Dr. Angela Petre
Tratamente nechirurgicale
Vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand ne privim in oglinda si constatam ca nu mai aratam ca la douazeci de ani. Au aparut riduri in jurul ochilor, pe frunte, intre sprancene, aratam obositi chiar cand am dormit suficient... Ce e de facut daca suntem prea tineri pentru un lifting facial dar cosmeticele clasice nu mai ajuta? Raspunsul la aceasta intrebare o reprezinta tratamentele injectabile cu toxina botulinica sau acizi hialuronici.
Tratamentele sunt personalizate in functie de problemele fiecarui pacient si nu necesita perioade de recuperare sau retragere din viata sociala. Sunt proceduri estetice care pot fi realizate in pauza de masa, fara vreun disconfort pentru pacient.
Tratamentul cu Botox se bazeaza pe proprietatea substantei de a relaxa musculatura prin contractia careia se produc ridurile; este eficient asadar asupra asa-numitelor ”riduri de expresie” care apar la colturile ochilor cand radem, a celor verticale dintre sprancene cand ne incruntam sau a ridurilor orizontale de pe frunte aparute cand ne miram si ridicam sprancenele.
In cazul in care ridurile sunt prezente si cand musculatura fetei este in repaus, tratamentul cu Botox imbunatateste aspectul acestora dar nu reuseste sa le elimine complet; in acest caz este nevoie de o suplimentare a tratamentului cu acizi hialuronici pentru umplerea ridurilor restante.
In afara efectului antirid, Botoxul mai poate fi folosit pentru:
-
ridicarea usoara a sprancenelor (maxim 2mm),
-
corectarea zambetului la pacientii care expun gingiile cand rad,
-
corectarea asimetriilor faciale dupa paralizia de nerv facial,
-
eliminarea aspectului de benzi fibroase aparute la nivelul regiunii gatului la contractia musculaturii de pe fata anterioara a acestuia,
-
tratamentul transpiratiei excesive
-
ameliorarea sau chiar disparitia migrenelor la aproximativ 50% dintre pacientii care prezentau atacuri migrenoase frecvente si de intensitate mare.
Efectul estetic se instaleaza intr-un interval de 2-14 zile si persista intre 4-6 luni. La pacientii care au urmat tratamentul in mod sustinut se constata o imbunatatire a aspectului zonelor tratate chiar si in cazul in care se decide intreruperea temporara sau definitiva a administrarii toxinei botulinice (o eventuala sarcina, motive financiare, preferinte personale).
Contraindicatiile tratamentului cu toxina botulinica sunt putine: bolile neuromusculare de tipul Miastenia gravis, bolile autoimune, sarcina si alaptarea, tulburarile de coagulare.
Reactiile adverse sunt rare cand tratamentul este aplicat de un profesionist. Sunt posibile asimetrii, ptoza sprancenelor, strabism, aspectul incremenit al fetei- toate acestea pot fi prevenite prin stapanirea unei tehnici corecte de injectare si prin evitarea folosirii de doze prea mari de medicament. Data fiind natura reversibila a efectului, toate aceste fenomene neplacute vor dispare in timp dar fenomenele pot fi suparatoare pentru pacient.
Pe masura ce imbatranim, pielea incepe sa se subtieze, devine mai uscata si mai sensibila, incepe sa se rideze. Toate aceste manifestari sunt rezultatul scaderii productiei de colagen si elastina la nivelul celulelor pielii, scaderii cantitatii de acid hialuronic, diminuarii hidratarii si oxigenarii insuficiente.Prin inlocuirea cantitatilor de acid hialuronic pierdute, pielea isi recapata aspectul tineresc, este mai bine hidratata, se stimuleaza productia locala de colagen.
Prin aceste tratamente se urmareste fie umplerea ridurilor cu geluri pe baza de acid hialuronic, fie tratarea intregii fete cu acid hialuronic injectabil, sub forma de mezoterapie.
Tratamentele de umplere a ridurilor se pot realiza singure sau in completarea relaxarii ridurilor de expresie cu toxina botulinica.
