriva durerii pe care o veti lua in primele 2-3 zile daca va fi necesar.

Dusul este permis incepand cu a doua zi dupa operatie dar va trebui sa aveti grija sa uscati pansamentele speciale care vor acoperi suturile cu un uscator de par.

In primele 3 saptamani postoperator veti purta zi si noapte o bustiera speciala care va va sustine sanii si va facilita procesul de vindecare, urmand ca in urmatoarele 3 saptamani sa o folositi doar in timpul zilei.

Puteti relua activitatile obisnuite de a doua zi postoperator daca nu presupun realizarea de efort fizic. Aceasta restrictie de efort va fi valabila pentru 3 saptamani, timp in care va trebui sa aveti grija la efectuarea miscarilor ample ale bratelor care vor pune in tensiune sanii si vor determina aparitia unor dureri usoare.

Nu este necesara extragerea firelor de sutura, acestea fiind resorbabile.Riscuri si complicatii

Decizia de a va supune interventiei chirurgicale de marire a sanilor ar trebui sa o luati numai dupa analizarea atenta a beneficiilor si a posibilelor riscuri.

Complicatii datorate interventiei chirurgicale:

 

  • sangerare care poate aparea intra sau postoperator. Pentru diminuarea acestui risc trebuie sa evitati utilizarea medicamentelor care contin aspirina, doze mari de vitamina E sau Gingko biloba cu cel putin 3 saptamani inainte de operatie. In cazul in care sangerarea apare postoperator, poate necesita extragerea protezei, evacuarea hematomului si efectuarea hemostazei urmata de reintroducerea protezei.
  • infectie - este un fenomen foarte rar dar poate apare imediat postoperator sau la distanta. Necesita tratament antibiotic agresiv iar in cazurile care nu raspund la tratament se extrag implantele si se trateaza infectia. In unele cazuri implantele pot fi reintroduse imediat iar in altele este mai sigur sa se astepte cateva luni.
  • Seroame imediat postoperator sau datorate traumatismelor sau exercitiilor fizice intense; pot necesita drenarea si predispun la infectii si contractura capsulara
  • cicatrizare vicioasa care poate necesita tratamente suplimentare pentru revizia cicatricilor. In general problemele de cicatrizare la nivelul inciziei periareolare sunt extrem de rare, aceasta incizie vindecandu-se cel mai bine din punct de vedere estetic.
  • reactii alergice la anestezice, dezinfectanti, plasturi, etc
  • tromboze venoase la nivelul sanilor- de obicei se remit de la sine sau cu tratament antiinflamator

 

Complicatii datorate implantelor:

 

 

  • Contractura capsulara- este una dintre cele mai de neplacute complicatii ale augmentarii mamare. Dupa introducerea implantelor, organismul tinde sa  le izoleze ca pe orice alt corp strain si formeaza o bariera de tesut fibros in jurul acestora- capsula. Aparitia capsulei este un fenomen absolut normal in cadrul procesului de vindecare si nu o complicatie. Ceea ce poate reprezenta o complicatie nu  este prezenta capsulei ci comportamentul acesteia. In majoritatea cazurilor, capsula este subtire si destul de larga pentru a nu impiedica miscarea protezei si a nu o deforma dar exista cazuri in care datorita acesteia sanul este mai ferm, poate fi deformat sau dureros.

 

Fenomenul poate fi constatat la cateva luni postoperator, la distanta de cativa ani sau deloc. Incidenta creste odata cu vechimea interventiei chirurgicale si nu poate fi prezisa. In cazul in care sanul este dureros, in tensiune si conturul este modificat, se indica scoaterea implantelor, excizia capsulei si introducerea de implante noi. Uneori este necesara schimbarea pozitiei implantelor pentru a incerca impiedicarea aparitiei unei noi contracturi capsulare.

 

  • Ruptura implantelor- fenomen foarte rar, in cazul unor traumatisme toracice violente. Invelisul rupt al implantului nu poate fi reparat si implantul trebuie inlocuit. Datorita structurii de gel coeziv, continutul de silicon nu se imprastie si poate fi extras in bloc.
  • Modificarea sensibilitatii la nivelul mameloanelor de obicei tranzitorie.
  • Rotarea sau deplasarea implantelor
  • Implant cu margini vizibile sau denivelari ale pielii (rippling) datorita deficitului de acoperire a implantului cu parti moi (se evita prin plasarea subpectorala a protezei la pacientele foarte slabe).

 

In ciuda acestui numar mare de riscuri posibile,  planificata si executata corect, operatia estetica de marire a sanilor este o interventie care ofera o mare satisfactie pacientelor care nu regreta niciodata decizia luata (sau daca exista regrete, de obicei regreta alegerea dimensiunilor implantului si nu decizia de a-si mari sanii).

...
Reductia mamara

Pacientele care prezinta una sau mai multe dintre situatiile enumerate mai jos au indicatii pentru efectuarea reductiei mamare:

  • sani prea mari, neproportionali cu restul corpului
  • sani grei, cazuti, cu areolele si mameloanele privind in jos
  • sani asimetrici ( unul mult mai mare si mai cazut decat celalalt)
  • dureri de umeri, spate sau in regiunea cervicala datorate greutatii sanilor
  • iritatia pielii sub sani sau urme lasate de bretelele sutienelor la nivelul umerilor
  • restrictionarea activitatilor fizice din cauza greutatii sanilor
  • nemultumire si jena legate de propria imagine

   Interventia chirurgicala poate fi realizata la orice varsta dar ar fi de recomandat asteptarea pana cand sanii isi incheie dezvoltarea in adolescenta. Sarcina si alaptarea au efecte importante si imprevizibile asupra formei si dimensiunii sanilor dar femeile care au un disconfort important legat de dimensiunea sanilor pot efectua reductia mamara inainte de sarcina iar efectele sarcinii asupra sanilor se pot corecta ulterior. Daca doriti sa alaptati trebuie sa discutati acest lucru cu chirurgul dumneavoastra. 

 

Consultatia

Chirurgul plastic va va evalua marimea si simetria sanilor, calitatea pielii, pozitia si marimea areolelor si impreuna veti stabili marimea pe care o vor avea sanii postoperator si orice alt aspect pe care ati dori sa-l corectati.Trebuie sa va informati medicul asupra istoricului medical ( boli de care ati suferit, tratamente efectuate, alergii, alte operatii, etc.) 

 

Cum se efectueaza operatia

Tehnicile folosite depind de cazul dumneavoastra si de preferintele chirurgului.In general, inciziile pot avea 3 localizari:1.in jurul areolelor2.vertical, mergand de la marginea inferioara a areolelor la santul de sub sani3.in santul submamar Dupa ce se excizeaza tesutul mamar in exces, areolele si mameloanele se muta intr-o pozitie mai înalta. În cazul în care areolele au un diametru prea mare pentru noua forma si dimensiune a sanilor, acest aspect se poate corecta. Pentru a inchide sanul, pielea care era situata deasupra areolelor se repozitioneaza inspre partea inferioara a sanilor. În cazurile in care exista tesut adipos in exces la nivel axilar, acesta se poate elimina prin lipoaspiratie pentru a desavarsi conturul sanilor. 

 

Complicatii

 Din fericire, complicatiile majore dupa operatiile pentru reducerea sanilor sunt rare. In fiecare an mii de femei aleg sa faca operatia si nu prezinta complicatii iar rezultatele sunt satisfacatoare.Totusi, orice persoana care doreste sa se supuna unei interventii chirurgicale ar trebui sa fie constienta de existenta unor riscuri si nu doar de existenta beneficiilor.Potentialele complicatii sunt:1.sangerare si hematoame2.infectii3.efecte adverse ale anesteziei4.mici asimetrii ale areolelor sau ale volumului sanilor care pot fi corectate ulterior.5.probleme de vascularizare ale areolelor6.diminuarea sensibilitatii mameloanelor, cel mai frecvent temporar, dar pot exista si cazuri definitive7.cicatrici inestetice care pot fi remediate ulteriorAceste posibile complicatii pot fi evitate intr-o mare masura in cazul folosirii tehnicilor chirurgicale si de anestezie adecvate fiecarui caz