Pentru cresterea gradului de confort al pacientului, zonele de tratat se anesteziaza prin aplicarea unor creme sau prin injectarea cu diverse anestezice. Prin aceasta metoda se pot trata santurile nazolabiale, ridurile marioneta (micile santuri care pornesc de la colturile gurii si ajung la marginea inferioara a mandibulei), ridurile dintre sprancene sau cele de pe frunte.Tratamentul nu presupune perioade de recuperare, fiind foarte bine tolerat. Micile echimoze (daca apar) si edemul minor postinjectare sunt usor de acoperit cu machiajul obisnuit si dispar in cateva zile. Evaluarea rezultatelor se face la 2-3 saptamani, fiind uneori necesare mici retusuri pentru cresterea gradului de simetrie.
Contraindicatiile sunt putine:
- sarcina si alaptarea,
- bolile autoimune,
- infectiile la nivelul regiunilor care vor fi tratate,
- tulburarile de coagulare
In functie de tipul de produs injectat, de particularitatile organismului pacientului si de gradul de mobilitate a regiunii injectate, efectele dureaza intre 6-9 luni. La repetarea tratamentului pe aceleasi zone se constata cresterea duratei efectului datorita stimularii productiei locale de colagen si cresterii grosimii pielii. Acest efect face sa scada si volumul de substanta necesar pentru mentinerea gradului de corectie.
Peelingul este o metoda de reintinerire a fetei care foloseste solutii chimice ( in general acizi) pentru a imbunatati textura pielii prin indepartarea straturilor superficiale imbatranite si lezate. Este util in cazul pacientilor care prezinta riduri, pigmentare neuniforma, leziuni de acnee.
Varianta de peeling se stabileste in functie de particularitatile tenului pacientului, putand alege intre alfa hidroxiacizi (AHA), acid tricloracetic (TCA), acid azelaic, fenol etc.Peelingul fetei poate fi asociat unui lifting facial dar nu este un substitut al acestuia. Cel mai frecvent se utilizeza din motive cosmetice dar poate fi util si in indepartarea leziunilor precanceroase.
Alfa-hidroxi acizii
AHA cum sunt acidul glicolic, acidul lactic sau acizii de fructe sunt cele mai blande variante de peeling si produc o descuamare fina a pielii, lasand tenul mai luminos si mai neted. Este preferat de catre pacientii care nu-si permit intreruperea activitatilor sociale pe perioada recuperarii postpeel, asa cum se indica in cazul utilizarii TCA sau fenolului. Cu aplicatii repetate saptamanal sau la intervale stabilite de specialist se pot obtine rezultate foarte bune.
Peelingul cu TCA
Are avantajul de a se putea efectua in profunzimi diferite (functie de profunzimea ridurilor sau problemelor pigmentare) modificand concentratia solutiei folosite. Cel mai frecvent se foloseste varianta de profunzime medie care permite tratamentul ridurilor fine, eliminarea problemelor de pigmentare neuniforma, atenuarea cicatricelor de acnee, etc. In cazul in care se doreste un peeling profund, se utilizeaza concentratii crescute ( cu perioada de vindecare postpeel crescuta) sau se efectueaza 2-3 peelinguri de profunzime medie la interval de cateva saptamani-luni.Se poate aplica pe pielea gatului sau toracelui pentru amelioararea problemelor cauzate de acnee.
Fenolul
Este solutia utilizata in cazul in care se doreste un peeling profund. Este indicat in cazul pacientelor cu riduri profunde, leziuni produse de expunerea excesiva la soare, probleme pigmentare ale dermului profund sau leziuni precanceroase.Efectele sunt spectaculoase dar recuperarea este indelungata. Fenolul se foloseste doar la nivelul fetei, aplicatiile pe gat putand lasa cicatrici.
Riscuri
Toate tipurile de peeling pot avea un oarecare grad de risc. In mod normal sunt proceduri sigure cand sunt efectuate de un chirurg plastic calificat. Totusi exista un risc mic de infectie sau de cicatrizare cu probleme in cazul peelingurilor profunde.
Recuperarea postpeeling
- Peelingurile cu AHA determina inrosirea pielii, iritatii si descuamare dar in cateva zile pielea se obisnuieste cu tratamentul si disconfortul dispare.