 

.Cum sa va pregatiti pentru reductia mamara

 1.in functie de varsta dumneavoastra si de istoricul familial de cancer de san, va trebui sa faceti o mamografie si o echografie mamara

2.daca sunteti fumatoare, trebuie sa opriti fumatul cu cel putin o luna inainte de operatie pentru a nu creste riscul de a dezvolta complicatii legate de proasta vascularizatie a tesuturilor

3.aspirina si alte inflamatoare nesteroidiene pot creste riscul de sangerare; acelasi risc exista si in cazul tratamentelor cu anticoagulante, doze mari de vitamina E, derivati de Gingko biloba, etc.In cazul in care urmati vreun tratament medicamentos, chirurgul dumneavoastra va va da toate indicatiile necesare in vederea interventiei chirurgicale.

4.interventia chirurgicala se va desfasura sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa. Acest tip de anestezie va va permite sa mergeti acasa la cateva ore dupa interventie. In acest scop veti avea nevoie de o persoana apropiata care sa va insoteasca si eventual sa ramana cu dumneavoastra peste noapte. 

 

Postoperator

Dupa operatie veti fi incurajata sa va reluati rapid activitatile obisnuite, in masura in care nu presupun efort fizic mare.Va fi nevoie sa dormiti pe spate timp de cateva saptamani pentru a evita presiunile la nivelul sanilor.Veti avea tuburi de dren care vor fi extrase la 24-48 ore postoperator iar pansamentele folosite va vor permite sa faceti dus din a doua zi postoperator. Datorita faptului ca folosim fire absorbabile, nu veti trece prin disconfortul creat de scoaterea firelor.Timp de 3 saptamani veti purta zi si noapte un sutien creat special pentru a sustine sanii operati si a le ajuta vindecarea iar ulterior, timp de alte 3 saptamani doar in timpul zilei.Aspectul cicatricelor va fi initial de culoare roz dupa care in cateva luni, cu ingrijirea adecvata culoarea paleste, ajungand asemanatoare celei a pielii inconjuratoare.In cateva saptamani va puteti relua activitatile fizice mai solicitante dar este posibil sa mai prezentati un usor disconfort tranzitor la efort fizic mare care solicita regiunile operate. Acest lucru este normal si va disparea in timp. 

 

Rezultate

In cazul in care greutatea dumneavoastra nu va suferi variatii mari si nu veti dori sa ramaneti insarcinata, dimensiunile sanilor raman relativ constante. Totusi, datorita inaintarii in varsta si gravitatiei pielea continua sa-si piarda din elasticitate si forma sanilor se poate modifica usor. In cazul in care va doriti, sanii pot fi ridicati din nou printr-o interventie care se adreseaza doar surplusului de piele.In general femeile care au suferit o interventie chirurgicala pentru reducerea volumului sanilor sunt foarte incantate de rezultat.Sanii mai mici si mai fermi le permit implicarea in diferite activitati fizice sau sporturi pe care inainte nu le puteau efectua.Este foarte important sa pastrati legatura cu chirurgul dumneavoastra pentru a va urmari evolutia postoperatorie si a discuta rezultatele pe termen lung. Daca in timpul procesului de vindecare veti avea nelamuriri cu privire la evolutie, chirurgul va sta la dispozitie pentru a va elimina toate dubiile si a va ajuta sa treceti mai usor prin procesul de acomodare cu noul aspect.

...
Ridicarea sanilor

Liftingul mamar sau ridicarea de sani este o operatie estetica efectuata pentru a repozitiona sanul pe peretele toracic anterior conform unor criterii estetice. Aceste criterii sunt indeplinite de catre sanii feminini in adolescenta si tinerete, urmand ca pe masura inaintarii in varsta sau din cauza sarcinilor si alaptarii sanii sa-si modifice forma si sa ia un aspect cazut.

 

Se considera ideala pozitia areolei si a mamelonului cu 1-2 cm deasupra santului de sub sani (cu mentiunea ca la sanii mari, areola si mamelonul pot fi situate la nivelul santului inframamar). Comparativ cu aceasta situatie ideala, in functie de pozitia complexului areolo-mamelonar se evalueaza gradul de ptoza:

  • ptoza minora- mamelonul si areola sunt la nivelul santului inframamar

  • ptoza moderata- mamelonul la 1-3 cm sub santul inframamar

  • ptoza majora- mamelonul la mai mult de 3 cm sub santul inframamar

 

Tehnici chirurgicale

 

Modalitatile prin care se reface aspectul tineresc al sanului depind de gradul ptozei si de volumul pe care il are sanul. In cazul in care volumul actual nu este ceea ce pacienta isi doreste, in cadrul interventiei chirurgicale se poate reduce din glanda mamara (la pacientele cu sani mari) sau se poate introduce un implant de silicon (la pacientele care isi doresc si marirea sanilor, nu doar ridicarea).

Toate tehnicile de lifting mamar presupun ridicarea complexului areolomamelonar la sau deasupra santului de sub sani, micsorarea diametrului areolelor daca este cazul si excizia pielii in exces. In functie de modalitatile de excizie a surplusului de piele, cicatricile postoperatorii sunt localizate:

  • in jurul areolei- se efectueaza doar in cazul unui grad minor de ptoza si uneori are ca rezultat sani cu aspect turtit si areola marita in timp

  • in jurul areolei si vertical, de la marginea inferioara a areolei la santul inframamar- din punctul meu de vedere este varianta ideala pentru ca permite obtinerea unei forme conice frumoase a sanului iar cicatricea se vindeca cel mai frecvent fara probleme estetice.

  • in jurul areolei si T inversat- cicatricea verticala se prelungeste si in santul de sub sani; este varianta de preferat in cazul pacientelor cu ptoza majora, cu un mare exces de piele sau piele lipsita de elasticitate care nu are potential de a se retracta ulterior. Cicatricea din santul inframamar si zona din punctul de intalnire al bratelor T-ului cel mai frecvent au aspect estetic nesatisfacator.

 

Rezultatele postoperatorii sunt relativ stabile in timp daca pacienta nu are variatii de greutate corporala sau de volum ale sanilor in cazul unei sarcini. Acestea pun in tensiune pielea sanilor si in timp poate apare un nou grad de ptoza. Oricum, postoperator pozitia areolelor nu se mai schimba radical niciodata, variind doar pozitia glandei in raport cu santul inframamar. Acest aspect este foarte usor de corectat prin excizia pielii in exces pe vechea cicatrice verticala.

Interventia o vom realiza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa ceea ce va va permite sa parasiti clinica la 2-3 ore postoperator.

Pentru protejarea sanilor veti purta zi si noapte o bustiera speciala timp de 3 saptamani, urmand ca pentru inca 2 saptamani s-o utilizati doar pe timpul zilei.

Disconfortul postoperator nu este mare dar pot fi prescrise medicamente antialgice in cazul in care veti avea nevoie. Va puteti intoarce la activitatile obisnuite de a doua zi postoperator daca acestea nu presupun efort fizic. Activitatile sportive care presupun miscarile bratelor si efortul fizic de intensitate mare se pot relua la o luna dupa operatie.

 

 

Posibile complicatii:

 

  • infectii- sunt foarte rare deoarece intotdeauna se face profilaxie cu tratament antibiotic

  • hematoame-pentru evitarea lor este indicata oprirea medicamentelor care cresc riscul de sangerare(Aspirina, vitamina E in doze mari, Gingko biloba, etc).

  • tulburari de sensibilitate ale areolelor- sunt tranzitorii si se datoreaza lezarii unor mici terminatii nervoase periareolare

  • asimetrii de volum, forma sau pozitie a areolelor- sunt probleme care tin de evaluarea preoperatorie si tehnica folosita; este imposibila obtinerea simetriei perfecte si acest lucru trebuie intotdeauna avut in vedere. Mici grade de asimetrie sunt tolerabile, mai ales ca in mod natural cei doi sani nu au aspect identic.