- In cazul TCA, perioada de vindecare variaza in functie de profunzimea peelingului, fiind intre 5-10 zile. In primele zile se constata edematierea fetei, roseata si formarea de cruste. Dupa 2-3 zile crustele incepe un proces de descuamare si detasare a crustelor care lasa treptat o piele noua, mai neteda. Dupa aproximativ 7 zile pielea este suficient de vindecata pentru a va permite intoarcerea la activitatile sociale.Se indica utilizarea cremelor de protectie solara ecran total timp de cateva luni postpeel pentru ca pielea are o sensibilitate foarte mare la radiatiile UV si exista risc de pigmentare.
- In cazul fenolului, edemul si roseata pielii postpeeling sunt masive; in primele zile este posibil sa vi se recomande o dieta lichida si sa nu puteti vorbi prea mult datorita faptului ca miscarile gurii pot produce fisuri ale pielii in jurul gurii. Dupa aproximativ 10 zile- doua saptamani va veti putea relua activitatile obisnuite; pielea va avea o tenta roz care in timp se va diminuaDupa peelingul cu fenol pielea nu mai produce pigment ca de obicei; acest lucru inseamna ca pielea tratata va fi mai deschisa la culoare si va trebui s-o protejati permanent de soare cu creme de protectie ecran total. Din cauza acestei depigmentari persistente si pentru a nu lasa o zona de demarcatie evidenta intre pielea tratata si cea netratata, fenolul nu se indica la pacientii care au tenul inchis la culoare.
Rezultate
- Dupa tratamentele cu AHA, rezultatele vor fi foarte subtile; puteti constata un aspect mai luminos al tenului si diminuarea imperfectiunilor. Continuand tratamentul veti putea obtine imbunatatirea texturii pielii.
- Dupa peelingul cu TCA ridurile fine pot diminua, pielea este mai neteda si problemele de pigmentare sunt diminuate sau dispar.
- In cazul peelingului cu fenol veti obtine rezultate spectaculoase; pielea va avea un aspect complet intinerit, ridurile superficiale si medii dispar, pigmentarile neuniforme sunt eliminate iar durata efectului este mai mare decat in cazul TCA.
Din totdeauna buzele pline si frumos conturate au adus un plus de frumusete, senzualitate si tinerete oricarui chip. Pentru aceasta, procedura estetica de marire a buzelor este una foarte cautata si foarte frecvent realizata.In functie de preferintele si situatiile particulare ale pacientilor, se pot alege metode care presupun injectarea de diverse produse naturale (grasime proprie) sau artificiale (acid hialuronic, silicon, etc). Dintre toate aceste metode, marirea de buze prin injectarea de acid hialuronic este cea mai simpla si mai lipsita de complicatii.Acidul hialuronic este o substanta prezenta in mod natural in organismul uman, la nivelul pielii, cartilajelor articulare, globului ocular, etc. Are rol extrem de important in realizarea structurii normale a tesuturilor si in mentinerea functiilor acestora.
In cadrul procedurii pot fi urmarite mai multe scopuri:
- conturarea buzelor pentru a scoate in evidenta niste buze care au volum suficient si o forma frumoasa dar care nu sunt bine delimitate de pielea din jurul gurii; se recomanda in special persoanelor care au pierdut o mica parte din volumul buzelor datorita varstei sau la tinerele care doresc un aspect usor artificial (mai ales pentru buza superioara)
- realizarea unui plus de volum care poate fi repartizat uniform, pe ambele buze sau localizat, in functie de preferintele pacientului si de criteriile estetice
- accentuarea crestelor filtrumului (cele doua coloane proeminente care coboara de la baza narinelor spre buza superioara)
- tratarea ridurilor verticale din jurul gurii la persoanele mai in varsta sau la fumatoare
- ridicarea colturilor gurii pentru a evita aspectul trist permanent pe care il creaza gura cu colturile orientate inferior
- umplerea santurilor care pleaca de la colturile gurii spre marginea inferioara a mandibulei (asa numitele ”riduri de marioneta”)
Pentru obtinerea unor rezultate optime, la persoanele de peste 35-40 ani este indicat tratamentul intregii regiuni din jurul gurii si nu doar a buzelor; schimbarile efectuate la nivelul intregului etaj facial inferior sunt mult mai evidente si par mult mai naturale decat daca s-ar realiza doar marirea de buze si santurile nazolabiale sau ridurile marioneta ar ramane necorectate.