  • cicatrizare vicioasa- vindecare intarziata la pacientele fumatoare sau cu microangiopatii, cicatrici hipertrofice sau keloide (tin de modul propriu de vindecare al pielii pacientei). Toate aceste probleme de cicatrizare pot fi prevenite sau ameliorate prin folosirea unei tehnici de sutura atraumatica, cu material de calitate si corect executate.

  • necroze partiale sau totale ale areolelor – sunt cazuri rare si deosebit de grave; aparitia lor tine de executia incorecta a tehnicilor chirurgicale sau de probleme de vascularizatie ale pacientei. Marile fumatoare au risc extrem de crescut de a prezenta acest tip de complicatie, mai ales daca mobilizarea areolelor s-a facut pe distanta mare. Pentru prevenire se recomanda oprirea fumatului cel putin o luna inainte si o luna dupa operatie.

 

 

...
Corectia asimetriilor mamare

Asimetriile mamare reprezinta un subiect foarte vast, care cuprinde asimetrii ale areolelor, ale santului de sub sani, ale volumului sanilor sau ale pozitiei acestora, singure sau in diferite asociatii.

Astfel, exista paciente care au un san mai mare si unul mai mic, cu areolele situate la acelasi nivel sau la nivele diferite; alte posibilitati ar fi sani de marimi asemanatoare dar unul este mai cazut decat celalalt, sau santul inframamar este situat la inaltimi diferite pe torace iar sanii pot avea volum asemanator sau diferit.

 

Toate aceste situatii sunt posibile congenital (prezente de la nastere sau evidente doar la pubertate cand sanii se dezvolta pentru a atinge dimensiunile de la femeia adulata) sau postoperator.

 

In cazurile de asimetrii post operatii estetice, situatia poate fi generata de:

  • operatii de micsorare sau ridicare a sanilor,

  • operatii de marire a sanilor

  • in situatii mai grave, de rezectia unor tumori in stadii incipiente, pentru care s-a ales un tratament conservator.

 

Pentru aceste probleme postoperatorii, trebuie avut in vedere ca intotdeauna intre cei doi sani va exista o diferenta; situatiile de simetrie perfecta sunt aproape imposibile si nu exista nici in mod natural. De aceea, gradele minore de asimetrie mamara sunt perfect tolerabile de catre pacientele bine informate si cu asteptari realiste.

Daca asimetriile sunt mari si nu pot fi acceptate, in functie de situatia care a generat problema, pot fi alese variantele de tratament:

  • schimbarea volumului sau a pozitiei implantelor daca a fost vorba de o marire de sani

  • ridicarea suplimentara a sanului mai cazut daca e vorba de un lifting mamar

  • excizia sau liposuctia unui volum suplimentar din sanul mai mare daca s-a practicat o reductie mamara

  • corectarea pozitiei, formei si marimii areolelor

  • transfer de grasime proprie sau tesuturi din vecinatatea sanului la pacientele cu rezectii partiale ale sanului

 

In cazurile prezente in mod natural, fara vreo interventie chirurgicala anterioara, tratamentele de ales se stabilesc in functie de tipul problemelor de corectat:

  • sani mici sau medii, fara ptoza dar cu volume diferite- in cazul in care pacienta doreste marirea sanilor se folosesc implante de volume diferite; daca pacienta nu doreste marirea, se excizeaza o parte din sanul mai mare

  • sani mici sau medii, cazuti in grade diferite- se practica ridicarea sanilor la acelasi nivel, cu sau fara marire

  • sani mari, de dimensiuni diferite, fara ptoza- se scoate excesul din sanul mai mare sau de micsoreaza ambii sani

  • sani mari, cu dimensiuni diferite, cazuti- se scoate excesul din sanul mai mare sau se micsoreaza ambii sani si se ridica in aceeasi pozitie

  • sanii tubulari, asimetrici- se maresc ambii folosind implante cu volume diferite sau egale, se micsoreaza areolele, se redistribuie glanda mamara pentru a acoperi implantele si se coboara santul inframamar.