Procedura are putine contraindicatii ( infectii locale de tip herpetic sau de alta natura pe zonele de tratat, sarcina si alaptarea, boli autoimune, tulburari de coagulare) si nu este necesara testarea prealabila, produsul neprezentand risc de declansare a unor alergii.
Se realizeaza sub diverse forme de anestezie locala sau prin aplicarea unor creme anestezice in functie de toleranta pacientilor la durere; este de preferat anestezierea regiunilor care vor fi tratate prin injectarea de anestezice locale deoarece buzele sunt foarte bogat inervate si prezinta o sensibilitate crescuta la durere.
Postinjectare pacientii isi pot relua activitatile obisnuite, edemul nefiind extrem de important si disparand complet in 24-48 ore. Este posibila aparitia unor mici echimoze care pot fi mascate cu rujul de buze.
Efectele obtinute sunt strict dependente de cantitatea de produs injectat dar nu se recomanda introducerea de cantitati mai mari de 1.5-2 ml intr-o singura sedinta datorita riscului de migrare a substantei si edemului mare postinjectare. La 2-3 saptamani dupa tratament se face evaluarea rezultatelor si se realizeaza micile corectii care sunt uneori necesare.Efectele se mentin aproximativ 6 luni, in functie de particularitatile organismului, de obiceiurile personale (fumatul, inflamatiile locale si traumatizarea repetata prin masaj duc la accelerarea descompunerii acidului hialuronic injectat) si de tipul de produs injectat. La repetarea procedurii se constata cresterea duratei efectului, produsul injectat stimuland producerea locala de colagen si creind un plus de volum local.
Reactile adverse sunt minore, in general fiind de ordin estetic (corectie prea mica sau prea mare, mici asimetrii, marire cu aspect complet inestetic, netinand cont de proportiile naturale ale elementelor buzelor). Aparitia reactiilor inflamatorii de tipul granuloamelor este de asemenea posibila dar foarte rara.Indiferent de tipul de probleme aparute postinjectare, acestea sunt usor de tratat datorita caracterului temporar al produsului cat si datorita existentei unui tip de ”antidot” prin a carui injectare se elimina complet acidul hialuronic de la nivelul zonelor tratate.
Marirea sanilor, feselor sau conturarea gambelor fara operatie
Pentru persoanele care doresc sa-si mareasca sanii sau fesele fara a apela la tratamente chirurgicale, Macrolane-ul este o varianta demna de luat in calcul.
Ce este Macrolane-ul? Este o substanta pe baza de acid hialuronic, asemanatoare cu acizii hialuronici care se folosesc de mult timp la nivel international pentru marirea buzelor, marirea pometilor sau stergerea ridurilor. Ceea ce difera este doar marimea moleculei; deci, este un compus cu o structura similara acidului hialuronic propriu organismului, fara risc de a fi rejectat de acesta.
Care sunt indicatiile folosirii de Macrolane? Cel mai frecvent se foloseste pentru marirea sanilor, a feselor sau a gambelor dar mai poate fi utilizat si pentru corectia unor cicatrici cu depresiuni, mici asimetrii sau iregularitati dupa lipoaspiratie, ingrosarea penisului, conturarea muschilor pectorali la barbati, etc. Toate aceste proceduri nu sunt interventii chirurgicale.