 

 

Acestea nu sunt singurele variante de asimetrii mamare; sunt doar cele mai frecvente.

Toate situatiile necesita o evaluare extrem de amanuntita pentru a stabili scopurile interventiei si modalitatea chirurgicala prin care pot fi atinse aceste scopuri. Unele cazuri sunt relativ simple, altele mai complicate dar in aproape toate exista sansa ca rezultatul postoperator sa fie unul bun.

 

Interventiile chirurgicale se practica fara internare si fara anestezie generala pantru a va oferi posibilitatea sa nu va intrerupeti activitatea mai mult de o zi (ziua operatiei). Tipul de anestezie folosit (sedare intravenoasa plus anestezie locala) va scuteste de neplacerile fazei de trezire din anestezia generala cu senzatia de slabiciune extrema, greata si varsaturi iar la 2-3 ore dupa operatie puteti parasi clinica.

 

Postoperator veti primi medicatia necesara pentru a nu avea dureri si puteti merge la serviciu de a doua zi daca nu sunteti nevoita sa faceti efort fizic. Efortul fizic va va fi permis incepand cu a patra saptamana dupa operatie.

In primele 3 saptamani veti purta zi si noapte o bustiera speciala care va va proteja si sustine sanii pentru a facilita vindecarea, dupa care pana la 6 saptamani va trebui sa mentineti bustiera doar pe timpul zilei.

Vindecarea inciziilor se obtine in 2-3 saptamani dar puteti face dus de a doua zi postoperator deoarece veti avea niste pansamente speciale rezistente la apa.

Nu este necesara extragerea firelor de sutura, acestea fiind resorbabile.

 

Pentru a avea un tablou mai exact al tipului de tratament indicat in cazul dumneavoastra, cititi si informatiile de la marirea, micsorarea sau ridicarea sanilor.

 

...
Corectie mameloane si areola

Este o operatie estetica adresata pacientelor care prezinta una dintre problemele de mai jos:

  • corectia hipertrofiei mamelonare
  • corectia mameloanelor invaginate
  • corectia asimetriilor areolelor
  • reducerea diametrului areolelor
  • Hipertrofia mamelonara   (mameloane prea lungi, cu un aspect cazut). 

    Uneori este genetica dar este posibil sa apara in cursul vietii in urma alaptatului. Tratamentul este chirurgical si consta in scurtarea si remodelarea mamelonului.Nu necesita internare si se realizeaza sub anestezie locala.Recuperarea postoperatorie este foarte usoara, vindecarea obtinandu-se in aproximativ 10-14 zile.

    Mameloanele invaginate

    Sunt mameloanele care in loc sa iasa in relief in fata areolei, au tendinta sa se scufunde sub nivelul acesteia. Fenomenul apare datorita faptului ca ductele galactofore (canaliculele care duc laptele din profunzimea glandei mamare la suprafata mamelonului) sunt scurte si tractioneaza mamelonul in interior. Aspectul pate fi prezent permanent sau doar uneori, la ambii sani sau numai unilateral.

    Femeile care prezinta mameloane invaginate pot fi deranjate de aspectul estetic al acestora sau de faptul ca nu pot alapta cu usurinta.Pentru pacientele care doresc amelioararea alaptatului se recomanda tratamentul conservator cu masaj, piercing, utilizarea de dispozitive care creaza vid la nivelul mamelonului si stimuleaza protruzionarea acestuia. In cazul in care aspectul estetic este deranjant, prin sectionarea ductelor mai scurte de la nivelul mamelonului se obtine pozitionarea corecta a acestuia. Metoda nu are rezultate foarte bune in cazul in care se doreste mentinerea capacitatii de a alapta deoarece indiferent de metoda chirurgicala utilizata, ductele galactofore scurte trebuie sectionate, producand obstacole in evacuarea laptelui.

    Interventia se realizeaza sub anestezie locala si nu necesita internare.Vindecarea se obtine in 10-14 zile si nu presupune limitarea activitatilor obisnuite.

    Asimetriile areolelor (dimensiune, pozitie)

    Pot sa fie prezente de la nastere, sa apara la pubertate sau sa apara dupa sarcina si alaptare. Sunt aspecte estetice care se corecteaza cu usurinta, prin excizia unei fasii de piele din jurul areolei cu dimensiunea mai mare. In cazul in care este necesar, se poate realiza si o ridicare a areolelor cazute (maxim 2cm) pentru un aspect cat mai simetric.Reducerea diametrului areolelor este o interventie chirurgicala estetica efectuata cu scopul de a micsora areolele largite in urma alaptatului sau areolele foarte mari constitutional (la femeile cu sani mari sau la cele cu sani tubulari). Se realizeaza prin excizia excesului de piele pigmentata de la periferia areolelor. In functie de modul in care se realizeaza excizia si de latimea fasiei de piele excizate se poate realiza un lifting al areolelor si chiar al sanului in ansamblu (la sanii mici, cu exces moderat de piele).In cazul sanilor mici rezultatele se mentin foarte bine dar in cazul sanilor mari areolele au tendinta sa revina la dimensiunile initiale datorita greutatii sanilor.    

    Recuperarea postoperatorie (vindecarea cicatricilor) dureaza aproximativ 2 saptamani si nu pune probleme deosebite.

    ...
    Ginecomastia

    Numele  vine de la cuvantul grecesc care inseamna "sani de femeie".

    Ginecomastia este un fenomen cu consecinte devastatoare la nivel emotional. Barbatii sau baietii cu aceasta problema sunt extrem de anxiosi la simpla idee de a se dezbraca la plaja sau de a purta haine apropiate de corp. Poate fi cauzata de diferite boli sau de anumite medicamente dar in majoritatea cazurilor nu se poate depista cauza dezvoltarii tesutului mamar in exces. Poate afecta ambii sani sau poate fi unilaterala.

    In cazul barbatilor care sunt afectati psihologic de aceasta problema, singurul remediu este tratamentul chirurgical. Scaderea in greutate la obezi poate ameliora problema dar nu ofera rezultate multumitoare.Reductia mamara la barbati elimina cel mai frecvent surplusul de tesut glandular si grasimea in exces dar in cazurile grave poate elimina si excesul de piele, creînd un aspect plat, ferm si bine conturat al regiunii pectorale.

    Procedeul chirurgical poate fi efectuat la orice varsta dar in principiu nu se practica la barbati mai tineri de 17-18 ani; intotdeauna se tine cont de starea de sanatate a pacientului.

     

    Anestezia

    Interventia se efectueaza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa.

     

    Tipuri de interventii

    Daca in cazul dumneavoastra ginecomastia consta in principal din grasime in exces la nivelul sanilor, lipoaspiratia va recontura regiunea pectorala. Cicatricile sunt extrem de mici (5mm)  si vor fi plasate fie la limita dintre areola si piele, fie in regiunea axilara. Prin aceste incizii se introduce o canula foarte fina cu care se extrage grasimea.Daca ginecomastia este determinata atat de prezenta grasimii cat si de tesut glandular in exces, lipoaspiratia se completeaza cu excizia glandei mamare. In acest caz inciziile sunt putin mai mari si sunt localizate la limita dintre areola si piele.In cazurile in care cantitatea de grasime extrasa este foarte mare, este posibil ca pielea in exces sa nu se retracte pe noile contururi ale regiunii pectorale si sa fie necesara excizia surplusului cutanat.

     

    Recuperarea postoperatorieDisconfortul pe care il veti avea cateva zile postoperator va fi ameliorat de medicatia pe care o veti primi. La inceput, regiunile operate vor fi edematiate, posibil vor prezenta echimoze si vor fi usor dureroase.Vi se va recomanda sa purtati un corset pentru a limita aparitia edemului si a grabi procesul de retractie al pielii. Majoritatea edemului se va retrage in prima saptamana dar vor trece aproximativ 3 luni pana cand se va obtine rezultatul definitiv.