Marirea sanilor cu Macrolane
Daca va doriti sani mai mari dar va este teama sa va supuneti unei interventii chirurgicale sau nu doriti sa ramaneti cu cicatrici, injectarea de Macrolane va poate aduce un plus de volum care va va schimba masura sutienului cu cel mult o cupa. Nu este o marire importanta dar schimbarea pe care o va aduce corpului dumneavoastra va fi evidenta.Procedura nu necesita internare si se efectueaza sub anestezie locala. Dupa injectare va puteti relua imediat activitatile obisnuite, fara restrictii.Fata de marirea de sani cu implante de silicon, marirea prin injectare nu este definitiva.Acidul hialuronic introdus va fi resorbit de organism in aproximativ 12 luni, necesitand reinjectarea pentru mentinerea rezultatului. Pentru reinjectare se folosesc de obicei cantitati mai mici de produs decat in faza initiala.In cazul in care nu se doreste repetarea tratamentului, sanii revin la dimensiunile initiale, Macrolane-ul fiind degradat total intr-un interval de 18-24 luni.Dupa injectare este posibila aparitia de mici echimoze (vanatai) si se constata o reactie inflamatorie usoara in jurul zonei injectate. La nevoie se poate administra tratament antialgic si antiinflamator. Contraindicatii:
- persoane care sufera de boli autoimune, infectii HIV
- tulburari de coagulare
- infectii ale glandei mamare sau ale pielii sanilor
- mastopatia fibrochistica
Intrebari frecvente:
Marirea feselor cu Macrolane (vezi si Marirea sanilor cu Macrolane)
Este o procedura simpla, adresata pacientilor care isi doresc fese cu un aspect rotunjit si ridicat, fara a se supune riscurilor unei interventii de chirurgie estetica pentru introducerea unor implante de silicon.Se realizeaza fara internare, sub anestezie locala, pacientii putand parasi imediat clinica pentru a se intoarce la activitatile obisnuite.Modificarile obtinute depind de volumul de acid hialuronic introdus.Postinterventie pot apare usoare echimoze sau o reactie inflamatorie minora care dispar in cateva zile. Se recomanda evitarea pozitiei asezate pentru o saptamana pentru a nu determina migrarea substantei.
Contraindicatii:
- boli autoimune sau infectii HIV
- infectii ale pielii in regiunea care va fi injectata
- tulburari de coagulare
Efectul persista in jur de 12 luni, fiind necesara reinjectarea pentru mentinerea efectului. De obicei cantitatile folosite pentru intretinere la 12 luni sunt in jur de 1/3 din cantitatea introdusa la prima sedinta.
Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este un fenomen care afecteaza foarte multe persoane si are un efect psihologic si social important.Cel mai adesea este declansata de caldura sau de factori emotionali.
Se imparte in doua categorii:
1. Hiperhidroza primara - la care nu se cunosc cauzele. Este limitata la diferite zone ale corpului dar nu obligatoriu doar la o zona. Pare determinata de raspunsul exagerat la stimuli emotionali, apare in copilarie, se accentueaza in adolescenta si persista tot timpul vietii.
In cazul localizarii axilare, transpiratia excesiva pateaza hainele si este insotita de un miros puternic, rezistent la toate deodorantele. Transpiratia palmelor afecteaza relatiile interpersonale, activitatile profesionale si poate fi determinata de nervozitate, stres sau aplicarea unei infime cantitati de crema pe maini. Uneori este atat de intensa incat transpiratia picura de pe palme, facand imposibila priza obiectelor.Transpiratia talpilor poate fi asociata celei palmare. Pacientii sufera datorita mirosului respingator, veziculelor, flictenelor si infectiilor micotice favorizate de mediul umed permanent.
2. Hiperhidroza secundara - este transpiratia generalizata, pe intreg corpul, cauzata de diabet, menopauza, boli neurologice, boli cardiovasculare sau ca reactie la anumite medicamente, alcool, etc. Metode de tratament
- igiena corespunzatoare, antiperspirante cu clorura de aluminiu aplicate axilar, plantar, palmar
- tratament chirurgical- distrugerea glandelor sudoripare prin lipoaspiratie.
- blocarea transpiratiei prin injectare de toxina botulinica
Toxina botulinica (acelasi medicament care se injecteaza pentru eliminarea ridurilor) este foarte eficienta in tratamentul hipersudoratiei axilare. Se injecteaza cu ace foarte fine, fara a necesita anestezie in cazul axilei (la nivel palmar si plantar injectarea este mai dureroasa si poate necesita tehnici de anestezie).Rezultatele se mentin intre 4-6 luni, ulterior secretia sudoripara revenind la nivelul dinainte de injectare.
Contraindicatii:
- sarcina si alaptarea
- boli neurologice (ex. Miastenia gravis)
- infectii ale pielii pe zonele de injectat, hidrosadenite, etc.
Contact cabinet 0723 240 613 contact@drangelapetre.ro