    Nu este necesara extragerea firelor, folosindu-se material de sutura absorbabil.Va puteti intoarce la activitatile obisnuite de a doua sau a treia zi postoperator daca aceasta nu presupune activitati fizice intense.Ar trebui sa evitati efortul fizic si activitatile care va pot expune loviturilor in zona toracelui timp de aproximativ o luna.Expunerea la soare va poate pigmenta cicatricile in primele 6 luni postoperator. Daca preferati sa mergeti la plaja, folositi crema de protectie solara ecran total.

     

    Rezultate

    Rezultatele sunt foarte bune in general dar, ca in cazul oricarei operatii exista si riscuri: infectie, hematoame, mici asimetrii sau depresiuni pe suprafata sanului, cicatrizare inestetica. Toate acestea pot fi evitate sau remediate in cazul in care apar.Aspectul imbunatatit al regiunii pectorale este semnificativ si permanent.

    ...
    Reconstructia sanului

    Este o operatie estetica practicata pentru a reconstrui sanul care a fost indepartat chirurgical in vederea tratamentului pentru un cancer de san. Se refera atat la crearea volumului si formei sanului cat si la reconstructia areolei si mamelonului.

     

    Procedeul se realizeaza cu ajutorul unui implant de silicon sau prin mobilizarea tesuturilor proprii ale pacientei pentru a crea un san cu aspect natural.

     

    Reconstructia este uneori posibila in acelasi timp operator cu mastectomia (reconstructie imediata) sau poate fi facuta secundar la pacientele considerate a avea risc de dezvoltare a unor complicatii ( obeze, fumatoare, hipertensive, diabetice etc.)De obicei este un proces care necesita mai multe interventii chirurgicale pentru obtinerea rezultatului.

     

    Tehnici de reconstructie a sanului

    Exista mai multe variante de reconstructie a sanului dar dintre acestea, doua sunt mai frecvente:

  • expandarea tesuturilor restante urmata de plasarea unui implant de silicon; este cea mai simpla si mai frecventa modalitate de reconstructie. Se insera sub muschiul pectoral un implant temporar care se umple progresiv cu ser fiziologic pentru a destinde tesuturile restante si a permite introducerea ulterioara a unui implant definitiv, cu dimensiune asemanatoare sanului sanatos. Reconstructia areolei si a mamelonului se efectueaza intr-o etapa ulterioara, cand pielea s-a acomodat noilor conditii de vascularizatie.
  • reconstructia cu tesuturile proprii ale pacientei- lambouri de pe spate, de pe fese, coapse sau abdomen transferate la nivelul regiunii toracice anterioare.
  • Mai frecvent utilizate sunt:

    • lambouri latissimus dorsi -muschi localizat pe spate care se poate ridica impreuna cu o parte din pielea care il acopera si se mobilizeaza pe sub  axila pana la nivelul sanului, pastrandu-se atasat la sursa sa de vascularizatie; de obicei nu are volum suficient si necesita si introducerea unui implant
    • lambouri abdominale- tesutul abdominal de sub ombilic pana la pubis poate fi folosit in acest scop. Tehnica este foarte laborioasa, necesita tehnici avansate microchirurgicale si conditii speciale operatorii si de anestezie. Aspectul abdomenului inferior se poate imbunatati ca in cazul unei abdominoplastii dar este posibila slabirea musculaturii abdominale cu hernii ulterioare.    

    Reconstructia areolei si a mamelonului

     

    Se poate realiza in diverse moduri:

  • daca areola si mamelonul sanului sanatos sunt suficient de mari se pot recolta grefe care se folosesc pentru a recrea complexul areolo-mamelonar pe sanul reconstruit.
  • grefe de piele recoltate de la nivelul labiilor mici
  • tesuturi locale folosite pentru crearea mamelonului si a areolei, urmate sau nu de tatuajul regiunii cu un pigment asemanator areolei sanului sanatos.